Έφηβοι και παιδιά στο διαδίκτυο: Δοκιμασμένες μέθοδοι προστασίας

inspired by ImpacTalk

Το Διαδίκτυο σήμερα μπορεί να προσφέρει γνώση, επικοινωνία και διεξόδους σε παιδιά κι εφήβους, μπορεί όμως και να εθίσει ή να τους εκθέσει σε πολλαπλούς, απρόσμενους κινδύνους. 

Συντονιστής
Μάκης Προβατάς, Δημοσιογράφος                             

Ομιλητές
Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας

Βασίλης Παπακώστας, Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Αργύρης Στριγγάρης, Καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Για να δεις ολόκληρο το Experts Talk 
 

 

Έφηβοι και παιδιά στο διαδίκτυο: Δοκιμασμένες μέθοδοι προστασίας

Στη σημερινή εποχή της πληροφορίας, της εξελιγμένης τεχνολογίας και των “έξυπνων” συσκευών που συνοδεύουν την καθημερινότητα όλων, η σχέση μεταξύ παιδιών και εφήβων με το Διαδίκτυο μπορεί να είναι θετική ή αρνητική, σχέση στοργής ή σχέση οργής. Σίγουρα, όμως, είναι αναπόφευκτη και μας αφορά όλους.

Το Διαδίκτυο σήμερα μπορεί να σταθεί πολύτιμο εργαλείο στην αναζήτηση γνώσης και επικοινωνίας, ακόμα και στην ανάπτυξη σημαντικών σχέσεων για τους νέους. Μπορεί να προσφέρει διεξόδους, μπορεί όμως και να εθίσει, να διαστρεβλώσει προσωπικότητες και να εκθέσει τα παιδιά σε πολλαπλούς κινδύνους, πολύ πιο σοβαρούς από τον “κακό κύριο με τις σοκολάτες”, που φοβόντουσαν οι γονείς παλαιότερων εποχών. Εκείνος ο “κακός κύριος” σήμερα κρύβεται στο Διαδίκτυο και μπορεί να παρασύρει τα θύματά του, χωρίς καν να τα πλησιάσει...

Παράλληλα, η πανδημία επιδείνωσε τις συνθήκες για την ψυχική υγεία, καλλιεργώντας γόνιμο έδαφος για εξαρτητικές συμπεριφορές, ιδίως σε παιδιά και εφήβους. Ο κίνδυνος να βρεθούν σε καταστάσεις που δεν έχουν την δυνατότητα να διαχειριστούν είναι μεγαλύτερος, υπαρκτός, αλλά διαχειρίσιμος.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τους νέους από τους κινδύνους του Διαδικτύου και το “κυβερνοέγκλημα”; Ποιες είναι οι επιπτώσεις όταν η χρήση, μετατρέπεται σε κατάχρηση; Ποια είναι τα σημάδια και οι αλλαγές στη συμπεριφορά των εφήβων που πρέπει να μας αφυπνίσουν; Πώς μπορεί ο γονέας να διαγνώσει μια εξαρτητική συμπεριφορά και πώς θα πρέπει να τη διαχειριστεί; Ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας που θα επιτρέψουν στα παιδιά να αξιοποιούν τα “δώρα” του Διαδικτύου, χωρίς να χάνουν την επαφή τους με άλλες δραστηριότητες; Πού μπαίνουν τα όρια, τα οποία όμως δεν θα επηρεάσουν την αυτονομία, που έχει ανάγκη ο έφηβος και πού μπορεί να απευθυνθεί ένας γονιός σε απόγνωση;

Αρωγοί στην αναζήτηση απαντήσεων σε όλα τα ερωτήματα που μας απασχολούν, οι κατεξοχήν αρμόδιοι, όπως η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, ο Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας και ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, Αργύρης Στριγγάρης, σε μια συζήτηση που συντονίζει ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.

 

Μάκης Προβατάς
Δημοσιογράφος

Ο Μάκης Προβατάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές (ΕΡΑ, ΒΗΜΑ fm και Athens Voice Radio). Έχει πάρει πάνω από 350 συνεντεύξεις από ξένους και Έλληνες επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, πολιτικούς, συγγραφείς και καλλιτέχνες για το ΒΗΜΑ, το ΒΗΜagazino και την Athens Voice. Mεταξύ αυτών οι Stephen Hawking, Noam Chomsky, Richard Dawkins, Dario Fo, Eric Hobsbawm, Irvin Yalom, Yuval Noah Harari, John Cleese, Eduardo Galeano, Patti Smith, Eric Burdon, John Malcovich, Mikkhail Baryshnikov, Frank Serpico.  Συνεργάζεται με το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ, για το οποίο έχει γράψει άρθρα και έχει πάρει συνεντεύξεις από πολιτικούς όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Έχει συν-γράψει πέντε βιβλία συνομιλώντας με επιστήμονες και πολιτικούς.
'Στον τρίτο βράχο από τον Ηλιο' με τον θεωρητικό φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο.  'Μόνο λίγα χιλιόμετρα, Ιστορίες για την Ιστορία' και 'Ρίζες και θεμελια, Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού' με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου.
'Από το Ντεσεβο στο Drone' με την προεδρο του Δικτύου Άννα Διαμαντοπούλου. 'Ολα σε μια ζωή' με τον διαστημικό επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζη.

 

Ζωή Ράπτη
Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας

Η Ζωή Ράπτη είναι αριστούχος απόφοιτος της σχολής Μωραΐτη. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε τον τίτλο του Master of Laws (LLM with honours) in International Commercial Law στο University of Kent at Canterbury της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω.

Έχει 16ετή θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου διετέλεσε: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιδήμαρχος του Δήμου Ψυχικού,μέλος της Γ.Σ. της ΚΕΔΕ, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Council of European Municipalities and Regions (CEMR) και Πρόεδρος του Συνδέσμου (ΣΛΑΠ) για την Προστασία και Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων.

Ως Νομική Σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού, συνεργάστηκε στην επεξεργασία του νομοσχεδίου για την βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. (ΝΟΜΟΣ 3342/2005-ΦΕΚ 131/Α’ /6.6.2005)

Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, την περίοδο 2013-2015.

Διετέλεσε Γραμματέας  Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος (2016- 2019) και σήμερα είναι μέλος των Τομέων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας.

Ορκίστηκε Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας στις 6/5/2019 λόγω της παραίτησης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Στις 7/7/2019 εξελέγη για δεύτερη φορά  Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρώτριας Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας. Ορίστηκε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, μέλος της Ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγματος, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων.

Τον Αύγουστο 2020 ορκίστηκε Υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητες την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις.

Βασίλης Παπακώστας
Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ο Βασίλειος Παπακώστας αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1997. Έχει σπουδάσει Νομική και Πληροφορική. Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) και φοιτά στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Κατέχει την ειδικότητα του Προγραμματιστή Η/Υ και είναι εξειδικευμένος στην ανάλυση και ανάπτυξη πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων. Έχει παρακολουθήσει επιτυχώς σημαντικό αριθμό εξειδικευμένων σεμιναρίων και έχει πιστοποιηθεί σε τεχνολογίες αιχμής από φορείς πιστοποίησης και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Έχει διατελέσει επί 13 χρόνια Υπεύθυνος Διαχειριστής (Project Manager) στην υλοποίηση έργων και εφαρμογών πληροφορικής, υπηρετώντας στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέλος, έχει συμμετάσχει με επιτυχία σε πληθώρα εξειδικευμένων εκπαιδεύσεων και μετεκπαιδεύσεων στο αντικείμενο της πληροφορικής, κυρίως σε θέματα ανάλυσης και ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης βάσεων δεδομένων, ανάλυσης κινδύνου και ανάπτυξης έργων πληροφορικής, καθώς επίσης και σε εκπαιδεύσεις με αντικείμενο τη Διοίκηση μέσω στόχων και τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας και τη Διαχείριση πόρων (ανθρώπινων και οικονομικών) στην Ελλάδα.

Αργύρης Στριγγάρης
Καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Ο Αργύρης Στριγγάρης, MD, PhD, FRCPsych, είναι Καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων. Εκπαι­δεύτηκε στην Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική στο Maudsley Hospital του Λονδίνου και στη νευροεπιστημονική έρευνα στο Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience του King’s College London. Εξειδικεύεται στις διαταραχές της διάθεσης, ειδικά σε σχέση με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όπως τη ΔΕΠΥ (ADHD) και τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 150 διεθνείς εργασίες, έχει περί τις 10.000 αναφορές στην ιατρική  βιβλιογραφία και έχει λάβει πάνω από δέκα διεθνή βραβεία για τη δουλειά του. Το 2019 τιμήθηκε  από το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων το οποίο τον ανακήρυξε Εταίρο (Fellow). Από το 2016 έως τώρα είναι στο ΝΙΗ, όπου βρίσκεται στην υψηλότερη επιστημονική βαθμίδα ως Senior Investigator and Chief of Section on Clinical and Computational Psychiatry. Είναι επίσης καθηγητής Ψυχιατρικής στο Georgetown University και Επισκέπτης Καθηγητής Ψυχιατρικής στο King’s College του Λονδίνου. Tον Ιούλιο του 2020 εξελέγη πρωτοβάθμιος Καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων στο ΕΚΠΑ σε ηλικία 45 ετών.