Άση Μπήλιου

«Πυθία δεν είμαι»

Η αστρολόγος που βοήθησε την αστρολογία στην Ελλάδα να βγει από το περιθώριο ανατρέχει στην προσωπική της πορεία από τη μουσική, το ραδιόφωνο και τη δισκογραφία στη μελέτη των πλανητών και των επιρροών τους. Μιλάει για την απώλεια και την απόρριψη, τις ανατροπές της ζωής και τα «χαστούκια» του σύμπαντος, τη σημασία της αστρολογίας σε σχέση με τη ζωή, τη θρησκεία, την επιστήμη. Τονίζει ότι οι πλανήτες δεν φταίνε για όσα συμβαίνουν στις ζωές μας και εξηγεί γιατί παραδόξως δεν πιστεύει στα ζώδια.

Άση Μπήλιου

Μια ροκ ψυχή μελετά τ’ αστέρια

 

Από την Χριστίνα κατσαντώνη

Από μικρή λάτρεψε τη μουσική. Φύση αντιδραστική και πανκ - Τοξότης γαρ - αγαπούσε την ελευθερία και το περιθώριο. Πέρασε περιόδους με μαλλί μόικαν ή ξυρισμένο κεφάλι, πήρε το όνομά της από τον Ντάνιελ Ας, τραγουδιστή του τότε αγαπημένου της συγκροτήματος των Bauhaus -οπότε το Νικολέττα, έγινε Άση- κι έδωσε την καρδιά της για πάντα στον Ντέιβιντ Μπόουι. Η Άση Μπήλιου είναι μια ροκ ψυχή, παθιασμένη πάντα με τη μουσική, που έχει το βλέμμα σταθερά στραμμένο στ’ άστρα.

Ανεμελιά και απώλεια
Οι πρώτες εικόνες της από τη ζωή χαρακτηρίζονται από την αίσθηση της αγάπης, που ένωσε τους γονείς της από τα 18 τους και που της προσφέρθηκε απεριόριστα. Τα ονειρικά παιδικά χρόνια τέλειωσαν απότομα, όταν ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή στα εννιά της χρόνια. Δέκα χρόνια μετά, ακριβώς την ίδια ημερομηνία, η μητέρα τον ακολούθησε κι η 19χρόνη τότε Άση Μπήλιου δέχτηκε ένα δεύτερο μεγάλο χαστούκι στην ανεμελιά και συνειδητοποίησε ότι σε αυτή τη ζωή έχεις μόνο τον εαυτό σου.

Αυτή η συνειδητοποίηση στάθηκε οδηγός στη μετέπειτα πορεία της. Παρά την παρότρυνση της μητέρας της, που της αποκάλυψε στα 16 το γεγονός της υιοθεσίας της, δε θέλησε να αναζητήσει στήριγμα στους βιολογικούς της γονείς. Τους συγχώρεσε και προχώρησε μόνη. 

Όταν η μουσική έγινε επάγγελμα
Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία, ενώ παράλληλα έκανε μαθήματα σε παιδιά και διάφορες άλλες δουλειές -από ταμίας σε σουβλατζίδικο μέχρι υπάλληλος σε εταιρία εισαγωγών εξαγωγών. Μέχρι που στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, κατάφερε να κάνει την αγάπη της για τη μουσική επάγγελμα. Έστειλε έναν «πιλότο» στον Κλικ Fm και το ραδιόφωνο μπήκε στη ζωή της. 

Έζησε με αγάπη και αφοσίωση την περίοδο του ραδιοφώνου, δουλεύοντας παράλληλα και σε δισκογραφικές εταιρίες κι έχοντας ως αντικείμενο πάντα την ξένη μουσική. Η αστρολογία υπήρχε τότε στη ζωή της μόνο ως χόμπι, ως ένας κόσμος που πάντα τη γοήτευε, αλλά δεν είχε ακόμα εντρυφήσει στην ουσία του. 

Η πτώση ιδίως της ξένης μουσικής στα ελληνικά ραδιόφωνα έφερε μια νέα ανατροπή στη ζωή της. Μέσα σε μια εβδομάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια απόλυση και μια μείωση μισθού. Κάπου εκεί ρίχτηκε με πάθος αλλά και με σκεπτικισμό στην αστρολογία για να συνειδητοποιήσει ότι το νέο «χαστούκι» από το σύμπαν μπόρεσε να την κατευθύνει ώστε να βρει το δρόμο της. Κι ύστερα όλα άρχισαν να κυλούν.

Το ταξίδι στην αστρολογία
Σπούδασε αστρολογία στην Αγγλία, ενώ σιγά σιγά άρχισε να γράφει για τα άστρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Από το 2001 μπήκε στη ζωή της και η τηλεόραση, ενώ από το 2003 άρχισε να δέχεται επισκέψεις στο γραφείο της κι από το 2006 ξεκίνησε δικές της τηλεοπτικές εκπομπές. 

Για την Άση Μπήλιου, η αστρολογία είναι ένα γοητευτικό ταξίδι που δε σταματά ποτέ, που διαρκώς εξελίσσεται και που κρύβει πάντα καινούριες ανακαλύψεις. Ένα ταξίδι που εξελίσσεται στο τώρα, στο πριν και στο μετά,  που απαιτεί διαρκή μελέτη κι εξερεύνηση, αλλά που αξίζει κάθε κόπο. 

Η αστρολογία για εκείνην δεν είναι το άλλοθι για όσα δεν κάναμε, ούτε το συγχωροχάρτι για τυχόν λάθος επιλογές μας. Δεν είναι καν τα ζώδια, στα οποία, όπως χαρακτηριστικά λέει όχι, δεν πιστεύει.

Πιστεύει όμως στους ανθρώπους και στις επιλογές τους και στη βοήθεια που μπορούν να πάρουν από την αστρολογία, ώστε να δουν διαφορετικά τις ζωές τους. Τονίζει ότι κανένας αστρολόγος δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα και σε μια χώρα που ίσως έχει μάθει να αναζητά Πυθίες, η ίδια ξεκαθαρίζει: «Πυθία δεν είμαι».