Αλέξης Πατέλης

«Η αυτογνωσία οδηγεί στην ευτυχία»

Ο οικονομολόγος με τη διεθνή καριέρα μοιράζεται εμπειρίες και συμβουλές που αξιοποίησε στην πράξη και ανατρέπει στερεότυπα. Μιλά για τη σημασία της αυτογνωσίας στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη, για την πρόκληση της συνεργασίας και της ζωής στο εξωτερικό, για τη διαφορετικότητα στην εργασία και τη λήψη αποφάσεων και τονίζει ότι σε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία, αυτό που μετράει δεν είναι η προσπάθεια, αλλά το αποτέλεσμα.

Αλέξης Πατέλης

Μια θαυμαστή πορεία, με οδηγό την αυτογνωσία

Από τη Χριστίνα Κατσαντώνη

Αν αναζητήσουμε μία λέξη, που να χαρακτηρίζει την πορεία του Αλέξη Πατέλη στη ζωή, αυτή είναι η αυτογνωσία. Με οδηγό τη γνώση και κατανόηση του εαυτού του, διανύει μια θαυμαστή διαδρομή, που ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας, αναπτύχθηκε στα μεγαλύτερα dealing room του πλανήτη και σήμερα συνεχίζεται στο πλευρό του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από παιδί του άρεσε το διάβασμα και στο σχολείο ήταν πάντα καλός μαθητής, ιδίως στα μαθηματικά. Σε ηλικία 12 ετών ζήτησε από τον πατέρα του δώρο έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου καθόταν κι έγραφε διάφορα προγράμματα. Παράλληλα, του άρεσαν τα οικονομικά κι από μικρή ηλικία άρχισε να διαβάζει συστηματικά τον Economist. Οι γονείς του είχαν και οι δύο κάνει σπουδές στο εξωτερικό, οπότε τελειώνοντας το σχολείο, ακολούθησε το παράδειγμα τους κι έφυγε για σπουδές στα μαθηματικά και στα οικονομικά στην Αγγλία. 

Οι σπουδές σε δυο ηπείρους

Πριν ακόμα κλείσει τα 18 βρέθηκε στο Λονδίνο, βλέποντας τότε τη ζωή σε μια ξένη χώρα σαν συναρπαστική περιπέτεια. Κατά την εξέλιξη των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Sussex διαπίστωσε πως τα οικονομικά ήταν ο χώρος που τον ενδιέφερε περισσότερο, καθώς συνδύαζε πολλές διαφορετικές επιστήμες πέρα από τα μαθηματικά, όπως την ιστορία και την κοινωνιολογία. Ακόμα όμως, ο Αλέξης Πατέλης δεν είχε αποφασίσει τον ακριβή δρόμο που θα ακολουθούσε μέσα στο επάγγελμά του. 

Συνέχισε να τον αναζητά, φεύγοντας από την Αγγλία για να κάνει μεταπτυχιακό με υποτροφία στο διάσημο Πανεπιστήμιο Princeton στο Νιου Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών. Από την πρώτη του χρονιά εκεί, συνειδητοποίησε πως αυτό που ήθελε, δεν ήταν η Ακαδημαϊκή καριέρα. 

Πιστός στην απόφαση να κυνηγήσει αυτά που υπαγορεύουν οι πραγματικές επιθυμίες του, επέλεξε -παρακολουθώντας CNN- 30 οικονομολόγους, στους οποίους έστειλε επιστολές, ζητώντας δουλειά για το καλοκαίρι. Οι 29 δεν απάντησαν. Ο 30ός ήταν ο Gavyn Davies της Goldman Sachs, ο οποίος του πρόσφερε μια πρώτη ευκαιρία. Ο Αλέξης Πατέλης την άρπαξε χωρίς δεύτερη σκέψη. 

Ο Έλληνας της Wall Street

Δούλεψε για τρία συναπτά καλοκαίρια στην Goldman Sachs, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του. Το 1997 ανακηρύχθηκε Doctor of Philosophy στα Οικονομικά, την ίδια χρονιά η Goldman Sachs τον προσέλαβε full time στη Νέα Υόρκη. 

Η περίοδος στη Νέα Υόρκη τον δίδαξε πολλά. Του έμαθε πόσο σημαντικό είναι να θέτει προτεραιότητες στους στόχους του, να είναι αποδοτικός και να έχει αντίληψη ότι στη δουλειά κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και όχι από την προσπάθεια. Αυτή η πρόκληση τον γοήτευσε κι έκανε την παραμονή του στην αμερικανική Μητρόπολη ακόμα πιο συναρπαστική. 

Ο νόστος άρχισε να απασχολεί τον Αλέξη Πατέλη, όταν έφτασε στα 30. Ύστερα από 12 χρόνια ζωής στο εξωτερικό, παραιτήθηκε από την Goldman Sachs, επέστρεψε στην Ελλάδα κι εργάστηκε για ένα χρόνο ως σύμβουλος του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Η ώρα της μόνιμης εγκατάστασης στην πατρίδα, όμως, δεν είχε έρθει ακόμα. Αποφάσισε πως θέλει κι άλλη περιπέτεια στη ζωή του κι έφυγε για το Λονδίνο, όπου έπιασε δουλειά στη Merrill Lynch. 

Η εξέλιξή του εκεί στάθηκε ραγδαία. Έφτασε νααναλάβει καθήκοντα επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της εταιρίας, θέση που ουσιαστικά ονειρευόταν, από τότε που φοιτητής ακόμα έγραφε γράμματα στους οικονομολόγους, που έβλεπε στην τηλεόραση. 

Η επιστροφή στην Ελλάδα

Ο κύκλος της εργασίας σε μια μεγάλη εταιρία όπως η Merrill Lynch ολοκληρώθηκε το 2009, καθώς ήθελε πια να δοκιμαστεί σε κάτι δικό του. Μετά το γάμο του την ίδια χρονιά στο Λονδίνο, αποφάσισε με τον σύντροφό του να επιστρέψουν στην Ελλάδα κι από την Αθήνα πια, συνέχισε να εργάζεται για μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων, ιδιωτικές τράπεζες και άλλους πελάτες. 

Μέχρι που το 2019, επέλεξε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και να αναλάβει την πρώτη του κρατική θέση ως επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. Είδε την πρόσκληση ως πρόκληση αλλά και ως ευκαιρία να προσφέρει στη χώρα, με βάση τις γνώσεις που αποκόμισε από τη θητεία του σε καίριες θέσεις στο εξωτερικό. 

Για την επιλογή αυτή δεν έχει μετανιώσει. Αυτό δεν σημαίνει πως σκέφτεται να αλλάξει πορεία και να ασχοληθεί στο μέλλον με καριέρα πολιτικού. Κάνει αυτό που ξέρει κι αγαπά, προχωρώντας πάντα με βάση την αυτογνωσία και με οδηγό την πεποίθηση ότι μόνο αν κατανοήσουμε τον εαυτό μας, μπορούμε να έχουμε μια επιτυχημένη καριέρα και μια ευτυχισμένη ζωή. Όπως λέει κι ένας στίχος τραγουδιού των ‘80s, που τον χαρακτηρίζει: I am what I am. I am my own special creation...