Ανδρέας Φουστάνος

Ακούραστος εξερευνητής της ανθρώπινης ομορφιάς

 

Από την Στέλλα Ράπτη

Άνθρωπος γελαστός, κάθε του πρόταση ολοκληρώνεται με ένα χαμόγελο ή με ένα πιο βαθύ γέλιο. Ένα πραγματικό πειραχτήρι στα παιδικά του χρόνια, ένα παιδί ανέμελο που μεγάλωνε στην Κυψέλη της δεκαετίας του ’60 με παιχνίδια σε σκάμματα, με φίλους, ανάμεσα σε πάπιες. Ο Ανδρέας Φουστάνος αγάπησε από νωρίς τους ανθρώπους. Είδε από νωρίς την ομορφιά τους, εσωτερική και εξωτερική, και αποφάσισε να την αναδείξει με τον δικό του πρωτοποριακό τρόπο. 

Η πρώτη επανάσταση
Όταν τον ρωτάς για τα παιδικά του χρόνια, έχει μόνο καλά να θυμηθεί. Ένα ελεύθερο, ανάλαφρο, παιχνιδιάρικο αγόρι μεγάλωνε στα Πατήσια και την Κυψέλη που στη δεκαετία του ‘50 και του ’60 απλωνόταν μπροστά του ως την ιδανική παιδική χαρά, ασφαλής και ιδανική για εξερεύνηση. Περιστοιχισμένος από φίλους, στη θαλπωρή της οικογενειακής του γαλήνης, συντροφιά με την αγαπημένη του αδελφή, ο Ανδρέας Φουστάνος μεγάλωνε με την εξωστρέφεια και τη δύναμη της ισχυρής εκείνης εποχής. Από το «πειραχτήρι» της περιοχής, άνθισε σε έφηβο που ρούφαγε τον κινηματογράφο της εποχής και που με το δικό του τρόπο, «εμφάνιση και λέγειν», προσέγγιζε τα κορίτσια, κομψά και αριστοτεχνικά. Άλλωστε, το γυναικείο φύλο ανέκαθεν ασκούσε ιδιαίτερη γοητεία επάνω του.
Δύο χρόνια μελετούσε για να μπει στο Πολυτεχνείο, να συνεχίσει την παράδοση του Μηχανικού πατέρα του. Όμως εκείνος έμελλε να γίνει ο 7ος Φουστάνος γιατρός ακολουθώντας το παράδειγμα σχεδόν ολόκληρης της ευρύτερης οικογένειάς του. Μέρες μόλις πριν δώσει εξετάσεις, ανακοινώνει ότι θα προσπαθήσει να μπει στην Ιατρική και τα καταφέρνει. Ο καθηγητής του, Γρηγόρης Σκαλκέας, αναγνωρίζει ένα ταλέντο στα χέρια του και τον προτρέπει να πάρει ειδικότητα Αγγειοχουργικής. Ο Ανδρέας Φουστάνος θα λάβει την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής όμως θα κάνει «ό,τι τον φώτισε ο καλός Θεός» και μετά το Διδακτορικό του στην Ιατρική Αθηνών πετάει για τη Βραζιλία όπου πραγματοποιεί το όνειρό του. 

Ο Γιατρός των Σταρ 
Επιστρέφει στην Αθήνα Πλαστικός Χειρουργός και αγωνίζεται να πείσει ότι η Πλαστική Χειρουργική δεν είναι κομμωτική. Δυσκολεύεται να περάσει το μήνυμα ότι είναι σοβαρή χειρουργική, δεν είναι κάτι ανάλαφρο, δεν είναι αισθητική. Χωρίς ανταγωνισμό τότε στη συγκεκριμένη ειδικότητα, με υπομονή και επιμονή ο Ανδρέας Φουστάνος ξεκίνησε την καριέρα του και πάλεψε ενάντια στα ταμπού της εποχής που ήθελαν τις γυναίκες είτε να μην αποφασίζουν καθόλου να αλλάξουν χαρακτηριστικά που τις ενοχλούν είτε, αν το έκαναν, να το κρύβουν και να μην το ομολογούν.
Η αναγνώριση, «το σπρώξιμο», ήρθε αφού η τότε Πρώτη Κυρία της Ελλάδας, Μαργαρίτα Παπανδρέου, παραδέχτηκε δημοσίως σε συνέντευξη της το 1986 ότι πράγματι είχε κάνει πλαστική επέμβαση. Χωρίς ταμπού, η Μαργαρίτα Παπανδρέου έριξε φως σε ό,τι γινόταν κρυφά και βοήθησε με τον τρόπο της τον Ανδρέα Φουστάνο ειδικά αλλά και την πλαστική χειρουργική γενικά. 
Από τότε και μετά ο Ανδρέας Φουστάνος έχει να διηγηθεί πολλές ιστορίες γυναικών αλλά και ανδρών που τον επισκέπτονταν με μία φωτογραφία στα χέρια και του ζητούσαν να γίνουν ίδιοι με το πρόσωπο στη φωτογραφία. Κι εκείνος με ενσυναίσθηση και γνώση τους εξηγεί ότι η πλαστική χειρουργική μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο. Ότι την επέμβαση δεν πρέπει να την κάνεις για να κερδίσεις το χειροκρότημα του άλλου. Την κάνεις επειδή εσύ το επιθυμείς. Και μέσα στην επαγγελματική του διαδρομή και τη συσσωρευμένη του εμπειρία, ο Ανδρέας Φουστάνος μπορεί πια με βεβαιότητα να πει ότι η πλαστική χειρουργική είναι ψυχιατρική με νυστέρι. 

Η αναγνώριση της μοναδικότητας
Ειλικρίνεια,  ευθύτητα και εμπιστοσύνη στη γνώση και την εμπειρία, αυτά είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν τον Ανδρέα Φουστάνο και που φέρνουν τους υγιείς ανθρώπους στο ιατρείο του για να γίνουν ακόμη πιο όμορφοι, να νιώσουν ακόμη πιο άνετα με τον εαυτό τους. Συνήθως το πρώτο αίτημα τους είναι να σβήσει τα σημάδια του γήρατος κι εκείνος τους ενθαρρύνει στωικά: «Δεν μπορεί κανείς να αποφύγει το γήρας. Μπορεί όμως να γεράσει καλύτερα»!