Μίλτος Τεντόγλου

Ο Μίλτος Τεντόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαρτίου του 1998 και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στα Γρεβενά. Η αγάπη του για τη μουσική τον οδήγησε σε μουσικό σχολείο. Ο αθλητισμός και ο στίβος μπήκαν τυχαία στη ζωή του, όταν ο πρώτος του προπονητής, Βαγγέλης Παπανίκος αντιλήφθηκε τα προσόντα του, βλέποντάς τον να κάνει παρκούρ στο Δημοτικό Στάδιο των Γρεβενών. 

Η απόφαση να αφοσιωθεί στο στίβο επιβραβεύτηκε σύντομα από τις πρώτες του διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά και με το αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων Νεανίδων το 2016 σε ηλικία 17 ετών. Το 2016, εκπροσώπησε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο κι έγινε ο νεότερος σε ηλικία αθλητής στίβου που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς. 

Το 2018 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου κι ένα χρόνο μετά πρόσθεσε ακόμα ένα χρυσό στο Ευρωπαϊκό κλειστού. Το 2021 ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 8,41 μ, στην 6η προσπάθειά του. Την ίδια χρονιά, με άλμα στα 8.60 μ. πέτυχε ατομικό ρεκόρ, σημειώνοντας παράλληλα τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα. 

Τον Μάρτιο του 2022, ανήμερα των γενεθλίων του, με άλμα στα 8,55μ. σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου και στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο, που έγινε στο Βελιγράδι.