Από τη Χριστίνα Κατσαντώνη

#tentoglou #sports #olympics

Από παιδί λάτρευε τον Χάρι Πότερ και τα anime, όπως αποκαλούνται στη Δύση τα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια με τα εκφραστικά μεγάλα μάτια, τις έξυπνες καλοφτιαγμένες ιστορίες και -σε ορισμένες περιπτώσεις- τις πιο αναπάντεχες υπερδυνάμεις. Τα anime, σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το σκάκι, που παίζει σε σταθερή βάση, συνέβαλλαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, στην εξάσκηση της μνήμης και της συγκέντρωσης του, τον βοήθησαν να εξελιχθεί στον cool Μίλτο Τεντόγλου, σε έναν αθλητή που μπορεί με ένα άλμα να αφήσει τους κορυφαίους του κόσμου πίσω του, χωρίς καν να πανηγυρίζει, απλά να αναρωτιέται: «Τι έκανα;» 

Στα 24 του, ο μεγαλωμένος στα Γρεβενά πρωταθλητής, έχει ήδη κάνει πολλά. Έχει -μεταξύ άλλων- κατακτήσει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, παγκόσμιο κι ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έχει γίνει ο έκτος κορυφαίος αθλητής στην ιστορία του μήκους (έχοντας μπροστά του αθλητές, όπως ο Καρλ Λιούις και ο Ιβάν Πεντρόσο) και παραμένει cool και σίγουρος πως ο καθένας από μας είναι πολύ καλός σε πολλά πράγματα, κι άλλοι σε ακόμα πιο δύσκολα. «Δε θεωρώ ότι έχω πετύχει κάτι τόσο τρελό», καταλήγει με το χαρακτηριστικό, cool τρόπο του.

miltos Tentoglou

Από τη μουσική στο στίβο

Στο στίβο, συγκεκριμένα στο μήκος, ο Μίλτος Τεντόγλου βρήκε αυτό που του ταίριαζε. Στο στίβο, γιατί είναι μοναχικό άθλημα, κάτι που όπως λέει του δίνει την ευκαιρία να καταλαβαίνει τα λάθη του και να τα διορθώνει. Στο μήκος κατέληξε, αφού πρώτα δοκίμασε και δοκιμάστηκε σε διαφορετικά άλματα και σε αγωνίσματα ταχύτητας. 

Για χάρη του αθλητισμού άφησε το μουσικό σχολείο, στο οποίο σημείωνε τις πρώτες διακρίσεις του. Ήταν από τους καλύτερους στο μπουζούκι, ενώ παράλληλα έπαιζε πιάνο και κιθάρα και φανταζόταν τη ζωή του να συνεχίζεται μέσα σε ορχήστρες στη διαδρομή της μουσικής. Όλα άλλαξαν γύρω στα 15, όταν ο Βαγγέλης Παπανίκος τον είδε να εξασκείται στο χόμπι του, που ήταν το παρκούρ. Είδε τα φυσικά προσόντα του και τον κάλεσε να δοκιμαστεί στο στίβο. Τότε ήταν που μπήκε στο δίλημμα, αθλητισμός ή μουσική. Η ιστορία επιβράβευσε πανηγυρικά την απόφασή του, αντί για μέλος ορχήστρας να γίνει τελικά «πρώτο βιολί». 

Το μπουζούκι παραμένει μια από τις αγάπες του, στο οποίο συνήθως δεν παίζει λαϊκά κομμάτια, αλλά έντεχνα ή ταξίμια ή ακόμα και AC/DC. Είπε κανείς πως ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ένας συνηθισμένος τύπος;

Ζώντας για τους αγώνες

Η πρώτη δικαίωση για την επιλογή του ήρθε το 2016, όταν στα 17 του κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο εφήβων νεανίδων. Στη συνέχεια, έγινε ο μικρότερος Έλληνας αθλητής στίβου που μετείχε σε Ολυμπιακούς το 2016 στο Ρίο. Το 2018, σε ηλικία 18 χρονών, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κι η ιστορία συνεχίστηκε με ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες, με πιο πρόσφατο το Παγκόσμιο κλειστού στίβου τον Μάρτιο του 2022 στο Βελιγράδι και πιο λαμπρό το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Τόκιο το 2021. 
 

Miltos Tentoglou | Leaders Talk | Official Trailer

Watch the full Leaders Talk Episode

 

Ένα μετάλλιο, το οποίο κατέκτησε στο τελευταίο άλμα, αλλά δεν πανηγύρισε έξαλλα. «Έκανα μεγάλη προσπάθεια και έκλεψα το χρυσό», λέει αλλά δεν παραλείπει να προσθέσει ότι δε χάρηκε που κέρδισε το μεγάλο αντίπαλό του, ενώ ήταν τραυματισμένος. Ο Μίλτος Τεντόγλου θέλει να κερδίζει τους κορυφαίους αντιπάλους του όταν αυτοί βρίσκονται στα καλύτερα τους. Όπως άλλωστε παραδέχεται, όσο κι αν η προπόνηση είναι ενίοτε γι’ αυτόν αναγκαίο κακό, οι αγώνες είναι το καλύτερό του. «Γι’ αυτούς ζω, αυτοί με κράτησαν στον αθλητισμό και στο στίβο». 
 

Μυαλό, μελέτη και έμπνευση

Μεγάλο όπλο του το μυαλό, η συγκέντρωση και η ανταγωνιστικότητα, σε συνδυασμό με μια εν γένει cool στάση ζωής, που τον κρατά μακριά από την ανασφάλεια και το φόβο. Η μελέτη είναι επίσης γι’ αυτόν ένα χρήσιμο εργαλείο που τον βοηθά να εξελίσσεται. Έχει μελετήσει και μελετά συστηματικά τους κορυφαίους αθλητές μήκους της ιστορίας, ιδίως τον Ιβάν Πεντρόσο, την τεχνική τους, το τρέξιμο, το στιλ ακόμα και τη συμπεριφορά τους. Κι ένας επίσης σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξή του ήταν και παραμένει η σχέση με τον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι, που στηρίζεται πάντα στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. 

Κατά την παρουσίασή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο Μίλτος Τεντόγλου, αντέγραψε την κίνηση του Luffy, ενός από τα αγαπημένα του anime. Τον ξεχωρίζει γιατί είναι πάντα έτοιμος να αγωνιστεί, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος. Χωρίς φόβο, χωρίς ανασφάλεια. Γιατί όπως λέει και η φράση που τον χαρακτηρίζει, που είναι επίσης από χαρακτήρα anime: «Πολέμησε. Αν δεν πολεμήσεις, δεν μπορείς να κερδίσεις…». 
 

#HisStory