Αναστασία Κοτανίδου

«Οι εντατικές δεν λειτουργούν με ρομπότ»

Η Αναστασία Κοτανίδου, η κορυφαία γιατρός, Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» και συντονίστρια των ΜΕΘ της χώρας, στην πρώτη γραμμή εν καιρώ πανδημίας, μιλά για τον διαρκή αγώνα ζωής και θανάτου μιας εντατικής -αγώνα που αντιμετωπίζει πάντα με αισιοδοξία. Αναπολεί τα ευτυχισμένα χρόνια στη Βουλγαρία όπου μεγάλωσε και σπούδασε ενώ εξηγεί πόσο δύσκολο είναι να αφοσιωθείς στην Ιατρική και στην οικογένειά σου ταυτόχρονα.

Αναστασία Κοτανίδου

Από τη Μία Κόλλια

Η Αναστασία Κοτανίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας. Έζησε εκεί μέχρι τα 24 της, όταν και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστήμιου της πόλης και στις αρχές της δεκαετίας του '80 ήρθε οικογενειακώς στην Ελλάδα.

Είχε ήδη παντρευτεί και αποκτήσει την κόρη της, Γαβριέλα. 

Στη συνέχεια έγινε ειδικευόμενη Πνευμονολογίας στην Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων Αθηνών και έκτοτε εργάζεται αδιάκοπα στον «Ευαγγελισμό», σήμερα ως διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου αλλά και συντονίστρια όλων των ΜΕΘ της χώρας. Τον τίτλο εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία τον έλαβε το 1994 ενώ εκλέχθηκε διαδοχικά Λέκτορας (1996), Επίκουρη Καθηγήτρια (2002), Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια (2007) και Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια (2009) της Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας.

Έχει περιθάλψει τον καθηγητή Κρεμαστινό, τον οποίο θεωρεί έναν από τους μεγάλους δασκάλους στην ιατρική κοινότητα της χώρας, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας αλλά και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών.