Χρύσανθος Πανάς

«Χωρίς ρίσκο δεν γίνεται τίποτα»

Ο Χρύσανθος Πανάς, ο επιχειρηματίας που άλλαξε το πρόσωπο της φιλοξενίας και της ψυχαγωγίας στην Αθήνα, μιλά για τη στενή σύνδεση μεταξύ διασκέδασης και τέχνης. Ο δημιουργός του Central, του Island και του Salon de Bricolage, ο εμπνευστής της αναγέννησης του Athenee στο κέντρο της Αθήνας αλλά πάνω από όλα της Αθηναϊκής Ριβιέρας αποτυπώνει τον έρωτά του για την αισθητική και τον πολιτισμό. Εξηγεί πως έχτισε την επαγγελματική του πορεία πάνω σε κανόνες διαφάνειας και όχι νύχτας. Συμβουλεύει τους νέους για την ανάγκη και τη έμπνευση που μπορούν να αντλήσουν από το ρίσκο. Ο Χρύσανθος Πανάς, ένας επιχειρηματίας ψυχαγωγίας που οραματίζεται να κάνει γνωστή τη χώρα μας για το παρόν της, μιλά σε πρώτο πρόσωπο για μαθήματα ζωής, μιας ζωής που πολλοί θα επιθυμούσαν να ζουν.

Χρύσανθος Πανάς

Πρωτεργάτης στην αισθητική της ψυχαγωγίας
 

Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την διασκέδαση, ή μάλλον καλύτερα την ψυχαγωγία. Ζητούμενο γι’ αυτόν είναι πάντα το δεύτερο. Επιθυμία του είναι οι άνθρωποι που φιλοξενούνται στους χώρους του να φτάνουν σε βαθμό αληθινής ψυχαγωγίας, μιας έννοιας Απολλώνειας, που δεν έχει να κάνει μόνο με την απόλαυση, αλλά και με την αυτογνωσία, την αγωγή της ψυχής. Αυτό ήταν το όνειρο του Χρύσανθου Πανά από τότε που ήταν ακόμα παιδί…

Το παιδικό όνειρο

Σε ένα παιδικό λεύκωμα συμμαθήτριας του, στην ερώτηση “τι θέλετε να γίνετε όταν μεγαλώσετε;” είχε απαντήσει ότι θέλει να φτιάξει ένα χώρο με φώτα και μουσική, μέσα στον οποίο οι άνθρωποι να μπορούν να φτάνουν σε κατάσταση ευδαιμονίας. Το όνειρο υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, καθώς μέσα από τους χώρους που μαζί με τον αδερφό του Σπύρο έχουν δημιουργήσει, έχουν καθορίσει τις τάσεις και το ύφος της διασκέδασης και της φιλοξενίας στην Ελλάδα, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.  

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα

Το πρώτο μπαράκι δημιουργήθηκε μέσα στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης, όταν τα δύο αδέρφια ήταν 20 και 22 χρονών. Ο Χρύσανθος Πανάς τότε σπούδαζε, ενώ παράλληλα εργαζόταν στον χώρο της ναυτιλίας. Μόλις τέσσερα χρόνια μετά, δημιουργήθηκε το Island, ένας χώρος στον οποίο θέλησαν να μεταφέρουν τη ατμόσφαιρα των ελληνικών νησιών. Ένα εγχείρημα που δημιουργήθηκε από μια ομάδα φίλων και εξελίχθηκε σε μια τεράστια επιτυχία. Τα σχέδια για καριέρα στη ναυτιλία είχαν ήδη ματαιωθεί.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Βουλιαγμένη, πολύ κοντά στη θάλασσα, αγάπησε από μικρός την περιοχή, τη σπάνια ομορφιά και τη μοναδική ενέργειά της. Και συνειδητοποίησε πως αυτή την ομορφιά ήθελε να τη μοιραστεί με ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως με όσους δεν γνώριζαν ότι η Αθήνα έχει μια μοναδική ακτογραμμή που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημά της σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Και κάπως έτσι εμπνεύστηκε και με την πάροδο των χρόνων καθιέρωσε τον όρο Αθηναϊκή Ριβιέρα. 

Σήμερα, ο διεθνής Τύπος ασχολείται με την αθηναϊκή Ριβιέρα, το Athens Riviera έχει γίνει ένας πολυτελής τόμος λεύκωμα από τις εκδόσεις Ασουλίν, που ειδικεύονται σε βιβλία προορισμούς κι έχει γίνει αγαπημένος προορισμός από σπουδαίες διεθνείς προσωπικότητες. 

Διασκέδαση και πολιτισμός

Στα μυστικά της επιτυχίας και η εμμονή στην τελειότητα, ακόμα και στην τελευταία λεπτομέρεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μενού του Island έχει φιλοτεχνήσει ο βραβευμένος με ‘Οσκαρ, Βασίλης Φωτόπουλος. Κι αυτό είναι άλλο ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο Χρύσανθος Πανάς προσεγγίζει τη δουλειά της εστίασης και της φιλοξενίας: ως κομμάτι του πολιτισμού. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, όπως λέει, ότι το “Συμπόσιο” του Πλάτωνα γράφτηκε γύρω από ένα τραπέζι…

Βαθιά ερωτευμένος με την περιοχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας, ο Χρύσανθος Πανάς δημιούργησε ένα θύλακα υψηλής αισθητικής. Με γενναιοδωρία οραματίστηκε και την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, αυτής της περιοχής που ξεχυλίζει ιστορία και αστική ευγένεια. Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Χρύσανθου Πανά, το ιστορικό Καφέ Athénée στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου αναγεννήθηκε και άνοιξε ξανά τις πύλες του το 2015. To Salon de Bricolage, ένα members club με αέρα καλλιτεχνικό, έγινε σημείο συνάντησης της πνευματικής ελίτ της Αθήνας και πυρήνας πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Όνειρό του παραμένει να κάνει γνωστή τη χώρα μας στο εξωτερικό όχι μόνο για την Ιστορία της αλλά κυρίως για το παρόν της, για όλα όσα είναι αυτή τη στιγμή. Ο Χρύσανθος Πανάς, αναμφισβήτητα από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στο χώρο της ψυχαγωγίας μπορεί να περηφανεύεται για την αναβάθμιση των κανόνων που διέπουν το χώρο της φιλοξενίας και της εστίασης στην Ελλάδα.