Άθως Δανέλλης

“Ο Καραγκιόζης προβάλλει την ψυχή σου στο πανί”

Ο Άθως Δανέλλης μιλά για τον σύντροφο ζωής, που εξακολουθεί να τον μαγεύει, όσο τον συνεπήρε, όταν παιδάκι πρωτοείδε Καραγκιόζη σε ένα καφενείο στην Κρήτη. Μιλά για τις εμπειρίες 35 χρόνων ταξιδιών παρέα με τον Καραγκιόζη, περιγράφει τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις του Θεάτρου Σκιών, καταρρίπτει το μύθο ότι απευθύνεται μόνο σε παιδικό κοινό και σκιαγραφεί τη ζωή του Καραγκιοζοπαίκτη, που όπως εξηγεί, δεν είναι επάγγελμα, αλλά διακόνημα.

“Ο Καραγκιόζης προβάλλει την ψυχή σου στο πανί”

Άθως Δανέλλης
Καραγκιοζοπαίκτης

Συνέντευξη - επιμέλεια επεισοδίου
Χριστίνα Κατσαντώνη

Άθως Δανέλλης

“Ο Καραγκιόζης προβάλλει την ψυχή σου στο πανί”

Της Χριστίνας Κατσαντώνη

Ο ιδρυτής του Αθηναικού Θιάσου Σκιών, αλλά και του Αρχείου Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, Άθως Δανέλλης, έχει ήδη συμπληρώσει 35 χρόνια επαγγελματικής παρουσίας στον χώρο. 

Μεγαλωμένος στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κρήτη, από πολύ μικρή ηλικία γνώρισε και αγάπησε τον Καραγκιόζη δίπλα σε παλιούς δασκάλους της Τέχνης, όπως ο μάστοράς του Μάνθος ο Αθηναίος, ο Ευγένιος Σπαθάρης κ.ά. Γρήγορα, ξεκίνησε κι ο ίδιος να παίζει και να μελετά το Θέατρο Σκιών.

Παράλληλα, σπούδασε δημοσιογραφία στην Αγγλία και ως δημοσιογράφος συνεργάστηκε με την Ε.Ρ.Α., την ελεύθερη ραδιοφωνία και τον περιοδικό Τύπο. Σύντομα όμως επέλεξε να αφιερώσει τον εαυτό στον χώρο του Θεάτρου Σκιών. 

Από το 1989 ξεκίνησε τις βραδινές παραστάσεις για ενήλικο κοινό, παρουσιάζοντας σπάνια έργα από το ξεχασμένο ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών καθώς και δικές του πρωτότυπες δημιουργίες. Παράλληλα, με τον "Αθηναϊκό Θίασο Σκιών" του, έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Η.Π.Α., Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κ.ά.).

Το 1997 ήταν βασικός συνεργάτης στην πρωτοποριακή "Όπερα Σκιών" του Νίκου Μαμαγκάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από το 2007 ως το 2010 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, παρουσιάζοντας παραστάσεις παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών, ενώ από το 2009 μέχρι το 2011 συνεργάστηκε με τον Διονύση Σαββόπουλο σε παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Παλλάς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Παράλληλα με τις παραστάσεις που παρουσιάζει στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την χώρα, διδάσκει την τέχνη του Θεάτρου Σκιών σε σεμινάρια ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, γράφει άρθρα και μελέτες και έχει την επιμέλεια εκδόσεων, ραδιοφωνικών εκπομπών και παραστάσεων.