Διονύσης Σιμόπουλος

«Από τη Γη μέχρι τα πέρατα του Σύμπαντος»

Ο Διονύσης Σιμόπουλος είναι αστροφυσικός από τους σημαντικότερους εκλαϊκευτές της αστροφυσικής επιστήμης σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα εδώ και πενήντα χρόνια. Είναι επίτιμος Διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου του οποίου υπήρξε και Διευθυντής από το 1972 έως το 2014. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα στις ΗΠΑ.

Διονύσης Σιμόπουλος

Ο Διονύσης Σιμόπουλος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1943. Είναι αστροφυσικός, επίτιμος Διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου του οποίου υπήρξε Διευθυντής από το 1972 έως το 2014. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα στις ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο του 1968 ξεκίνησε να εργάζεται στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, όπου διετέλεσε και Διευθυντής του Πλανητάριου για τέσσερα χρόνια. Διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανητάριων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανητάριων (1976-2008), Εταίρος (Fellow) της Royal Astronomical Society και της International Planetarium Society.  
 
Έλαβε ανώτατες τιμητικές διακρίσεις από την Διεθνή Εταιρεία Πλανητάριων, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την Ακαδημία Αθηνών, αλλά και τον Ακαδημαϊκό Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά και εφημερίδες. Έχει  συγγράψει περί τα σαράντα βιβλία αστρονομίας, περισσότερα από 500 σενάρια επιστημονικής επιμόρφωσης για την τηλεόραση και πάνω από 250 σενάρια - κείμενα και σκηνοθεσία - πολυθεαμάτων του Πλανητάριου.