Ιλεάνα Μακρή

«Η ζωή θέλει ρεαλισμό, αλλά και μαγεία»

Η σχεδιάστρια κοσμημάτων με τη διεθνή πορεία μιλά για την ανάγκη και τη μαγεία της δημιουργίας, αλλά και για τον ρεαλισμό της ζωής μιας γυναίκας που “έχτισε” παράλληλα οικογένεια και καριέρα σε πέντε ηπείρους. Εξηγεί ποια είναι η πραγματική αξία του κοσμήματος, τι είναι αισθητική και πώς επιτυγχάνεται η κομψότητα, που δεν είναι μόδα, αλλά…

Ιλεάνα Μακρή

Δημιουργία και καριέρα σε πέντε ηπείρους

Από τη Χριστίνα Κατσαντώνη

Στη ζωή ένα κι ένα κάνουν δύο, εκτός αν τους επιτρέψεις να κάνουν και τρία. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια δόση μαγείας κι η πορεία της διεθνώς καταξιωμένης σχεδιάστριας κοσμημάτων, Ιλεάνας Μακρή, επιβεβαιώνει πως η διάσημη φράση της Μπλανς Ντιμπουά, έχει βάση και ότι η ζωή δεν θέλει μόνο ρεαλισμό, θέλει και μαγεία...

Η Ιλεάνα Μακρή είναι μια γεννημένη ταξιδεύτρια, που αγαπά τους μακρινούς προορισμούς, τα μεγάλα όνειρα και τα μικρά, λεπτοδουλεμένα αντικείμενα. Από μικρή της άρεσε να δημιουργεί πράγματα με τα χέρια της. Το πάθος μιας Γερμανίδας δασκάλας της με τα κοσμήματα την έστρεψε σε αυτά. Διαπίστωσε ότι μέσα από τα κοσμήματα έβρισκε έμπνευση, ταξίδευε. Μεγαλώνοντας, η αγάπη αυτή δεν έσβησε, μπήκε -προσωρινά- στην άκρη.

Η ζωή στην Αμερική

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής. Κι ύστερα ήρθαν οι μεγάλες αλλαγές. Παντρεύτηκε, έγινε μητέρα κι έφτιαξε μια νέα ζωή στη Νέα Υόρκη, όπου είχε την ευκαιρία να συναναστραφεί με πρόσωπα όπως ο Άντι Γουόρχολ και να εμπνευστεί από προσωπικότητες, όπως ο Ινδός φιλόσοφος Κρισναμούρτι, τον οποίο ακολουθούσε σε ομιλίες του στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια.

Το τέλος του γάμου της σηματοδότησε μια νέα αρχή στην πορεία της. Στη ζωή της επέστρεψαν αυτά που πραγματικά αγαπούσε, κι η ανάγκη δημιουργίας επανήλθε πιο έντονη. Τότε η Ιλεάνα Μακρή αποφάσισε να ακολουθήσει το πάθος της και να σπουδάσει σχέδιο κοσμημάτων στο Γεμολογικό Ινστιτούτο στη Σάντα Μόνικα.

Η δημιουργία Μαγείας

Το 1985 επιστρέφει στην Ελλάδα με τις δύο κόρες της κι αφού εργάζεται για ένα διάστημα στο περιοδικό “Πρόσωπα”, το 1987 ανοίγει το πρώτο concept store στην Αθήνα, με αντικείμενα που δεν είχαν άλλη προφανή σύνδεση μεταξύ τους, πέρα από την αισθητική τους. Η “Μαγεία” στην αρχή ξένισε, καθώς ο κόσμος δεν καταλάβαινε τι ακριβώς πουλάει. Σιγά σιγά, όμως, απέκτησε ένα δικό της κοινό, που αγαπούσε συνολικά την αισθητική των πραγμάτων.

Η μαγεία είχε επιστρέψει για τα καλά στη ζωή της, καθώς είχε ήδη αρχίσει να σχεδιάζει τα δικά της κοσμήματα. Όχι με στόχο τη μεγάλη καριέρα. Κυρίως από ανάγκη να βρει καταφύγιο στη δημιουργία. Και μια μικρή, λεπτή βέρα στάθηκε η αφορμή για να γίνει το μεγάλο άλμα.

Το κόσμημα γα την Ιλεάνα Μακρή είναι μικρογλυπτική κι αυτή η αγάπη της στις μινιατούρες, την έσπρωξε στη δημιουργία μιας βέρας λεπτής σαν τρίχας. Το 1999 η υπεύθυνη πωλήσεων του Barney’s είδε τη σχετική συλλογή, την οποία έκτοτε το Barney’s παραγγέλνει σταθερά για 20 χρόνια.

Η διεθνής καταξίωση

Η αρχή έγινε με τη λεπτή βέρα. Η διεθνής εδραίωση ενός brand, όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά για μια μητέρα, ταυτόχρονα επιχειρηματία και δημιουργό.

Η Ιλεάνα Μακρή βρήκε τον τρόπο να τα ισορροπήσει όλα. Άντλησε χρόνο από τις πολύωρες μακρινές πτήσεις και έμπνευση από τις συναντήσεις της με διαφορετικούς πολιτισμούς. Κι έτσι το brand της ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και οι δημιουργίες της επιλέχθηκαν από διάσημες κυρίες, με πρώτη την Ούμα Θέρμαν, που γοητεύτηκε από μια σειρά με δέρματα και διαμαντένια λουλούδια.

Η απόφαση να κλείσει τη “Μαγεία” ήταν δύσκολη, όμως σε πείσμα της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, άνοιξε το νέο κατάστημα με το όνομά της στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2014. Σε αυτό εστιάζει όχι μόνο σε κοσμήματα αλλά και σε αξεσουάρ, ενώ πέρα από δικές της δημιουργίες, φιλοξενεί και δημιουργίες ταλαντούχων σχεδιαστών από όλο τον κόσμο. Κοινός τους κώδικας η αισθητική. Μια αισθητική πέρα από τάσεις και μόδες, που για εκείνη, όπως και η κομψότητα, είναι τρόπος ζωής.

Η πραγματική αξία

Το κόσμημα για την Ιλεάνα Μακρή, είναι ένας τρόπος να φέρεις την ομορφιά μέσα στη ζωή. Καλύπτει την πανανθρώπινη ανάγκη του στολισμού, που η ίδια ένιωθε από μωρό. Δεν είναι ανάγκη να είναι ακριβό, για να έχει αξία.

Η φιλοσοφία της συνοψίζεται στη φράση “κοσμήματα που ομορφαίνουν την καθημερινότητα”. Φτιάχνει κοσμήματα για ανθρώπους που θέλουν να τα χαίρονται, να τους συνοδεύουν στη ζωή τους, σταθερή στην άποψη ότι το κόσμημα δεν έχει μόνο υλική αξία, δεν είναι επένδυση. Η πραγματική αξία του είναι να το έχεις χαρεί, να έχεις μοιραστεί μαζί του στιγμές μαγείας στην καθημερινότητα...