Ο Διονύσης Σιμόπουλος είναι αστροφυσικός, από τους σημαντικότερους εκλαϊκευτές της αστροφυσικής σε παγκόσμιο επίπεδο με κομβική συμβολή στην εκλαΐκευση του διαστήματος και στην Ελλάδα εδώ και πενήντα χρόνια. 

Από το Μάκη Προβατά

Είναι συγγραφέας βιβλίων, καθώς και συγγραφέας σε περισσότερα από 500 σενάρια επιστημονικής επιμόρφωσης για την τηλεόραση και για 250 σενάρια - κείμενα και σκηνοθεσία - πολυθεαμάτων του Πλανηταρίου. Ο πατέρας του, δασάρχης στο επάγγελμα, καταγόταν από το Γρύλλο Ηλείας, το «πιο αγαπημένο του μέρος σε ολόκληρο τον κόσμο» όπως χαρακτηριστικά λέει, και η μητέρα του από την Πάτρα. 

Dionisis Simopoulos  | ImpacTalk | LeadersTalk | Official Trailer

 Watch the full LeadersTalk Episode

Αμέσως μετά τη γέννησή του στα Γιάννενα το 1943 έφυγαν οικογενειακά για την Πάτρα και μετά για την Κυπαρισσία όπου πήγε στην πρώτη τάξη του δημοτικού, πριν επιστρέψει οριστικά στην Πάτρα όπου και μεγάλωσε. Ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του ήταν ο πιο γνωστός ανθοκόμος της Πάτρας, και κάποια δέντρα που έχει φυτέψει υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Ο παππούς, από την πλευρά του πατέρα του, δούλευε στην κατασκευή σιδηροδρόμων στην Αμερική.  
 
Ένα από τα κομβικά σημεία της ζωής του Διονύση Σιμόπουλου ήταν το καλοκαίρι του 1953 όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός στα Ιόνια που ταρακούνησε και την Πάτρα. Εκεί είδε για πρώτη φορά την εθελοντική βοήθεια που προσέφεραν οι πρόσκοποι στους σεισμόπληκτους και αυτό τον οδήγησε να γραφτεί μαζί με φίλους του στους προσκόπους. 
 
Για τα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά και μέχρι σήμερα, ο προσκοπισμός και όσα έμαθε τότε για τα άστρα, έγιναν ένα είδος πολικού αστέρα, ένα είδος προσανατολισμού, που τον ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια. Εκείνη την περίοδο της εφηβείας του ήταν που διάβασε για πρώτη φορά το «Εάν» του Κίπλινγκ και την «Ιθάκη» του Καβάφη που επίσης τον σημάδεψαν και τον ακολουθούν από τότε. 
 
Με δανεικά που πήρε ο πατέρας του από φίλους και συγγενείς, του έβγαλε ένα εισιτήριο με πλοίο για Αμερική, και του έδωσε 250 δολάρια να έχει μαζί του. Το ταξίδι του Διονύση Σιμόπουλου ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1962 και διήρκεσε 12 ημέρες. Στην Αμερική φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα το οποίο επέλεξε λόγω του αγαπημένου του βιβλίου «Όσα παίρνει ο άνεμος». «Έψαχνα τη δική μου Σκάρλετ Ο’Χάρα, την οποία βρήκα χρόνια αργότερα στο πρόσωπο της Κάρεν, της γυναίκας μου», αποκαλύπτει. 
 
Τα πρώτα δύο χρόνια ως φοιτητής, ο Διονύσης Σιμόπουλος έζησε ημέρες μεγάλης πείνας, μόνο με νερό δυο, τρείς και κάποιες φορές μέχρι και τέσσερεις μέρες χωρίς καθόλου φαγητό. Τον Ιανουάριο του 1968 ξεκίνησε να εργάζεται στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, όπου στην αρχή δούλεψε στο μικρό πλανητάριο και αργότερα στο μεγάλο πλανητάριο της Λουιζιάνα. Αργότερα έγινε και Διευθυντής του Πλανηταρίου για τέσσερα χρόνια. 
 
Το 1972, σε ηλικία μόλις 29 ετών, του προτάθηκε από την Μαριάνθη Σίμου, αδελφή του εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη,  να αναλάβει τη διεύθυνση του Ευγενίδειου Πλανητάριου. Από τότε και ως το 2014 υπήρξε διευθυντής του. 
 
Στην αρχή πολλοί συνάδελφοι του ακαδημαϊκού κατεστημένου τον έβλεπαν ως αλεξιπτωτιστή που τους πήρε την δουλειά. Όμως, παρά τις πρώτες μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε στην αρχή, κατάφερε να αναδιαμορφώσει το Πλανητάριο εντελώς, επηρεάζοντας χιλιάδες παιδιά ώστε να στραφούν στην Αστροφυσική. 
 
Από το 2014 όταν και συνταξιοδοτήθηκε, είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου και συνεχίζει να συνεργάζεται ως ειδικός σύμβουλος. 

#HisStory