Από το “brain drain” στο “brain gain”

inspired by ImpacTalk

Πώς από τη «διαρροή εγκεφάλων» – brain drain, θα φτάσουμε στο brain gain, δηλαδή στην επιστροφή πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού;

Συντονιστής:

Κώστας Παπαχλιμίντζος, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Mαίη Ζαννή, Πολιτική Αναλύτρια, Συν - ιδρύτρια & Πρόεδρος της Women Act

Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Βουλευτής, Συν - ιδρυτής πρωτοβουλίας "BrainGain"

Για να δεις ολόκληρο το επεισόδιο

Από το “brain drain” στο “brain gain”

Η 10ετής περίοδος της οικονομικής κρίσης οδήγησε πάνω από 400.000 ανθρώπους στη μετανάστευση. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του “κύματος” φυγής ήταν το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο της πλειονότητας όσων αναζήτησαν καλύτερες συνθήκες ζωής και καριέρας στο εξωτερικό. Πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά “ταξίδεψαν” για αλλού κι ο όρος «brain drain» μπήκε στη ζωή μας, ως ένα φαινόμενο με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τη χώρα μας.

Τι γίνεται, όμως, σήμερα; Εξακολουθεί το “brain drain” να συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό; Πώς μπορεί να ανακοπεί ή καλύτερα πώς μπορεί να αντιστραφεί, ώστε η απώλεια να μεταφραστεί σε κέρδος; Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η γνώση και η εμπειρία που απέκτησαν οι νέοι επιστήμονες στο εξωτερικό, ώστε να δώσουν ώθηση στην οικονομία της χώρας; Ποια είναι τα κίνητρα, που μπορούν να τους δοθούν, ώστε να διοχετεύσουν τα εφόδια, που απέκτησαν σε άλλες χώρες, στην ανάπτυξη ελληνικών οργανισμών και επιχειρήσεων; Πώς από τη «διαρροή εγκεφάλων» - brain drain, θα φτάσουμε στο brain gain, δηλαδή στην επιστροφή πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού;

Σε αυτό το Experts Talk, ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαχλιμίντζος συζητά με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, Αριστοτέλη Τζιαμπίρη, την Πολιτική Αναλύτρια, Συν-ιδρύτρια Πρόεδρος της Women Act, Μαίη Ζαννή, και τον βουλευτή, συν-ιδρυτή της πρωτοβουλίας «Brain Gain», Κωνσταντίνο Κυρανάκη για το τι έχει συμβεί, ποια είναι η κατάσταση σήμερα και πώς μπορεί αυτή η νέου είδους μετανάστευση να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Κώστας Παπαχλιμίντζος
Δημοσιογράφος

Σπούδασε νομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτική επιστήμη δημόσια διοίκηση στο University College London (UCL). Η διπλωματική του διατριβή είχε ως αντικείμενο την απορρόφηση από την ελληνική δημόσια διοίκηση των κονδυλίων από το Ταμείο Συνοχής του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες "Ελεύθερος Τύπος", "Veto", "AthensNews" και "Δημοκρατία". Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος Υπουργού στα Υπουργεία Παιδείας, Ναυτιλίας Αιγαίου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Από τον Οκτώβριο του 2020 ανήκει στο δυναμικό της ΕΡΤ παρουσιάζοντας την καθημερινή ενημερωτική εκπομπή “Συνδέσεις” μαζί με την Αλεξάνδρα Καϋμένου.

Αριστοτέλης Τζιαμπίρης
Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Ο Δρ. Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, του οποίου ο πρωταρχικός επιστημονικός στόχος είναι οι διεθνείς σχέσεις, η ενεργειακή διπλωματία και η ελληνική ιστορία, είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής του MSc Program in Energy: Strategy, Law Economics στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πειραιά. Είναι επίσης Πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων-Ελλάδα (CFIR-GR).

Ο Δρ. Τζιαμπίρης ήταν Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (2015-2020) και επισκέπτης (μη μόνιμος) Ακαδημαϊκός στο Κέντρο Δημόσιας Διπλωματίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), μόνιμος Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Remarque του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Ακαδημαϊκός Σύμβουλος του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (HALC), μέλος της εκτελεστικής ακαδημαϊκής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC), μέλος της ακαδημαϊκής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας στην έρευνα και τη διδασκαλία Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Ανατολικής Μεσογείου, Jean Monnet, ιδρυτικό μέλος του Ισραηλινο-Ελληνικού Φόρουμ, Επίτιμος Υποστηρικτής του Μουσείου Μπενάκη και πρωταθλητής της Women Act (Ελλάδα).

Μαίη Ζαννή
Πολιτική Αναλύτρια, Συν-ιδρύτρια & Πρόεδρος της Women Act

Η Μαίη Ζαννή είναι πολιτικός επιστήμονας και εργάζεται ως Ειδική Σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού. Είναι Πρόεδρος και Συν ιδρύτρια της Women Act, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με σκοπό την ενδυνάμωση γυναικών σε θέσεις ηγεσίας στη δημόσια σφαίρα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη. Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Queen Mary College του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου (BA 1998). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε European Politics στο Birkbeck College του Πανεπιστημιού του Λονδίνου (MSc 1999) και σε Politics of Empire and Post-Imperialism στο London School of Economics(MSc2000).

Έχει κάνει πρακτική εξάσκηση στη Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στην UNESCΟ στο Παρίσι και στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κώνσταντίνος Καραμανλής. Δούλεψε ως βοηθός έρευνας με αρμοδιότητα τη διασύνδεση ευρωπαϊκών think tanks για το TransEuropean Policy Studies Association (TEPSA) στις Βρυξέλλες και επί σειρά ετών ήταν στέλεχος με αρμοδιότητα τις σχέσεις με Διεθνείς Κυβερνητικούς Οργανισμούς στο Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορίου (ICC) στο Παρίσι. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα εργάστηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα ως πολιτική αναλύτρια.

Υπήρξε αναπληρώτρια Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας από το 2011 ως το 2016 και από τότε είναι αναπληρώτρια Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Επικοινωνίας.

Το 2011 έλαβε μέρος στο ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις γυναίκες στη Δημόσια Διοίκηση “Women in Public Service” εκπροσωπώντας την Ελλάδα. To 2012 συμμετείχε στο πρόγραμμα “Public Leaders in Southeast Europe” του Harvard John F. Kennedy School of Government.

Έχει μια κόρη, την Ολυμπία.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης
Βουλευτής, Συν - ιδρυτής πρωτοβουλίας "BrainGain"

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι 34 ετών, Bουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας BrainGain.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας στη Στρατηγική Επικοινωνία. Το 2017 επελέγη από το Georgetown University στο ετήσιο Leadership Program for Foreign Relations.

Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα της διαδικτυακής στρατηγικής επικοινωνίας από το 2008 ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το 2013 εξελέγη πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι συνιδρυτής του Transatlantic Youth Summit και μέλος του International Republican Institute.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ορίστηκε αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, το 2017 το περιοδικό Forbes τον επέλεξε στη λίστα 30 under 30 για όλη την Ευρώπη και το 2019 εξελέγη βουλευτής στα Νότια της Β’ Αθηνών.