Από την έρευνα που πραγματοποίησε το Women On Top και η αθηΝΕΑ με τη χρηματοδότηση της Παπαστράτος, προέκυψε ότι οικονομικά εγγράμματο χαρακτηρίζεται μόλις το 43% των συμπολιτών μας.
Για ποιους λόγους είναι σημαντικές οι χρηματοοικονομικές δεξιότητες;
Πώς μπορεί ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός να «βραχυκυκλώσει» τη ζωή συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων, όπως των γυναικών;
Συντονισμός
Έλενα Παπαδημητρίου, Δημοσιογράφος
Ομιλητές
Δόμνα Μηχαηλίδου – Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Μαριάννα Σκυλακάκη – Εκδότρια, Οικονομολόγος, CEO ΑθηΝΕΑ
Ιάκωβος Καργαρώτος – Αντιπρόεδρος ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΕ
Από την έρευνα που πραγματοποίησε το Women On Top και η αθηΝΕΑ με τη χρηματοδότηση της Παπαστράτος, προέκυψε ότι οικονομικά εγγράμματο χαρακτηρίζεται μόλις το 43% των συμπολιτών μας, χωρίς να υπάρχει, στο κομμάτι αυτό, κάποια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν γνωρίζουν λιγότερα από τους άνδρες, υπάρχει χάσμα σε ό,τι αφορά την οικονομική συμπεριφορά, τις πεποιθήσεις σχετικά με ζητήματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης, αλλά και την αυτοπεποίθηση των δύο φύλων.
Το αντικείμενο των οικονομικών αγχώνει ένα στα δύο άτομα, με τις γυναίκες να εμφανίζονται πιο επιρρεπείς στο συναίσθημα αυτό (57% έναντι 46% των ανδρών). Οι γυναίκες συνδέουν επίσης πολύ περισσότερο την οικονομική διαχείριση με συναισθήματα ανίας, θεωρώντας σε ποσοστό 43% την ενασχόληση με τα οικονομικά βαρετή υπόθεση, έναντι 31% των ανδρών.
Το 45% των ανδρών και το 35% των γυναικών εκφράζουν την άποψη ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο κατάλληλες για την ενασχόληση με χρηματοοικονομικά θέματα, ενώ το 83% των ανδρών δηλώνει ότι παίρνουν οι ίδιοι τις περισσότερες καταναλωτικές αποφάσεις στο νοικοκυριό τους.
- Για ποιους λόγους είναι σημαντικές οι χρηματοοικονομικές δεξιότητες;
- Πώς μπορεί ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός να «βραχυκυκλώσει» τη ζωή συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων, όπως των γυναικών;
- Τι τράβηξε το ενδιαφέρον στην Παπαστράτος στο ζήτημα του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού ώστε να υποστηρίξει την έρευνα του Women on Top και της αθηΝΕΑς επί του θέματος;
- Θεωρείτε ότι το πεδίο αυτό μπορεί να είναι ένας σημαντικός μοχλός προόδου για την κοινωνία μας;
- Ποια είναι τα ευρήματα της έρευνας που έκαναν μεγαλύτερη αίσθηση;
- Πώς μπορεί να είναι χρήσιμα στη βελτίωση της αρνητικής εικόνας που αποτυπώνεται για τις χρηματοοικονομικές γνώσεις και δεξιότητες γυναικών αλλά και ανδρών στη χώρα μας;
- Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος της πολιτείας στο χτίσιμο του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού;
- Πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος για την ατομική πρωτοβουλία στη χρηματοοικονομική ενδυνάμωση και πώς αυτή μπορεί να ενθαρρυνθεί περισσότερο;
- Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Παπαστράτος στο πεδίο αυτό;
- Θα μας μιλήσετε για το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα που υποστηρίζει η Παπαστράτος «Μαθήματα Οικονομίας»;
- Ποιες πρακτικές από όλο τον κόσμο ξεχωρίζετε στο πεδίο αυτό;
- Σε πρακτικό επίπεδο, τι μπορούν να κάνουν σήμερα κιόλας οι γυναίκες που μας παρακολουθούν για να βελτιώσουν τη χρηματοοικονομική τους ανθεκτικότητα;
- Από την έρευνα προκύπτουν μια σειρά από μύθοι και λανθασμένες πεποιθήσεις σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά και τις γυναίκες. Θα θέλατε να ξεχωρίσετε έναν τέτοιο μύθο που θα θέλατε να καταρριφθεί;
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, φεύγοντας ένα εξάμηνο για σπουδές στην Χάγη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνιολογία στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από τα φοιτητικά της χρόνια στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Από το 2003 έως το 2006 εργάσθηκε ως συντάκτης ελεύθερου και πολιτιστικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα CITYPRESS. Την περίοδο 2006 έως 2014 ήταν μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του MEGA αρθρογραφώντας παράλληλα για πέντε χρόνια στο protagon.gr. Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ καλύπτοντας το διεθνές ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο και παρουσιάζοντας δελτία ειδήσεων και εκπομπές. Έχει καλύψει σημαντικά γεγονότα της ευρωπαϊκής και διεθνούς επικαιρότητας των τελευταίων χρόνων, ενίοτε με μαραθώνιες τηλεοπτικές μεταδόσεις, σε δημοσιογραφικές αποστολές –μεταξύ άλλων- στη Μόσχα, την Τουρκία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Διατηρώντας μέχρι σήμερα τη λαχτάρα για τα μεγάλα φεστιβάλ και τις συναυλίες, έχει ταξιδέψει σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις για πολιτιστικά γεγονότα αρθρογραφώντας σε σειρά μέσων. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Η δρ Δόμνα Μιχαηλίδου είναι ακαδημαϊκός οικονομολόγος που ασχολείται με την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική κρίση. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Γιορκ, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και διδακτορικό στην Ανάπτυξη και τις Οικονομικές Κρίσεις επίσης από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Έχει εργαστεί στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι και στην Αθήνα για την Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ ως οικονομολόγος ειδικός στον ανταγωνισμό. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος σε κρατικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς όπως, μεταξύ άλλων, ο ΟΗΕ, ο FAO και το Βρετανικό Συμβούλιο. Ακόμη έχει συντονίσει εθνικά σχέδια κινητροδότησης, επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως επιστημονικός συνεργάτης στο κέντρο Σπουδών Μέσης Ανατολής του Κέιμπριτζ, του εμπορικού επιμελητηρίου του Σουδάν και του Υπουργείου Υγείας του Ιράν.
Υπήρξε σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα τέλη του 2016 έως τις εκλογές του 2019, για μία σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 ανέλαβε χρέη Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , με αρμοδιότητα τα θέματα Πρόνοιας, στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Ιάκωβος είναι Αντιπρόεδρος της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Ε., θυγατρική της Philip Morris International, από τον Ιανουάριο του 2012.
Έχοντας περάσει 10 χρόνια στο FMCG, ξεκίνησε την καριέρα του στην Εμπορική ομάδα της Παπαστράτου ως Περιφερειακός Διευθυντής. Τα επόμενα 10 χρόνια ανέλαβε θέσεις αυξημένης ευθύνης. Το 2010 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Δημοσιονομικών Υποθέσεων και στη συνέχεια προήχθη σε Διευθυντή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρο.
Ο Ιάκωβος σπούδασε Χημεία και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό του στην Οινολογία και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο INSEAD. Μιλάει αγγλικά και είναι παντρεμένος και πατέρας τριών αγοριών.
Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.