Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις που ενσωματώνουν κριτήρια ESG

inspired by Qualco Group

H φιλική προς το περιβάλλον δράση μίας επιχείρησης, οι πρακτικές που εφαρμόζει για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων καθώς και οι διαφανείς εταιρικές διαδικασίες που υιοθετεί αποτελούν 3 κριτήρια που επηρεάζουν όλο και περισσότερο την αξία της. 
Για ποιους λόγους οφείλουν οι εταιρείες να υιοθετήσουν κριτήρια ESG;
 

Experts
Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας
Λουκάς Σπανός, ESG Project Leader at Qualco Group
Εύα Γκενάκου, Σύμβουλος και Συντονίστρια της Επιτροπής του ESG, ΣΕΒ.

Moderator
Έλενα Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος
 

Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις που ενσωματώνουν κριτήρια ESG
Inspired by Qualco Group

H φιλική προς το περιβάλλον δράση μίας επιχείρησης, οι πρακτικές που εφαρμόζει για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων καθώς και οι διαφανείς εταιρικές διαδικασίες που υιοθετεί αποτελούν 3 κριτήρια που επηρεάζουν όλο και περισσότερο την αξία της. Το τρίπτυχο ESG αποτελεί μία διαρκώς ανερχόμενη τάση που ήρθε για να μείνει και να αγκαλιάσει το ανθρώπινο, φυσικό και κοινωνικό κεφάλαιο. 

  • Ποιος ο ορισμός του ESG και ποιες είναι οι πρακτικές εφαρμογές του στο εταιρικό πλαίσιο;
  • Ποιες συγκεκριμένα οι δράσεις που γίνονται στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Προστασίας;
  • Ποιες στρατηγικές υιοθετούνται στο πλαίσιο της ανάγκης για διαφάνεια στις εταιρικές διαδικασίες;
  • Πως διαμορφώνεται η Κοινωνική στρατηγική στο πλαίσιο του ESG;
  • Ποια τα οφέλη για τις εταιρείες από την υιοθέτηση κριτηρίων ESG;
  • Για ποιους λόγους οφείλουν οι εταιρείες να υιοθετήσουν κριτήρια ESG;
  • Περισσότερες από 50 εισηγμένες εταιρείες εφαρμόζουν κριτήρια ESG. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν  στην εφαρμογή τους;
     
Γιώργος Σταμάτης
Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Κατέχει πτυχίο φυσικοθεραπείας και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην  Ιατρική Σχολή Αθηνών στον τομέα της Διεθνούς Ιατρικής & Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας με αντικείμενο μεταπτυχιακής εργασίας τους αστέγους και την έλλειψη στέγης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την περίοδο 2004-2006 διετέλεσε ειδικός συνεργάτης στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκτελώντας χρέη συντονιστή προγραμμάτων ιατροκοινωνικής παρέμβασης σε ευπαθείς ομάδες.
Από το 2006 εργάζεται στο Δήμο Αθηναίων, έχοντας διατελέσει υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων Εθελοντισμού και δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης με  κύριο αντικείμενο την ένταξη μεταναστών και ατόμων τρίτης ηλικίας, ενώ υπήρξε ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του πρώτου Συμβουλίου Μεταναστών στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Από τον Ιούλιο του 2019 διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.
 

Λουκάς Σπανός
ESG Project Leader at Qualco Group

Ο Λουκάς Σπανός είναι οικονομολόγος (BA, MSc, Πανεπιστήμιο Αθηνών) και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής. Είναι επικεφαλής ESG στην Qualco. Προηγουμένως διετέλεσε Διευθυντής στο Ελληνικό Κέντρο Χρηματοοικονομικής Διαμεσολάβησης και διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και βιωσιμότητας. Έχει πάνω από 10 χρόνια εμπειρία σε ανώτερες κυβερνητικές και δημόσιες θέσεις με σημαντική εμπειρία στη χάραξη πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της θητείας του ως Προϊστάμενος του Γραφείου του Υπουργού Εργασίας (2010/11) και Προϊστάμενος του Γραφείου του Υπουργού Ανάπτυξης (2009/10). Υπήρξε μέλος διαφόρων επιτροπών εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Κεντρικών Αποθετηρίων Τίτλων (CSDR) και της Επιτροπής του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης για την ανάπτυξη μεθοδολογίας συμμόρφωσης των ελληνικών εταιριών. Διαθέτει ερευνητική εμπειρία στους τομείς της εταιρικής διακυβέρνησης, ΕΚΕ & ESG. Πρόσφατες εργασίες περιλαμβάνουν τη συνεισφορά του (CSR & crowdfunding) στην έκδοση του συλλογικού τόμου «Corporate Responsibility and Digital Communities»  που εκδόθηκε από τον Palgrave Macmillan το 2018. Έχει διδάξει μαθήματα στους τομείς των οικονομικών και της εταιρικής διακυβέρνησης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι υπότροφος του Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund (Sylff) του Tokyo Foundation.Δρ. Εύα Γκενάκου.

Εύα Γκενάκου
Σύμβουλος και Συντονίστρια της Επιτροπής του ESG, ΣΕΒ

Η Δρ. Εύα Γκενάκου είναι Σύμβουλος για θέματα ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης) στον Σύνδεσμo Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και ιδρύτρια της Prosperia Consulting. Για 20 χρόνια, έχει βοηθήσει στη δημιουργία στρατηγικών ESG και βιωσιμότητας για 70+ έργα αξίας £100 δισ.. Ίδρυσε την Prosperia το 2021 κατά τη διάρκεια της πανδημίας με στόχο να βοηθήσει ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις να μεταβούν σε πιο βιώσιμες πρακτικές ώστε να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Πριν από αυτό ήταν Διευθύντρια Αειφορίας στη Logicor, μια εταιρεία της Blackstone και της China Investment Corporation, κορυφαίο ιδιοκτήτη ακινήτων στον τομέα των logistics στην Ευρώπη. Προηγουμένως, ήταν Διευθύντρια Αειφορίας στην πολυεθνική κατασκευαστική εταιρεία Multiplex που ανήκει στη Brookfield Asset Management, όπου πέρασε 11 χρόνια. Έχει ανακυρηχθεί Fellow of the Institute of Environmental Management and Assessment (IEMA), Chartered Environmentalist, Chartered Waste Manager και Fellow of the Chartered Management Institute.
Υπηρέτησε στη Συμβουλευτική Επιτροπή για το Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων του Ηνωμένου Βασιλείου και στη Συντονιστική Επιτροπή για τη συμμαχία κατά της δουλείας Stronger Together. Συμμετείχε στη συγγραφή πολλών εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένου του "Resilient Workspace: Climate risks and opportunities", British Council for Offices, 2020 και "Minimising risks through responsible sourcing", CIRIA, 2017. Είναι πολύγλωσση, διεθνής ομιλήτρια και ιδρύτρια του UK Contractors Declare. Αναγνωρίστηκε στη λίστα με τις Top100Women in Construction, 2020 και με Διάκριση (High Commended) για το βραβείο Στέλεχος Βιωσιμότητας της Χρονιάς, BusinessGreen Leaders, 2019.
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με πτυχίο Χημείας και συνέχισε με MSc Μηχανικής του Περιβάλλοντος από το University of Manchester και διδακτορικό στη Χημεία από το University of Southampton.
 

Έλενα Παπαδημητρίου
Δημοσιογράφος

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, φεύγοντας ένα εξάμηνο για σπουδές στην Χάγη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνιολογία στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από τα φοιτητικά της χρόνια στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Από το 2003 έως το 2006 εργάσθηκε ως συντάκτης ελεύθερου και πολιτιστικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα CITYPRESS. Την περίοδο 2006 έως 2014 ήταν μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του MEGA αρθρογραφώντας παράλληλα για πέντε χρόνια στο protagon.gr. Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ καλύπτοντας το διεθνές ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο και παρουσιάζοντας δελτία ειδήσεων και εκπομπές. Έχει καλύψει σημαντικά γεγονότα της ευρωπαϊκής και διεθνούς επικαιρότητας των τελευταίων χρόνων, ενίοτε με μαραθώνιες τηλεοπτικές μεταδόσεις, σε δημοσιογραφικές αποστολές –μεταξύ άλλων- στη Μόσχα, την Τουρκία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Διατηρώντας μέχρι σήμερα τη λαχτάρα για τα μεγάλα φεστιβάλ και τις συναυλίες, έχει ταξιδέψει σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις για πολιτιστικά γεγονότα αρθρογραφώντας σε σειρά μέσων. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.