H καινοτομία, οδηγός σε ένα «έξυπνο» μέλλον

Inspired by Παπαστράτος

Οι νέες και πρωτοποριακές ιδέες για την υλοποίηση έργου, η εφαρμογή εφευρέσεων ή ανακαλύψεων στο πλαίσιο projects αποτελούν το μέγιστο ζητούμενο στο χώρο των επιχειρήσεων παγκοσμίως. 
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργεί διαρκώς νέα δεδομένα και καινούριες προκλήσεις εξέλιξης στην παγκόσμια κοινότητα, που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος ατόμων, οργανισμών ή κοινωνιών.
 

Συντονιστής
Έλενα Παπαδημητρίου,
δημοσιογράφος

Ομιλητές

Έλενα Μπάρλα, Co-Founder & CEO Among Doctors, Director, Digital Acceleration & Sustainable Innovation, Stanton Chase International

Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας, Παπαστράτος 

Κατερίνα Πραματάρη, Partner, Uni.Fund - Αναπλ. Καθηγήτρια, ΟΠΑ

Διαθέσιμο για δωρεάν προβολή από τις 4/1/22 εως τις 11/1/22.

H καινοτομία, οδηγός σε ένα «έξυπνο» μέλλον

Οι νέες και πρωτοποριακές ιδέες για την υλοποίηση έργου, η εφαρμογή εφευρέσεων ή ανακαλύψεων στο πλαίσιο projects αποτελούν το μέγιστο ζητούμενο στο χώρο των επιχειρήσεων παγκοσμίως. 
 
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργεί διαρκώς νέα δεδομένα και καινούριες προκλήσεις εξέλιξης στην παγκόσμια κοινότητα, που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος ατόμων, οργανισμών ή κοινωνιών.
Για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί κάθε οργανισμός σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η καινοτομία είναι επιτακτική. Ωστόσο, η καινοτομία δεν αφορά μόνο τη δημιουργία (υπερ) αξίας. Ο απώτερος σκοπός της είναι ένα μέλλον, που θα προσφέρει στους ανθρώπους την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής, αξιοποιώντας κάθε νέα δυνατότητα.

- Η καινοτομία, ως έννοια, αφορά μόνο σε νέα δημιουργήματα και μόνο την τεχνολογία ή μπορούμε να πούμε πως είναι τελικά ένας τρόπος να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα;
- Στην ψηφιακή εποχή, κάθε τεχνολογικό επίτευγμα έχει και αφετηρία και σύμμαχο και στόχο τον άνθρωπο;
- Πρέπει η έννοια «καινοτομία» να εστιάζει κατά κύριο λόγο σε μοντέλα πρόβλεψης που θα βοηθούν στην χάραξη στρατηγικών για ένα καλύτερο μέλλον;
- Ένα κράτος αρωγός στην καινοτομία, ποιες θεμελιώδεις πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει για να τη στηρίξει;
- Πως μία επιχείρηση μπορεί να δημιουργήσει περιβάλλον όπου γεννιούνται, αναπτύσσονται και εφαρμόζονται καινοτόμες ιδέες;
- Ως ιδιώτης πως μπορώ να επικοινωνήσω μία καινοτόμα ιδέα σε πιθανούς χρηματοδότες;
- Για ποιους λόγους έχουμε τόσο λίγες γυναίκες στο χώρο της καινοτομίας; Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο;

Έλενα Παπαδημητρίου
Δημοσιογράφος

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, φεύγοντας ένα εξάμηνο για σπουδές στην Χάγη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνιολογία στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από τα φοιτητικά της χρόνια στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Από το 2003 έως το 2006 εργάστηκε ως συντάκτης ελεύθερου και πολιτιστικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα CITYPRESS. Την περίοδο 2006 έως 2014 ήταν μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του MEGA αρθρογραφώντας παράλληλα για πέντε χρόνια στο protagon.gr. Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ καλύπτοντας το διεθνές ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο και παρουσιάζοντας δελτία ειδήσεων και εκπομπές. Έχεο καλύψει σημαντικά γεγονότα της ευρωπαϊκής και διεθνούς επικαιρότητας των τελευταίων χρόνων, ενίοτε με μαραθώνιες τηλεοπτικές μεταδόσεις, σε δημοσιογραφικές αποστολές –μεταξύ άλλων- στη Μόσχα, την Τουρκία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Διατηρώντας μέχρι σήμερα τη λαχτάρα για τα μεγάλα φεστιβάλ και τις συναυλίες, έχει ταξιδέψει σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις για πολιτιστικά γεγονότα αρθρογραφώντας σε σειρά μέσων. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
 

Έλενα Μπάρλα
Co-Founder & CEO Among Doctors, Director, Digital Acceleration & Sustainable Innovation, Stanton Chase International

Η Έλενα Μπάρλα είναι μια έμπειρη επαγγελματίας με σημαντική εταιρική και επιχειρηματική/startup εμπειρία. Εταιρικά έχει ηγηθεί με επιτυχία ποικίλων διευθυντικών ρόλων στην τεχνολογία, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, τη στρατηγική, τη διαχείριση αλλαγών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε μεγάλους διεθνείς και διαλειτουργικούς οργανισμούς στην Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, όπως οι Elsevier, Procter & Gamble, Ericsson κ.λπ. Είναι παθιασμένη με την ψηφιακή υγεία και την καινοτομία, το 2013 ίδρυσε το Among Doctors, μια παγκόσμια πλατφόρμα medtech δικτύωσης και συνεργασίας, που κατατάσσεται στα 9 κορυφαία κοινωνικά δίκτυα για ιατρούς παγκοσμίως και υποστηρίζεται από το Microsoft Innovation Center και διάφορες ιατρικές εταιρείες διεθνώς. Η Έλενα Μπάρλα είναι επίσης η νέα Διευθύντρια της Μονάδας Ψηφιακής Επιτάχυνσης & Βιώσιμης Καινοτομίας στο Stanton Chase Athens. Έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό στη μηχανολογία από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, MBA στη Διεθνή Οικονομία και Διοίκηση από το SDA Bocconi (Μιλάνο, Ιταλία) και μια εκτελεστική εκπαίδευση στον Κορυφαίο Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Υγεία από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
 

Σταύρος Δρακουλαράκος
Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας, Παπαστράτος

Ο Σταύρος Δρακουλαράκος είναι ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας της Παπαστράτος. Διοικητικό στέλεχος με ψηφιακό DNA και πολυδιάστατη επαγγελματική πορεία. Οι θέσεις ευθύνης που έχει κατά καιρούς αναλάβει περιλαμβάνουν στρατηγικό σχεδιασμό, ηγεσία ομάδων, ανάλυση και ανάπτυξη ΜΜΕ, εταιρική επικοινωνία, ψηφιακό μετασχηματισμό και διεθνείς συνεργασίες, σε περιβάλλοντα με υψηλές ανάγκες και πολυεθνική κουλτούρα. Έχει εκτεταμένες σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, την Τεχνολογία και την Ηγεσία.
 

Κατερίνα Πραματάρη
Partner, Uni.Fund - Αναπλ. Καθηγήτρια, ΟΠΑ

Η Κατερίνα Πραματάρη είναι Partner στο Uni.Fund, ένα από τα funds που δημιουργήθηκαν μέσω του Υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) με προσανατολισμό στην καινοτομία (Innovation Window) και τη μεταφορά τεχνολογίας (Technology Transfer) και στόχο τη χρηματοδότηση ομάδων και επιχειρήσεων σε pre-seed και seed στάδια.
Έχει σημαντική επιχειρηματική εμπειρία, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα της στην Procter & Gamble στις Βρυξέλλες και ως ιδρυτικό μέλος σε δύο εταιρίες τεχνολογίας. Είναι επίσης Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και θεωρείται top expert σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα πεδία του ηλεκτρονικού εμπορίου, της επιχειρηματικής αναλυτικής και του Internet of Things (IoT), όπου έχει δημοσιεύσει ευρέως και έχει επιβλέψει πλήθος διδακτορικών και ερευνητικών έργων.
Η Κατερίνα έχει επίσης την επιστημονική ευθύνη της θερμοκοιτίδας ACEin του ΟΠΑ, η οποία έχει βραβευτεί για τη συμβολή της στη διασύνδεση Πανεπιστημιακών start-ups με τις επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια έχει υποστηρίξει πλήθος ομάδων και έχει συντονίσει πολλαπλές δράσεις στήριξης της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (όπως bootcamp επιχειρηματικότητας, τον Πανεπιστημιακό Διαγωνισμό Ennovation, το Θερινό Σχολείο Επιχειρηματικότητας ΥES, κ.ά.).