Η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο προτεραιότητα για την επιχειρηματική ανάπτυξη

inspired by Παπαστράτος

Η επιτυχία και η ανάπτυξη έρχεται μόνο μέσα από τη σωστή επιλογή, εκπαίδευση και συνεχή εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για κάθε success story. 
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του εργοδότη που νοιάζεται και φροντίζει τους ανθρώπους του;

Experts
Γεράσιμος Κοντογούρης, Δ/νση People & Culture Παπαστράτος
Κατερίνα Δασκαλάκη, Industrial Relations, Employment and Labor Market, SEV
Τάσος Σταλίκας, Καθηγητής Θετικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Αναπληρωτής Πρόεδρος, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Μιχάλης Γαλανάκης, PhD, PostDoc 

Moderator
Έλενα Παπαδημητρίου
, Δημοσιογράφος 
 

Η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο προτεραιότητα για την επιχειρηματική ανάπτυξη
inspired by Παπαστράτος

Μπορεί οι υποδομές, η καινοτομία, η βιωσιμότητα και οι επενδύσεις να τοποθετούνται πολύ ψηλά στην ατζέντα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων παγκοσμίως. Ωστόσο, είναι η συνειδητοποίηση ότι η επιτυχία και η ανάπτυξη έρχεται μόνο μέσα από τη σωστή επιλογή, εκπαίδευση και συνεχή εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για κάθε success story. 

 • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του εργοδότη που νοιάζεται και φροντίζει τους ανθρώπους του;
 • Ποια στοιχεία αναζητούν περισσότερο οι εργαζόμενοι στο προφίλ των εταιρειών;
 • Με ποιες πρακτικές καταφέρνουν οι εταιρείες να δημιουργούν «ιδανικό εργασιακό περιβάλλον»;
 • Ποιο είναι το προφίλ των ιδανικών εργαζομένων που αναζητά η Παπαστράτος;
 • Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ποιες οι εργοδότες στη μετά Covid εποχή;
 • Για ποιους λόγους ένας νέος άνθρωπος να αναζητήσει εργασία στην Παπαστράτος; Ποια είναι τα κίνητρα για μια τέτοια επιλογή;
 • Με ποιους τρόπους έχουν καταφέρει η Παπαστράτος να έλκει το ανθρώπινο δυναμικό και να είναι περήφανη για αυτό;
 • Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους επενδύει η Παπαστράτος στο ανθρώπινο κεφάλαιο και πως αυτό αποδεικνύεται;
 • Ποιες συγκεκριμένες δεξιότητες (soft skills) είναι απαραίτητες;
 • Πως αναδεικνύονται και ανταμείβονται τα ταλέντα και οι ικανότητες;
 • Με ποιους τρόπους μπορεί ένας εργοδότης να καλλιεργήσει την αγάπη, την αφοσίωση και το σεβασμό του εργαζομένου προς το εργασιακό του περιβάλλον;
   
Έλενα Παπαδημητρίου
Δημοσιογράφος

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, φεύγοντας ένα εξάμηνο για σπουδές στην Χάγη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνιολογία στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από τα φοιτητικά της χρόνια στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Από το 2003 έως το 2006 εργάσθηκε ως συντάκτης ελεύθερου και πολιτιστικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα CITYPRESS. Την περίοδο 2006 έως 2014 ήταν μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του MEGA αρθρογραφώντας παράλληλα για πέντε χρόνια στο protagon.gr. Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ καλύπτοντας το διεθνές ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο και παρουσιάζοντας δελτία ειδήσεων και εκπομπές. Έχει καλύψει σημαντικά γεγονότα της ευρωπαϊκής και διεθνούς επικαιρότητας των τελευταίων χρόνων, ενίοτε με μαραθώνιες τηλεοπτικές μεταδόσεις, σε δημοσιογραφικές αποστολές –μεταξύ άλλων- στη Μόσχα, την Τουρκία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Διατηρώντας μέχρι σήμερα τη λαχτάρα για τα μεγάλα φεστιβάλ και τις συναυλίες, έχει ταξιδέψει σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις για πολιτιστικά γεγονότα αρθρογραφώντας σε σειρά μέσων. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

Γεράσιμος Κοντογούρης
Δ/νση People & Culture Παπαστράτος

Ο Γεράσιμος Κοντογούρης είναι  Διευθυντής Ανθρώπων και Κουλτούρας Λειτουργιών και Εργασιακών Σχέσεων στην Παπαστράτος. Προηγουμένως κατείχε τον ρόλο Head of Talent and Organization Development για τις χώρες Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία. Μέχρι το 2019 ήταν Manager People & Culture Commercial στη Philip Morris Γερμανίας με έδρα το Μόναχο και προέρχεται από τον εμπορικό τομέα, με εμπειρία στο χώρο των πωλήσεων, καθώς ήταν μέχρι το 2015 Head of Commercial Deployment στον αυστριακό οργανισμό με έδρα τη Βιέννη. Νωρίτερα εργάστηκε σε πολυεθνικές εταιρίες consumer goods όπως η Nestle’, Reckitt Benckiser και Cadbury. Είναι πτυχιούχος του Ναυτιλιακού Τμήματος του πανεπιστημίου Πειραιά, κάτοχος M.B.A. από την Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης με αυστριακή καταγωγή.

Αναστάσιος Σταλίκας
Καθηγητής Θετικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Αναπληρωτής Πρόεδρος, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Καθηγητής Θετικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ο Αναστάσιος Σταλίκας είναι Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και έχει διδάξει σε πληθώρα πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας, κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, εκπαιδευτής, σύμβουλος επιχειρήσεων και coach.
Ερευνητικός του στόχος είναι να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ‘’ανθίζουν’’ ψυχικά μέσω της εφαρμογής των δυνατών σημείων του χαρακτήρα τους, της βίωσης θετικών συναισθημάτων, της εύρεσης νοήματος στη ζωή και της ανάπτυξης της ψυχολογικής τους ανθεκτικότητας. Επιπλέον, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς της Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, στην Ψυχοθεραπεία, στην κατασκευή ψυχομετρικών εργαλείων και τη μεθοδολογία της έρευνας. Είναι συγγραφέας 10 βιβλίων, περισσότερων από 60 κεφαλαίων σε βιβλία και 200 άρθρων και εισηγήσεων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
 

Μιχάλης Γαλανάκης
PhD, PostDoc, Διδάκτωρ Οργανωτικής Ψυχολογίας

Διδάκτωρ Οργανωτικής Ψυχολογίας
Ο Δρ. Γαλανάκης Μιχάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. 
Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας με κατεύθυνση Ψυχολογίας, το 1999. Είναι κάτοχος Πτυχίου Master (MSc) στην Οργανωτική Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών & Κοινωνικών Επιστημών από το 2003. Το 2009 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Οργανωτικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών & Κοινωνικών Επιστημών. To 2019 ολοκλήρωσε την Μεταδιδακτορική του Διατριβή στο θέμα της Θετικής Ηγεσίας. 
Εντός των ερευνητικών του ενδιαφερόντων βρίσκονται η ψυχολογική ευδαιμονία, τα θετικά συναισθήματα, το εργασιακό στρες, η ομαδική αποτελεσματικότητα, η κινητοποίηση, η επαγγελματική ικανοποίηση και η εργασιακή συμπεριφορά. 
Έχει πραγματοποιήσει 55 διαλέξεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια ψυχολογίας και έχει δημοσιεύσει 61 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες (άρθρα) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σαν κύριος ερευνητής σε 7 διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Υλοποιεί μαθήματα Ψυχολογίας, Οργανωτικής Ψυχολογίας και Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην ΑΣΠΑΙΤΕ. 
Κυκλοφορούν την παρούσα στιγμή 7 βιβλία του μεταξύ των οποιών «Εργασιακή Ψυχολογία» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ), «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ), «ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΑΣ» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ), «ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΩΡΑ» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ). 
Είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ).
Με βάση το Google Scholar το h Index του είναι 20 και το i-10 Index του 15. Το επιστημονικό του έργο διαθέτει περισσότερες από 1000 μεταναφορές. 
Έχει διατελέσει Ομιλικός Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων σε ελληνικές εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑΑ στον χώρο των Logistics, του Φαρμάκου και του Χονδρεμπορίου.
Το 2012 βραβεύτηκε ως HR Manager της χρονιάς από την KPMG, για τις πρωτοβουλίες του τμήματος του για την κατασκευή και εφαρμογή ενός καινοτόμου συστήματος αξιολόγησης.
Θεωρείται ειδικός σε θέματα εργασιακής ψυχολογίας, επιλογής προσωπικού και κινητοποίησης.
Την παρούσα χρονική στιγμή καταλαμβάνει θέση Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού με ειδίκευση σε θέματα Διοίκησης και Ψυχολογίας Προσωπικού στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) με παράλληλα καθήκοντα ως Τομεάρχης στο Γνωστικό Πεδίο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και της Κοινωνικής Πολιτικής.
Ταυτόχρονα διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον χώρο των επιχειρήσεων ασκώντας επιχειρηματική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά από το 2001 στον κλάδο της τεχνολογίας και στον κλάδο της εστίασης.
 

Κατερίνα Δασκαλάκη
Industrial Relations, Employment and Labor Market, SEV

Από το 2003 εργάζεται στον ΣΕΒ σύνδεσμο επιχειρήσεων και βιομηχανιών στον Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ενώ από το 2018 είναι Senior Advisor Εργασιακών Σχέσεων. Είναι υπεύθυνη για τα θέματα των εργασιακών σχέσεων, της εργατικής νομοθεσίας, του κοινωνικού διαλόγου, της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Επίσης, χειρίζεται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων εργασίας του ΣΕΒ (σε διμερές επίπεδο και στις διαδικασίες του ΟΜΕΔ) και συμμετέχει στη διαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Εκπροσωπεί τον ΣΕΒ σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς (BUSINESSEUROPE, Συμβουλευτική Επιτροπή για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και σε εθνικούς οργανισμούς και επιτροπές του Υπουργείου Εργασίας, της Περιφέρειας Αττικής, κ.ά. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας του Δουβλίνου (Eurofound) και συμμετέχει ως εκπρόσωπος του ΣΕΒ στην ετήσια Διεθνή Συνδιάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας της Γενεύης (ILO) καθώς και στις επιτροπές εργασιακών σχέσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργοδοτών (International Organisation of Employers).