Start up & Scale up: Καινοτομία στην επιχειρηματικότητα

Inspired by egg-enter•grow•go

Σε αυτό το Experts Talk τίθεται επί τάπητος το καυτό θέμα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Συντονιστής: Δημήτρης Δελεβέγκος, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αρμόδιος για θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας

Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Eurobank

Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια Προγράμματος egg-enter•grow•go

Χρήστος Νικολούδης, Founder, CEO, Mantis Business Innovation

Αλεξία-Βικτώρια Πολυσίδη, Νευροφαρμακολόγος, Co- Founder & CEO Anacalypsis Therapeutics

Για να δεις ολόκληρο το επεισόδιο

Start up & Scale up: Καινοτομία στην επιχειρηματικότητα

Σε αυτό το Experts Talk τίθεται επί τάπητος το καυτό θέμα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Ποιες είναι οι νέες δυναμικές και τάσεις που έχουν δημιουργηθεί και πώς αναμένεται να διαμορφωθεί το μέλλον της νέας επιχειρηματικότητας στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία; Πώς μπορούν σημαντικοί τομείς, όπως αυτός της έρευνας να συνδεθούν με την επιχειρηματικότητα και να αντλήσουν  τα απαραίτητα κεφάλαια για να την έρευνα, αλλά και να ανοιχτούν στην αγορά; Υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε τα λαμπρά μυαλά στη χώρα μας;

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Δελεβέγκος θέτει καίρια ερωτήματα σχετικά με το παρόν και το μέλλον των ελληνικών startups στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αρμόδιο για θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, Χρίστο Δήμα, στον Μιχάλη Βλασταράκη, Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Eurobank και στην Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια Προγράμματος egg-enter•grow•go. Στην συζήτηση συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι δύο εξεχόντων παραδειγμάτων startup εταιριών, οι οποίες χάρη στο EGG κατάφεραν να ξεκινήσουν και να χτίσουν την πορεία τους στην αγορά, η Αλεξία-Βικτώρια Πολυσίδη, Νευροφαρμακολόγος, Co-Founder & CEO Anacalypsis Therapeutics και ο Χρήστος Νικολούδης, Founder, CEO της Mantis Business Innovation.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί ως επιταχυντής, η πρόσβαση στην τεχνολογία εκδημοκρατίζεται, τοπικά οικοσυστήματα αναπτύσσονται και η εύκολη συνδεσιμότητα φέρνει μία μεγάλη ώθηση.

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα προσαρμόζεται, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων απέναντι στους περισσότερους κοινωνικούς και κρατικούς θεσμούς αυξάνεται και η τάση αποδοχής του Έλληνα πολίτη για μια "νέα κανονικότητα" αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον.

Δημήτρης Δελεβέγκος
Δημοσιογράφος

Ο Δημήτρης Δελεβέγκος είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή και Money Review. Ως ρεπόρτερ, εστιάζει στο επιχειρηματικό, οικονομικό, τουριστικό ρεπορτάζ αλλά και σε ό, τι αφορά στα ακίνητα, στις κατασκευές, τις αεροπορικές και κρατικές επιχειρήσεις. Είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επικοινωνιών. Του έχει απονεμηθεί το βραβείο οικονομικού ρεπορτάζ από το Ίδρυμα «Μπότση» για την Προώθηση της Δημοσιογραφίας. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Χρίστος Δήμας
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αρμόδιος για θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας

Ο Χρίστος Δήμας είναι δικηγόρος και βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία. Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1980. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Πήρε το Μεταπτυχιακό του στη Συγκριτική Πολιτική από το London School of Economics and Political Science (LSE).

Στη συνέχεια τελείωσε το διδακτορικό του (PhD) στην Ευρωπαϊκή Πολιτική από το LSE, με υποτροφία από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι: «Η σημασία του εθνικού θεσμικού πλαισίου και της εγχώριας διαβούλευσης κατά τη διάρκεια προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων. Η περίπτωση της ιδιωτικοποίησης των εθνικών τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.»

Παράλληλα με τις σπουδές του, εργαζόταν ως ανταποκριτής στο Λονδίνο της εφημερίδας «Η Απογευματινή» ενώ έκανε και πρακτική άσκηση στη δημοσιογραφία στο BBC.

Σε ηλικία 25 ετών δίδασκε, ως βοηθός καθηγητή, στο LSE σε πρωτοετείς φοιτητές το μάθημα της «Εισαγωγής στις Πολιτικές Επιστήμες». Επίσης έχει διδάξει και στο κολέγιο ICON του πανεπιστημίου του Leicester σε μεταπτυχιακούς φοιτητές το μάθημα «Κοινωνικές Επιπτώσεις των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας» και ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet. Έχει κάνει πληθώρα δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων σε εγνωσμένης αξίας Ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Πριν θέσει υποψηφιότητα εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην The Boston Consulting Group (BCG). Εξελέγη βουλευτής Κορινθίας με την Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 και έκτοτε εκλέγεται συνεχώς ως πρώτος βουλευτής του νομού. Συμμετέχει στις Επιτροπές Παραγωγής-Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής και είναι Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, από τον Ιούλιο του 2019 είναι Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία. Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο και μπάσκετ και να διαβάζει βιβλία ιστορίας. Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Νικολέτα Συρεγγέλα και έχουν μία κόρη και έναν γιο.

https://instagram.com/christos_dimas_?utm_medium=copy_link

Μιχάλης Βλασταράκης
Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Eurobank

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Ο κ. Βλασταράκης δραστηριοποιείται στον τραπεζικό χώρο τα τελευταία 25 χρόνια έχοντας διατελέσει σε θέσεις ευθύνης στις τράπεζες Eurobank, Ευρωεπενδυτική Τράπεζα, Barclays Bank στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης και στην Εθνική Τράπεζα. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει συμβάλει από διάφορες θέσεις ευθύνης στην ανάπτυξη της Λιανικής Τραπεζικής στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Είναι κάτοχος MBA in Financial Services από το ALBA Graduate Business School και πτυχίου Οικονομικών Επιστημών από το Πανε-πιστήμιο Αθηνών. Έχει επίσης εκπαιδευτεί, σε θέματα Στρατηγικού Marketing στο Harvard Business School και Διοίκησης στο IMD.

https://twitter.com/mvlastarakis?s=21

Ρούλα Μπαχταλιά
Διευθύντρια Προγράμματος egg – enter•grow•go

Η Ρούλα Μπαχταλιά είναι Διευθύντρια του Προγράμματος egg – enter•grow•go. Το Πρόγραμμα egg αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματικούς επιταχυντές στην Ελλάδα, ο οποίος στοχεύει στη στήριξη της νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας και στην ενίσχυση της προοπτικής βιώσιμης απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Το Πρόγραμμα egg είναι μία πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurobank που σχεδίασε και υλοποιεί σε συνεργασία με το Corallia.

Η Ρούλα Μπαχταλιά έχει 25ετή πορεία στην ανάπτυξη & διοίκηση ομάδων & καναλιών πωλήσεων στον ευρύτερο χώρο των Νέων Τεχνολογιών, ενώ έχει σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε τεχνικές Μάρκετινγκ & στρατηγικής ανάπτυξης νέων αγορών.

Είναι κάτοχος Master σε Business Administration από το Bath University της Αγγλίας, είναι πιστοποιημένη από το CIM (Chartered Institute of Marketing), από το IPMA (International Project Management Association) και από το EFQM Committed to Excellence ως επικυρωτής (validator).

Η Ρούλα έχει ενεργή εθελοντική δράση στην επιχειρηματικότητα και είναι εθελοντής εκπαιδευτής σε θέματα που αφορούν στο ψηφιακό marketing.

https://www.linkedin.com/in/roulabachtalia

 

 

Χρήστος Νικολούδης
Founder, CEO, Mantis Business Innovation

Από το 2014 έχει εκλεγεί ως υποψήφιος διδάκτωρ στη μονάδα Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΜΠ με θέμα την ανάπτυξη ολοκληρωμένης μεθοδολογίας για την αξιολόγηση στρατηγικών επενδύσεων και νεοφυών επιχειρήσεων. Μέσα από τη διδακτορική του διατριβή ασχολήθηκε ενεργά με την επένδυση στο Ελληνικό, με την ανάπτυξη μοντέλων λήψης αποφάσεων σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, κάνει επικουρικά μαθήματα στο μάθημα της Τεχνολογικής Οικονομικής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ενώ είναι εκλεγμένος στο Διοικητικό Συμβούλιο των υποψήφιων διδακτόρων του ΕΜΠ». Το background ως προς τις σπουδές: Είναι διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με ειδίκευση στο τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας. Παράλληλα, με τις σπουδές του, ο Χρήστος έχει μια αξιοσημείωτη επαγγελματική εμπειρία ως project manager σε ενεργειακές επενδύσεις, οικονομικός σύμβουλος σε στρατηγικές επενδύσεις κα.

Σήμερα, είναι ο Chief Executive Officer της εταιρίας Mantis Business Innovation, διαθέτοντας πλήρη απασχόληση για την επιτυχία της επιχειρηματικής εκκίνησης. Η Mantis είναι μια «φρέσκια» startup – μάλιστα, βρίσκεται ενταγμένη στο 5ο κύκλο του προγράμματος egg της Eurobank.

https://instagram.com/chris_niks?utm_medium=copy_link

https://twitter.com/nikoloudisc?s=21

Αλεξία-Βικτώρια Πολυσίδη
Νευροφαρμακολόγος, Co- Founder & CEO Anacalypsis Therapeutics

Η Δρ. Αλεξία-Βικτώρια Πολυσίδη είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια- junior group leader (υπότροφος ΕΛΙΔΕΚ) στο Κέντρο Κλινικής, Πειραματικής Χειρουργικής & Μεταφραστικής Έρευνας στο ΙΙΒΕΑΑ, όπου έχει ιδρύσει και τώρα διευθύνει τη μονάδα Συμπεριφορικής Φαινοτύπησης τρωκτικών. Απέκτησε πτυχίο Φαρμακολογίας (BSc Honours) με τιμητική διάκριση από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα και έλαβε διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ. Εξειδικεύεται στην ψυχοφαρμακολογία, στον προκλινικό έλεγχο φαρμάκων και στη φαινοτύπηση ζωικών μοντέλων ψυχιατρικών και νευροεκφυλιστικών νόσων.

Είναι Εξωτερικός Εμπειρογνώμονας στην Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Τελικών Προϊόντων Κάνναβης στον ΕΟΦ και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency Expert for the Committee for Medicinal Products for Human Use). Επίσης, ήταν υπεύθυνη και εισηγήτρια των μαθημάτων Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2015-2018 και σήμερα διδάσκει θέματα Φαρμακολογίας και Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή σε προπτυχιακό επίπεδο και μεταπτυχιακό επίπεδο στο ΕΚΠΑ. Η Δρ. Πολυσίδη έχει λάβει 6 βραβεία, έχει 24 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και έχει συμβάλλει ως συγγραφέας σε δύο κεφάλαια βιβλίων.