Αναπτυξιακά ορόσημα στη βρεφική και παιδική ηλικία: Σωματική, πνευματική και ψυχική εξέλιξη.
Κάθε παιδί διαθέτει το δικό του χρόνο και ρυθμό ανάπτυξης, όμως οι ειδικοί κάνουν χρήση του όρου «αναπτυξιακά ορόσημα» για τη φυσιολογική ή την αναπτυξιακή καθυστέρηση.
Συντονιστής
Mαρία Αραμπατζή, Δημοσιογράφος
Ομιλητές
Τάνια Μπαγέρη, Παιδοψυχολόγος
Ειρήνη Καλουμένου, Παιδίατρος
Διαθέσιμο για δωρεάν προβολή από τις 18/01/22 εως τις 25/01/22.
Όταν μιλάμε για την ανάπτυξη του παιδιού, αναφερόμαστε στην ικανότητά του να κάνει όλο και πιο σύνθετα πράγματα καθώς μεγαλώνει. Από τη γέννηση του και μέχρι την ηλικία των 5 ετών εκτυλίσσονται τα πιο σημαντικά στάδια ανάπτυξης, τα οποία θα σηματοδοτήσουν τη μετέπειτα εξέλιξη του σε διάφορους τομείς.
Κάθε παιδί διαθέτει το δικό του χρόνο και ρυθμό ανάπτυξης, όμως οι ειδικοί κάνουν χρήση του όρου «αναπτυξιακά ορόσημα» για τη φυσιολογική ή την αναπτυξιακή καθυστέρηση. Στον όρο αυτό εντάσσονται η ανάπτυξη στην κίνηση, στην ομιλία, στην όραση, στη διατροφή αλλά και κοινωνικά ορόσημα όπως το παιχνίδι.
- Ποια είναι τα βασικά ορόσημα που δημιουργούν το μεγαλύτερο άγχος στους νέους γονείς;
- Ποιες είναι οι βασικές γνώσεις που πρέπει να έχουν οι γονείς πάνω στο θέμα των αναπτυξιακών ορόσημων;
- Πώς μπορούν οι γονείς να σταματήσουν να συγκρίνουν το παιδί τους με άλλα;
- Τι επίπτωση μπορεί να έχει μια φαινομενική καθυστέρηση στην ανάπτυξη ενός παιδιού;
- Πιστεύετε ότι τα αναπτυξιακά ορόσημα είναι ένα κοινωνικό δημιούργημα που αντί να βοηθάει τους γονείς στο να παρακολουθούν την ανάπτυξη του παιδιού τούς δημιουργεί μεγαλύτερο άγχος;
- Ποια είναι τα πιο ανησυχητικά σημάδια που πρέπει να αναγνωρίζουν οι γονείς;
- Πότε πρέπει να επικοινωνήσουν οι γονείς με αναπτυξιολόγο;
- Πως μπορεί ο γονέας να στηρίξει το παιδί του σε αυτή τη διαδικασία;
- Πως ορίζεται η υγιής ανάπτυξη;
Moderator
Μαρία Αραμπατζή, Δημοσιογράφος
Experts
Τάνια Μπαγέρη, Παιδοψυχολόγος
Ειρήνη Καλουμένου, Παιδίατρος
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης και κατέχει μεταπτυχιακό στη διεθνή δημοσιογραφία και επικοινωνία από το Cardiff University of Wales. Τελειώνοντας τις σπουδές της στο χώρο της Δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ ξεκίνησε την καριέρα της στον τηλεοπτικό σταθμό των Σερρών αρχικά ως αρχισυντάκτρια και στη συνέχεια ως παρουσιάστρια πρωινής εκπομπής. Λίγο αργότερα, εργάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA περνώντας από διάφορες θέσεις: συντάκτρια, παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων και παρουσιάστρια ενημερωτικής εκπομπής. Αμέσως μετά εργάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 όπου ανέλαβε την παρουσίαση δελτίων ειδήσεων του σταθμού. Στη συνέχεια παρουσίασε την εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης «Νηστικό Αρκούδι», όπου είχε και την επιμέλεια. Στην συνέχεια μεταφέρθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ και για την περίοδο 2009-2010 παρουσίαζε την εκπομπή «ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΠΡΩΙ» ενώ από το 2010-2012 παρουσίαζε την εκπομπή «MOMMY». Το 2012-2018 ανέλαβε τη θέση του project manager στον τηλεοπτικό σταθμό Δίκτυο Τηλεόραση. Καθώς επίσης αποτελεί μέλος του Δ.Σ του τηλεοπτικού σταθμού από το 2012.
Η Τάνια Μπαγέρη είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος με σπουδές στην Αθήνα και το Λονδίνο, όπου ολοκλήρωσε τα μεταπτυχιακά της στη Συμβουλευτική Ψυχολογία και την Υπαρξιακή Συμβουλευτική.
Η κλινική της εμπειρία περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία ενηλίκων σε ιδιωτικούς και δημοτικούς οργανισμούς, αξιολόγηση και υποστήριξη παιδιών και εφήβων, συμβουλευτική θεραπεία ατόμου και οικογένειας καθώς και ψυχο-εκπαιδευτικές ομάδες και συμβουλευτική γονέων.
Εδω και 15 χρόνια συνεργάζεται με μεγάλα ιδιωτικά σχολεία και παιδικούς σταθμούς της Αθήνας, με σκοπό την προώθηση της ψυχικής υγείας των παιδιών, την πρόληψη αλλά και τον έγκαιρο εντοπισμό αναπτυξιακών και άλλων δυσκολιών. Παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο, όπου δέχεται άτομα, ζευγάρια και οικογένειες.
Είναι συνεργάτης της ιδιωτικής Κλινικής Μητέρα Παίδων ενώ έχει διατελέσει ιδρυτικό μέλος και ψυχοθεραπεύτρια στο Ψ-Δίκτυο, μιας πρωτοβουλίας κοινωνικού ενδιαφέροντος που παρέχει υποστήριξη και άλλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε χαμηλό κόστος, για συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες που το έχουν ανάγκη.
Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια ως ομιλήτρια και συντονίστρια σε θέματα ψυχολογίας, συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας σε Ευρώπη και Αμερική. Συχνά αρθρογραφεί πάνω σε θέματα ψυχολογικού ενδιαφέροντος σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Έχει άδεια ασκήσεως ψυχολόγου στην Ελλάδα και την Αγγλία.
Η Ειρήνη Καλουμένου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως εκπλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου στο ¨Διόκλειο Νομαρχιακό Γεν. Νοσοκομείο Καρύστου¨ στην Εύβοια. Πραγματοποίησε την ειδικότητα της Παιδιατρικής στο Παιδιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου ¨Ασκληπιείο Βούλας¨ και στην Ά Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων ¨Αγ. Σοφία¨.
Ακολούθως εργάσθηκε ως Ιατρός Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Αθηνών, ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο τμήμα της Μεσογειακής αναιμίας στην Ά Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων ¨Αγ. Σοφία¨, από τον 9.2002 -12.2003 και ως έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα - Αύξησης και Ανάπτυξης στο Νοσοκομείο Παίδων ¨Π & Α. Κυριακού’ όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.
Εκπόνησε την Διδακτορική Διατριβή της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Συχνότητα Αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων. Συσχέτιση με το μέγεθος του θυρεοειδούς και την απέκκριση ιωδίου στα ούρα σε παιδιά ηλικίας 5-15 ετών. Βαθμός: Άριστα
Στο πλαίσιο του 44ου Πανελλήνιου Παιδιατρικού Συνεδρίου, τον Ιουνίου 2006 έλαβε το Β΄ Χωρέμειο Έπαθλο για την εργασία «Συχνότητα Υποκλινικού Υποθυρεοειδισμού, Αυτοανοσίας και Τιμές Όγκου Θυρεοειδούς, σε Πληθυσμό Ηλικίας 5-18 ετών στην Αττική. Η Επίδραση της Ήβης.»