Οι Νέοι στο τιμόνι των πολιτικών εξελίξεων

Inspired by ImpacTalk

Η νέα γενιά δε μένει στο περιθώριο των εξελίξεων.
Τι καινούργιο μπορούν να φέρουν οι νέοι στην εσωτερική αλλά και στην παγκόσμια πολιτική σκηνή;

Συντονιστής
Γιώργος Ευγενίδης, Δημοσιογράφος

Experts
Γιώργος Κώτσηρας, Δικηγόρος, Υφυπουργός Δικαιοσύνης, (ΝΔ)

Νάντια Γιαννακοπούλου, Δικηγόρος, Πολιτικός (ΠΑΣΟΚ)

Κώστας Ζαχαριάδης, Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Πολιτικός (ΣΥΡΙΖΑ)
 

Οι Νέοι στο τιμόνι των πολιτικών εξελίξεων
Inspired by Impactalk

Έχοντας αφήσει πίσω μας πια τους άδικους γενικούς αφορισμούς για τη νέα γενιά που την θέλουν παθητική, απολιτική και ανιστόρητη, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία καθώς οι νέοι συμμετέχουν, ενδιαφέρονται και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να θυσιάσουν το ατομικό στο βωμό του συλλογικού. Η νέα γενιά δε μένει στο περιθώριο των εξελίξεων. Αντιθέτως, διαμορφώνει τις πολιτικές εξελίξεις αναλαμβάνοντας ευθύνες και αναπτύσσοντας οργανωμένη δράση.
 
 

  • Πως αντιδράτε στο μύθο της απολιτικοποίησης της νέας γενιάς;
  • Τι σημαίνει πολιτικοποιημένος νέος και πως αυτό αποδεικνύεται με έργα;
  • Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε να δημιουργούνται μικρές ομάδες νέων με έργο στο πολιτικό γίγνεσθαι.
  • Ποιες κοινωνικές διεργασίες οδήγησαν στην ενεργότερη συμμετοχή των νέων στην πολιτική;
  • Τι καινούργιο μπορούν να φέρουν οι νέοι στην εσωτερική αλλά και στην παγκόσμια πολιτική σκηνή;
  • Για ποιους λόγους είναι σημαντική η άρθρωση φρέσκου εναλλακτικού πολιτικού λόγου από τους νέους;
  • Ποια η παγιωμένη εικόνα του πολιτικού όντος που φιλοδοξείτε να αντικαταστήσετε;
  • Τι συμβαίνει όταν η πολιτική συμμετοχή των νέων εξαντλείται σε εσωκομματικά επίπεδα;
Γιώργος Ευγενίδης
Δημοσιογράφος

Ο Γιώργος Ευγενίδης αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Το Bachelor του είναι Πολιτικές Επιστήμες από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και έχει κάνει Master στην Επικοινωνία και στα Νέα Μέσα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Εργάζεται από το 2013 ως πολιτικός συντάκτης σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες. Από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και το 2021 εργαζόταν στον ΣΚΑΪ. Από το 2021 μέχρι σήμερα εργάζεται στο Star. 
 

Γιώργος Κώτσηρας
Υφυπουργός Δικαιοσύνης (ΝΔ), Δικηγόρος

Ο Γιώργος Κώτσηρας είναι Δικηγόρος-Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό και Διοικητικό Δίκαιο (LL.M, Master II), τ. Πρόεδρος Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών και Αν. Ευρωβουλευτής - Aν. Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής.
Γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα και αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Ζωγράφου το 2002 όταν και μπήκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε τέσσερα χρόνια αργότερα.

Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: Στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή του  Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Διοικητικό Δίκαιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Droit administratif et Collectivités Territoriales) από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille III “Paul Cézanne” της Γαλλίας. Το διδακτορικό του ήταν πάνω στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και έχει συγγράψει πολλές μελέτες και άρθρα επιστημονικού χαρακτήρα με θέματα διοικητικού και ευρωπαϊκού δικαίου. Επίσης έχει διδάξει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ασκεί τη δικηγορία από το 2008 και διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα με ειδίκευση στο δίκαιο ανταγωνισμού-κρατικών ενισχύσεων, διοικητικό, εμπορικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. 

Από το 2010 μέχρι και σήμερα έχει εκλεγεί δυο φορές στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ), έχοντας διατελέσει μέλος ΔΣ, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος. Έχει διατελέσει μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης Ν.Δ. Έχει υπάρξει υποψήφιος Ευρωβουλευτής (2014) και υποψήφιος βουλευτής (2015). 
 

Νάντια Γιαννακοπούλου
Βουλευτής (ΠΑΣΟΚ), Δικηγόρος

Η Νάντια Γιαννακοπούλου γεννήθηκε το 1977. Αποφοίτησε από το Δημόσιο Λύκειο Καρέα και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει δύο μεταπτυχιακά  διπλώματα στην Ευρωπαϊκή Πολιτική (London School of Economics and Political Science) και στο Εμπορικό και Τραπεζικό Δίκαιο (University of Bristol). Μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά και έχει κάνει σπουδές στο κλασικό πιάνο.
Από το 2003 εργάζεται ως δικηγόρος. Συνεργάστηκε με δικηγορικές εταιρείες και ειδικεύτηκε στο τραπεζικό και χρηματοοικονομικό δίκαιο και στις διεθνείς συμβάσεις.

Το 2007 ήταν υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ (πρώτη επιλαχούσα). Στις εκλογές του Οκτώβρη 2009 εξελέγη Βουλευτής Μεσσηνίας και επανεξελέγη Βουλευτής στις εκλογές του Μαΐου 2012. Υπήρξε ενεργό μέλος της ΠΑΣΠ Νομικής. Είναι από το 2006 μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Από τον Σεπτέμβριο 2013 έως τον Δεκέμβριο 2014 διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με σημαντικό έργο για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, το νέο εθνικό σχεδιασμό για την πρόληψη και την διαχείριση των απορριμμάτων, την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου, κ.α. Από το 2016 είναι αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ. Είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Μάξιμο Μουμούρη και έχουν τρεις κόρες.
 

Κώστας Ζαχαριάδης
Βουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ), Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Γεννήθηκε στο Χαλάνδρι το 1985, όπου και φοίτησε στο δημοτικό σχολείο έως την ηλικία των 8 ετών. Το 1993 η οικογένειά του μετακόμισε στα Μελίσσια. Το 2002 αποφοίτησε από το Ενιαίο Λύκειο Μελισσίων και από το 2005 έως και σήμερα ζεί στο Μαρούσι.
Απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2002-2008), το 2010 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία», στο Manchester στην Αγγλία.
Συμμετείχε κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων, στο Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Σχημάτων (ΔΑΡΑΣ) και στην Αριστερή Ενότητα (ΑΡ.ΕΝ.) με ενεργή δράση στο Βιολογικό Αθήνας.
Μέλος της Νεολαίας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από το 2003, την περίοδο 2005-2010, ήταν εκλεγμένος στο Κεντρικό Συμβούλιο. Από το 2013 (ιδρυτικό συνέδριο) έως σήμερα, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Την περίοδο 2010 έως 2015, εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Διετέλεσε Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Οκτώβρη του 2015 έως και την ημερομηνία προκήρυξης των εθνικών εκλογών του 2019.