Body Shaming: Το «φαίνεσθαι» σημαντικότερο από το «είναι»

Inspired by ImpacTalk

Το Body Shaming αφορά την τάση των ανθρώπων να κριτικάρουν τους άλλους ή ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό με βάση αποκλειστικά και μόνο την εξωτερική τους εμφάνιση. 

Συντονιστής: Έλενα Παπαδημητρίου,  Δημοσιογράφος 

Ομιλητές: 

Χρανιώτης Γιώργος,  Ηθοποιός

Καλύμνου Μαίρη, Ελεύθερη Επαγγελματίας Αεροσυνοδός & Travel Blogger

Γιαννοπούλου Λένα, Ψυχοθεραπεύτρια 

Διαθέσιμο για δωρεάν προβολή από τις 19/10/21 εως τις 26/10/21.

Body Shaming: Το «φαίνεσθαι» σημαντικότερο από το «είναι»

Το Body Shaming αφορά την τάση των ανθρώπων να κριτικάρουν τους άλλους ή ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό με βάση αποκλειστικά και μόνο την εξωτερική τους εμφάνιση. Η κριτική αυτή εστιάζει είτε στα φυσικά είτε στα επίκτητα χαρακτηριστικά του, όταν ξεφεύγουν από το μη ρεαλιστικό πρότυπο που κυριαρχεί. Body shaming έχουν υποστεί άνθρωποι για το βάρος τους, την κυτταρίτιδα ή τις ραγάδες τους, τα τατουάζ ή τις δερματοπάθειες τους (λεύκη, ψωρίαση). 
Στην εποχή των social media, το Body Shaming έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικής μάστιγας. Συγκεκριμένα, φαίνεται να αποτελεί μία από τις συνηθέστερες μορφές σχολικού εκφοβισμού ανάμεσα στους εφήβους. Μπορεί να ασκείται είτε κατά πρόσωπο, είτε μέσω των κοινωνικών δικτύων. Τα θύματα νιώθοντας ντροπή για το σώμα τους, αισθάνονται ανεπαρκή για τους άλλους και αυτό συμβάλει στην ψυχολογική τους κατάρρευση, ειδικά σε μία δύσκολη ηλικιακή φάση όπως αυτή της εφηβείας.
-    Ο ιδανικός σωματότυπος, όπως προβάλλεται στον κινηματογράφο ή στα κοινωνικά δίκτυα, φέρνει την ευτυχία;
-    Ο ιδανικός σωματότυπος, όπως προβάλλεται στα κοινωνικά δίκτυα, φέρνει την επιτυχία;
-    Πως μπορεί ο άνθρωπος που υφίσταται Body shaming να μάθει να το διαχειρίζεται και ταυτόχρονα να προστατευτεί;
-    Ποιος ο ρόλος των social media στη διεύρυνση του φαινομένου; Ή στη λύση του;
-    Πως μπορεί να καλλιεργηθεί η αυτοφροντίδα και η αποδοχή του εαυτού;
-    Μπορεί το outing των επωνύμων να λειτουργήσει θετικά στην καταπολέμηση του body shaming;
-    Body shaming και hating. Στην αρένα των social media μαχητές ή αναχωρητές; 
 

Έλενα Παπαδημητρίου
Δημοσιογράφος

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, φεύγοντας ένα εξάμηνο για σπουδές στην Χάγη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus. Ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνιολογία στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζομαι από τα φοιτητικά μου χρόνια στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Από το 2003 έως το 2006 εργάσθηκα ως συντάκτης ελεύθερου και πολιτιστικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα CITYPRESS. Την περίοδο 2006 έως 2014 ήμουν μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του MEGA αρθρογραφώντας παράλληλα για πέντε χρόνια στο protagon.gr. Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ καλύπτοντας το διεθνές ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο και παρουσιάζοντας δελτία ειδήσεων και εκπομπές. Έχω καλύψει σημαντικά γεγονότα της ευρωπαϊκής και διεθνούς επικαιρότητας των τελευταίων χρόνων, ενίοτε με μαραθώνιες τηλεοπτικές μεταδόσεις, σε δημοσιογραφικές αποστολές –μεταξύ άλλων- στη Μόσχα, την Τουρκία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Διατηρώντας μέχρι σήμερα τη λαχτάρα για τα μεγάλα φεστιβάλ και τις συναυλίες, έχω ταξιδέψει σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις για πολιτιστικά γεγονότα αρθρογραφώντας σε σειρά μέσων. Μιλώ αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
 

Γιώργος Χρανιώτης
Ηθοποιός

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελειώνοντας το σχολείο ξεκίνησε να σπουδάζει στη Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών ενώ λίγο αργότερα αποφασίζει να ασχοληθεί με την υποκριτική σπουδάζοντας στις δραματικές σχολές του Νίκου Βασταρδή και του Γεώργιου Θεοδοσιάδη. Κατά τη διάρκεια  των σπουδών του έκανε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο  στο MEGA. Έπειτα ακολούθησε η συμμετοχή του σε πολλές τηλεοπτικές επιτυχημένες σειρές. Εκτός από την τηλεόραση έχει ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους και στο θέατρο. Ακόμα έχει παίξει και σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες. 
Παράλληλα με την υποκριτική ασχολείται και με το τραγούδι και έχει δημιουργήσει τη δική του μπάντα “Imitate Your Mother” με την οποία πραγματοποιεί live εμφανίσεις. 
Στον ελεύθερο του χρόνο αγαπά να ασχολείται με το σέρφ και να απολαμβάνει τη ζωή. 
 

Καλύμνου Μαίρη
Ελεύθερή Επαγγελματίας Αεροσυνοδός & Travel Blogger

Η Μαίρη Καλύμνου ξεκίνησε την καριέρα της στην αεροπορία το 2006 και μετρά ήδη 15 χρόνια εμπειρίας σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Ως VIP αεροσυνοδός, το βιογραφικό της κοσμούν τα καλύτερα business jets του κόσμου, στα οποία έχει πολλές φορές εξυπηρετήσει προσωπικότητες διεθνούς κύρους, όπως μέλη βασιλικών οικογενειών, αρχηγούς κρατών, CEOs καθώς και πολλούς celebrities. 
Το 2016 ξεκίνησε το δικό της Κέντρο Καριέρας (www.thevipexcellence.com), όπου πραγματοποιεί tailor made εκπαιδεύσεις σε επιχειρήσεις και luxury brands, ώστε να επιτύχουν την αριστεία στην εξυπηρέτηση πελατών. Παρέχει επίσης υπηρεσίες συμβουλευτικής καθοδήγησης σε νέες αεροσυνοδούς και φροντιστές, προετοιμάζοντας τους για τον απαιτητικό χώρο της αεροπορίας. 

Γιαννοπούλου Λένα
Ψυχοθεραπεύτρια

Η Λένα Γιαννοπούλου είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι μητέρα τριών παιδιών. 
Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία, Δημόσιες Σχέσεις και Ψυχολογία.  Πιστοποιήθηκε ως Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια Ομάδας και Οικογένειας από το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ).  
 Έχει εργαστεί σε Ψυχιατρική Κλινική ως υπεύθυνη οργάνωσης και λειτουργίας του τμήματος Ψυχοθεραπείας. Έχει δημιουργήσει ομάδα υποστήριξης ανθρώπων με τη Νόσο του Πάρκινσον και άλλες νευρολογικές διαταραχές συνδυάζοντας το χορό και τη ψυχοθεραπεία. 
Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο και είναι συνεργάτης του ΑΚΜΑ ως ατομική, ομαδική και οικογενειακή θεραπεύτρια.  Οργανώνει και συμμετέχει σε σεμινάρια εκπαίδευσης, εμψύχωσης και ευαισθητοποίησης ανθρώπων σε εταιρείες και στην κοινότητα για επίκαιρα κοινωνικά θέματα.