Μονογονεϊκή οικογένεια και ανατροφή παιδιού

Inspired by Mothercare

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σχεδόν μία στις τρεις οικογένειες είναι μονογονεϊκή. Η ανατροφή των παιδιών σε συνδυασμό με την κάλυψη των αναγκών και των προσωπικών επιθυμιών των μόνων-γονέων αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό μας στοίχημα.
 

Moderator
Φωτεινή Κοκκινάκη, δημοσιογράφος

Experts

Ειρήνη Τσεσμελή, Πρόεδρος Συλλόγου Μονογονεϊκών οικογενειών

Εύη Παναγιωτοπούλου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Γεράσιμος Ρίκος, Δικηγόρος, οικογενειακό δίκαιο

 

Μονογονεϊκή οικογένεια και ανατροφή παιδιού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σχεδόν μία στις τρεις οικογένειες είναι μονογονεϊκή. Παρότι, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η μονογονεϊκή οικογένεια δεν αποτελεί σημερινό φαινόμενο, η σύγχρονη μονογονεϊκή οικογένεια  αντιμετωπίζει προκλήσεις σε κοινωνικό, οικονομικό και προσωπικό επίπεδο που αναδύθηκαν μέσα από τις ταχύτατες αλλαγές στις κοινωνικές δομές τα τελευταία χρόνια. Η ανατροφή των παιδιών σε συνδυασμό με την κάλυψη των αναγκών και των προσωπικών επιθυμιών των μόνων-γονέων αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό μας στοίχημα.

Inspired by mothercare
#mother #child #onepartentfamily #challenges #modernfamily #society

Ποιος είναι ο ορισμός της μονογονεϊκής οικογένειας; 

Ποιοι παράγοντες διαφοροποιούν τις μονογονεϊκές οικογένειες; 

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ένας μόνος-γονέας; 

Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και κράτος πρόνοιας για τις μονογονεϊκές οικογένειες; 

Σε τι διαφοροποιείται η ελληνική από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πραγματικότητα; 

Ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει ένας γονιός όταν γίνεται μόνο-γονέας; 

Που πρέπει να απευθυνθεί προκειμένου να ενημερωθεί για τα δικαιώματα τα δικά του και του παιδιού του; 

Που πρέπει να απευθυνθεί σε περίπτωση για οικονομική ή ψυχολογική υποστήριξη; 

Συνηθίζεται να είναι η μητέρα ο μόνος-γονέας. Ας μιλήσουμε και για τον πατέρα μόνο-γονέα. Ποιες είναι οι δικές του προκλήσεις και σε τι διαφέρουν από της μητέρας;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των παιδιών που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες;

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κοινωνικά; 

Τι είναι το φαινόμενο «γονεοποίησης» του παιδιού και πως μπορεί να αποφευχθεί;

Η ανατροφή των παιδιών των μονογονεϊκών οικογενειών αποτελεί σίγουρα μεγάλη πρόκληση. Πως μπορούν να μεγαλώνουν ισορροπημένα και ευτυχισμένα;

Ποιο είναι το μυστικό για μια λειτουργική και ευτυχισμένη μονογονεϊκή οικογένεια;

Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση των μονογονεϊκών οικογενειών;

Moderator
Φωτεινή Κοκκινάκη, Δημοσιογράφος 

Experts
Ειρήνη Τσεσμελή, Πρόεδρος Συλλόγου Μονογονεϊκών οικογενειών

Εύη Παναγιωτοπούλου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Γεράσιμος Ρίκος, Δικηγόρος, οικογενειακό δίκαιο

 

Φωτεινή Κοκκινάκη
Δημοσιογράφος

Η Φωτεινή Κοκκινάκη είναι δημοσιογράφος και Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Εργάζεται ως υπεύθυνη επικοινωνίας στην οργάνωση HumanRights360 και ειδικεύεται στο digital campaigning. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ΑΘΉΝΑ. Σπούδασε «Επικοινωνία και ΜΜΕ» και στη συνέχεια «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία», στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δούλεψε για πολλά χρόνια στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΉΝΑ 984. Εδώ και ένα χρόνο επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή της ΕλΕΔΑ και αρθρογραφεί εθελοντικά στο περιοδικό δρόμου "Σχεδία". Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του έργου «Δημοκρατική Παιδεία» για την αντιμετώπιση περιστατικών ρατσιστικής βίας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 
 

Ειρήνη Τσεσμελή
Πρόεδρος Συλλόγου Μονογονεϊκών οικογενειών

Πρόεδρος του Συλλόγου Μονογονεϊκής Οικογένειας & Γυναίκα με συμβουλευτική δράση και υποστήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας με στόχο την στήριξη των κοινωνικά ευπαθή ομάδων.

Ως οικονομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου με άδεια εξάσκησης επαγγέλματος Λογιστή-Φοροτεχνικού, η Ειρήνη Τσεσμελή ειδικεύεται στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, καθώς και σε θέματα που άπτονται του φορολογικού, ασφαλιστικού και οικονομικού νομοθετικού πλαισίου. 

Σπούδασε Μηχανογραφημένη Λογιστική ΕΚΠΑ, και Χρηματοοικονομική Διοίκηση Επιχειρήσεων, αποκτώντας πτυχίο Ευρωπαϊκού Προγράμματος στον ΟΠΕ. Την περίοδο 2011- 2018 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε στο ACCA τα εξής papers: 1. Financial Management & accounting, 2. Financial Accounting, 3. Law & Economics, 4. Corporate and Business Law. Έλαβε πιστοποιήσεις σε: Στρατηγικό Marketing, Internet explorer Marketing το 2007, Import-Export Marketing, Χρηματοοικονομικά (Indicators) στο Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο το 2015, Χρηματοοικονομική Ανάλυση & Εταιρική Χρηματοοικονομική στο Ο.Ε.Ε το 2016, καθώς και TAX Certificates-Legislation, Procedures, Practice in IFRS and IASB Updates το 2017, Συστήματα Διαχείρισης με βάση το πρότυπο ISO 9001 στο Πανεπιστήμιο Πειραιά το 2016, Internal Audit στο Ο.Ε.Ε το 2017. Είναι κάτοχος πτυχίου Πληροφορικής με εξειδίκευση στον Προγραμματισμό, την Ανάλυση Κώδικα και Βάσεις Δεδομένων, ενώ έχει επαγγελματική κατάρτιση σε Στατιστικές Μελέτες και την Αγγλική Εμπορική και Τραπεζική Ορολογία. Έχει άριστη γνώση Αγγλικών και Ιταλικών, ενώ γνωρίζει Ρωσικά. 

Συμμετέχει ως μέλος στα εξής : ✓ Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελλάδας στο Δ.Σ τομέα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων. ✓ ΠΟΦΕΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών) ✓ ΣΟΕΛ (Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών) ✓ Μέσω Internet μέλος e-IFRS IASB Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ICAEW Tax Faculty Newswire ✓ European Commission–Economic and Financial Affairs ✓ Euro bank Economic Analysis.
Επίσης είναι Πρόεδρος του Ρόταρυ Κηφισιά -Κεφαλάρι.
 

Εύη Παναγιωτοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, MBA στη Γλασκώβη και δούλεψε για 15 χρόνια σαν σύμβουλος εφαρμογών ολοκληρωμένων επιχειρηματικών πληροφοριακών συστημάτων. Παράλληλα ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές σε Συμβουλευτική Ψυχολογία και Ψυχοθεραπεία στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας. Έχει εκπαιδευτεί στην Συστημική Ψυχοθεραπευτική προσέγγιση στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου, όπου συνεχίζει την ειδίκευση της στην Συστημική Θεραπεία Οικογένειας. Εργάζεται ιδιωτικά με ενήλικες, εφήβους, παιδιά και ζεύγη.
 

Γεράσιμος Ρίκος
Δικηγόρος

Ο Γεράσιμος Ρίκος είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο «Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διπλωματικές Σπουδές» του Παντείου Πανεπιστημίου. Δικηγόρος Αθηνών, με  πλούσια και δυναμική δικαστηριακή εμπειρία και   πολυετή ενασχόληση ιδίως με τους τομείς του αστικού και του ποινικού δικαίου. 
Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση κάθε υπόθεσης με παροχή εξατομικευμένων συμβουλών και γνώμονα την ανεύρεση της βέλτιστης επιλογής. Πατέρας και ο ίδιος δύο ανηλίκων τέκνων, και με μεγάλη εμπειρία σε θέματα οικογενειακού δικαίου, αναγνωρίζει την ανάγκη εξάντλησης κάθε φορά των περιθωρίων για την εξεύρεση της καλύτερης και δικαιότερης για τους εμπλεκόμενους εξωδικαστικής επίλυσης μιας διαφοράς και τον καταλυτικό ρόλο που έχει η παροχή έγκαιρα μιας ορθής νομικής συμβουλής και η ανάδειξη των εκάστοτε επιλογών στους ενδιαφερομένους.