Άτομα με αναπηρία: Αποκατάσταση και ποιότητα ζωής

inspired by Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Κάθε μορφή αναπηρίας, ανεξάρτητα από το βαθμό, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ατόμων. Η αναπηρία είναι αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα και ο αγώνας για ίσα δικαιώματα επιδιώκει την ικανοποίηση με τη ζωή και την ευτυχία των ανθρώπων με αναπηρία.

Συντονίστρια
Αλεξάνδρα Καϋμένου, Δημοσιογράφος 
 
Experts
Σοφία Κίτρα, Οικονομολόγος, Προϊσταμένη Δημοσίου Φορέα
 
Παρασκευή Μπέλλου, Πρόεδρος Συλλόγου «Αμυμώνη»
 
Δρ. Παναγιώτης Σιαπέρας, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος MSc Rehabilitation του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και μέλος του European Network of Occupational Therapy in Higher Education (ΕΝΟΤΗΕ)
 

Άτομα με αναπηρία: Αποκατάσταση και ποιότητα ζωής
Inspired by Μητροπολιτικό Κολλέγιο

#disability #lifequality #society #rights #solutions #support #humancapital #rehabilitation 

Κάθε μορφή αναπηρίας, ανεξάρτητα από το βαθμό, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ατόμων. Η αναπηρία είναι αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα και ο αγώνας για ίσα δικαιώματα επιδιώκει την ικανοποίηση με τη ζωή και την ευτυχία των ανθρώπων με αναπηρία. Η ανάγκη για αποκατάσταση με στόχο τη λειτουργικότητα, την ανεξαρτησία και την ευημερία ανεξάρτητα από ηλικία, βαθμό αναπηρίας και κοινωνικό πλαίσιο καθίσταται επιτακτική. Οι σύγχρονες όψεις των προβλημάτων της ζωής των ατόμων με αναπηρία μας καλούν να προβούμε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις με επίκεντρο την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω ενός υποστηρικτικού, ενθαρρυντικού περιβάλλοντος.  

  • Ποιος είναι ο ορισμός της αναπηρίας βάσει του ΠΟΥ;
  • Ποιες είναι οι προκλήσεις της σύγχρονης ζωής που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία;
  • Τι σημαίνει για ένα άτομο με αναπηρία «ποιότητα ζωής»;
  • Πως ορίζεται η αποκατάσταση και σε ποιους άξονες εφαρμόζεται;
  • Πως μπορεί η τεχνολογία και οι καινοτόμες ιδέες να συνδράμουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία;
  • Ποιες τάσεις διαβλέπετε στη δημιουργία υποστηρικτικού, ενθαρρυντικού περιβάλλοντος για τα άτομα με αναπηρία;
  • Που στοχεύει η αποκατάσταση ατόμων με αναπηρία; Αφορά μόνο το σώμα ή και άλλες ικανότητες/δεξιότητες; 
     
Αλεξάνδρα Καϋμένου
Δημοσιογράφος

Η Αλεξάνδρα Καϋμένου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Γεωγραφίας και παράλληλα αποφοίτησε από το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1. 

Ξεκίνησε τα πρώτα της δειλά βήματα στην δημοσιογραφία, το 2012, κάνοντας μια εκπομπή αφιερωμένη στην ομογένεια, στα Δορυφορικά Κανάλια του ΑΝΤ1.

Από τα τέλη του 2015 εργάστηκε στο Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 αρχικά καλύπτοντας το ελεύθερο ρεπορτάζ κι έπειτα ως διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Εργασίας.

Ακολούθησε η παρουσίαση της εκπομπής “Καλοκαίρι Μαζί” στον ΑΝΤ1, το καλοκαίρι του 2019. 

Το φθινόπωρο του ίδιου έτους και για μία σεζόν ήτανστο πλευρό του Γιώργου Παπαδάκη στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα.

Από τον Οκτώβριο του 2020 ανήκει στο δυναμικό της ΕΡΤ παρουσιάζοντας την καθημερινή ενημερωτική εκπομπή “Συνδέσεις” μαζί με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Δρ. Παναγιώτης Σιαπέρας
Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος MSc Rehabilitation και Κοσμήτορας της Σχολής Υγείας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Ο Δρ Παναγιώτης Σιαπέρας είναι πτυχιούχος Εργοθεραπείας από το ΑΤΕΙ Αθήνας και πτυχιούχος Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Σπουδές Ψυχικής Υγείας από το Institute of Psychiatry- King's College, University of London και έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ερευνώντας Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος και Αναπτυξιακής Διαταραχής Συντονισμού με υποτροφία του ελληνικού κράτους. Είναι Chartered Psychologist και Associate Fellow της British Psychological Society και μέλος του Royal College of Occupational Therapists του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει συνεχή παρουσία σε διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά συνέδρια είτε ως ομιλητής είτε ως μέλος Επιστημονικής Επιτροπής.
 
Από το 2016 αποτελεί εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εργοθεραπείας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΕΝΟΘΕ http://enothe.eu/ ) και μεταξύ 2016-2019 ήταν εκλεγμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Το 2019, ίδρυσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα (MSc) στην Αποκατάσταση και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστήμης, Εργασίας & Αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.
 

Παρασκευή Μπέλλου
Πρόεδρος Αμυμώνης

Η Παρασκευή Μπέλλου είναι πρόεδρος της Αμυμώνης από το 2020. Μητέρα παιδιού η ίδια, κυνηγώντας να δημιουργήσει ένα κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο για παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες, εμπνεύστηκε και δημιούργησε την Αμυμώνη, μαζί με άλλους  γονείς που αντιμετώπιζαν την ίδια αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους. 
 
 

Σοφία Κίτρα
Οικονομολόγος, προϊσταμένη δημοσίου φορέα

Η Σοφία Κίτρα γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα και στα 18 της πήγε για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο από όπου αποφοίτησε το 2002. Η πρώτη της δουλειά ήταν στον τραπεζικό τομέα. Πολύ σύντομα, σε ηλικία 23 ετών, μετά από μία μακρά περίοδο αναζητήσεων διαγνώστηκε με μία κοινή απομυελινωτική νόσο, ΣΚΠ την οποία αργότερα χαρακτήρισαν ως άτυπη.
 
Μεταξύ νοσηλειών, γιατρών και εργασίας πλήρους απασχόλησης, ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αφού είχε προηγουμένως εγκαταλείψει όνειρα για σπουδές στο εξωτερικό. Γρήγορα βρέθηκε αντιμέτωπη με κινητικές δυσκολίες ενώ στα 30 της χρησιμοποιούσε αμαξίδιο για τις μετακινήσεις της. Εδώ και 15 χρόνια εργάζεται σε φορέα του Δημοσίου, με εν γένει προσβάσιμες εγκαταστάσεις, όπου έχει την τύχη να εφαρμόζει και να εξελίσσει τις δεξιότητές της στο γνωστικό της πεδίο. Ως ώρας, καταφέρνει να βιοπορίζεται από τη δουλειά της, να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της για διαρκή υποστήριξη ώστε να απολαμβάνει μια ανεξάρτητη και αξιοπρεπή ζωή. Αν τη ρωτήσουν ποια είναι η ταυτότητά της, απαντάει ότι είναι γυναίκα και επαγγελματίας με αναπηρία.