Παιδική Κακοποίηση: Όλα όσα οφείλουμε να γνωρίζουμε για να την καταγγείλουμε

Inspired by ImpacTalk

Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά και καταλυτικά: 1 δισεκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο ηλικίας 2-17 ετών έχουν υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση (σωματική/σεξουαλική/συναισθηματική/διαδικτυακή) τη χρονιά που πέρασε. Στην τόσο ευάλωτη παιδική και εφηβική ηλικία προκαλούνται τραύματα που ταλανίζουν τις ζωές ενηλίκων. Αυτό και μόνο το δεδομένο πιέζει για ελάχιστη θεωρία και αμεσότερη και περισσότερη πράξη.
 
Συντονιστής: Έλενα Παπαδημητρίου, Δημοσιογράφος

Ομιλητές :
Μαρίνα Καρέλλα, Ιδρύτρια & Πρόεδρος ΕΛΙΖΑ
Βάννα Μαρκετάκη, Υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΛΙΖΑ 
Δημήτρης Μοθωναίος, Ηθοποιός & Εκπρόσωπος ΕΛΙΖΑ

Χώρος
Fondazione,  Ίδρυμα Σπύρος Λοβέρδος
 

Παιδική Κακοποίηση: Όλα όσα οφείλουμε να γνωρίζουμε για να την καταγγείλουμε

 
Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά και καταλυτικά: 1 δισεκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο ηλικίας 2-17 ετών έχουν υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση (σωματική/σεξουαλική/συναισθηματική/διαδικτυακή) τη χρονιά που πέρασε. Στην τόσο ευάλωτη παιδική και εφηβική ηλικία προκαλούνται τραύματα που ταλανίζουν τις ζωές ενηλίκων. Αυτό και μόνο το δεδομένο πιέζει για ελάχιστη θεωρία και αμεσότερη και περισσότερη πράξη.
 
Πως μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει τις διαφορετικές μορφές βίας;
Αφού αναγνωρίσει σημάδια βίας ποιο είναι το αμέσως επόμενο βήμα;
Αν είμαι γιατρός, πως μπορώ να βοηθήσω ή/και να καταγγείλω;
Αν είμαι εκπαιδευτικός, πως μπορώ να βοηθήσω ή/και να καταγγείλω;
Αν είμαι φίλος/φίλη του κακοποιημένου παιδιού και μου έχει ζητήσει να το κρατήσω μυστικό, τι πρέπει να κάνω;
Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω και που πρέπει να απευθυνθώ, αν έχω υποψία ότι ένα παιδί κακοποιείται;
 
 

Έλενα Παπαδημητρίου
Δημοσιογράφος

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, φεύγοντας ένα εξάμηνο για σπουδές στην Χάγη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus. Ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνιολογία στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζομαι από τα φοιτητικά μου χρόνια στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Από το 2003 έως το 2006 εργάσθηκα ως συντάκτης ελεύθερου και πολιτιστικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα CITYPRESS. Την περίοδο 2006 έως 2014 ήμουν μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του MEGA αρθρογραφώντας παράλληλα για πέντε χρόνια στο protagon.gr. Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ καλύπτοντας το διεθνές ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο και παρουσιάζοντας δελτία ειδήσεων και εκπομπές. Έχω καλύψει σημαντικά γεγονότα της ευρωπαϊκής και διεθνούς επικαιρότητας των τελευταίων χρόνων, ενίοτε με μαραθώνιες τηλεοπτικές μεταδόσεις, σε δημοσιογραφικές αποστολές –μεταξύ άλλων- στη Μόσχα, την Τουρκία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Διατηρώντας μέχρι σήμερα τη λαχτάρα για τα μεγάλα φεστιβάλ και τις συναυλίες, έχω ταξιδέψει σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις για πολιτιστικά γεγονότα αρθρογραφώντας σε σειρά μέσων. Μιλώ αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
 

Μαρίνα Καρέλλα
Ιδρύτρια & Πρόεδρος Ελίζα

Ιδρύτρια και Πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ, η  γνωστή ζωγράφος, γλύπτρια και  σκηνογράφος Μαρίνα Καρέλλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα.
Σπούδασε  σκηνογραφία και ζωγραφική με τον Γιάννη Τσαρούχη  και συνέχισε τις σπουδές της στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι.
Με τον σύζυγο της, Μιχαήλ, έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και στην Αθήνα και απέκτησαν δύο κόρες, την Αλεξάνδρα και την ‘Ολγα.
Κατά την επιτυχημένη καλλιτεχνική της σταδιοδρομία έχει εκθέσει σε πολλές πόλεις του κόσμου, όπως Νέα Υόρκη, Παρίσι, Αθήνα, Λoς Άντζελες, Μαδρίτη, Βρυξέλλες, Ρώμη και Λονδίνο, ενώ έργα της εκτίθενται σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα.
Το βαθύ ενδιαφέρον της για τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση οδήγησε στην απόφαση να δημιουργήσουν η ίδια και ο σύζυγός της,  έναν φορέα για την  προστασία τους στην Ελλάδα,  το Σωματείο ΕΛΙΖΑ-Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού.

Βάννα Μαρκετάκη
Υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού Ελίζα

Η Βάννα Μαρκετάκη είναι κειμενογράφος και δημοσιογράφος. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και υποκριτική στην σχολή Γ.Θεοδοσιάδη. Από το συνδυασμό των δύο οδηγήθηκε στη δημοσιογραφία με εστίαση στο ιατρικό ρεπορτάζ και στα θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Εργάστηκε σε περιοδικά και εφημερίδες σε πολλές θέσεις ευθύνης. Από το 2011 έως τον Μάρτιο του 2020 εργάστηκε ως υπεύθυνη περιεχομένου, κειμενογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας για ιδιώτες και εταιρίες, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος επαγγελματικών υπηρεσιών. Το lockdown εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 έφερε στη ζωή της το ΕΛΙΖΑ. Γνώρισε τους ανθρώπους, τα προγράμματα, το όραμα και την κινητήριο δύναμη του μοναδικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού που ασχολείται αποκλειστικά με την κακοποίηση του παιδιού. Εντάχθηκε στην κοινή προσπάθεια του ΕΛΙΖΑ για ένα μέλλον χωρίς τραυματισμένα παιδιά, εμπνευσμένη από το πάθος και την αγάπη των ανθρώπων που το απαρτίζουν.

Δημήτρης Μοθωναίος
Ηθοποιός & Εκπρόσωπος Ελίζα

Ο Δημήτρης Μοθωναίος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ηθοποιός. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης - Κάρολος Κουν καθώς και φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών
Το τηλεοπτικό του ντεμπούτο έγινε το 2006, μέσα από τη συμμετοχή του στη σειρά του Alpha TV «Τελευταία Παράσταση» στο ρόλο του αδερφού της Έλλης Λαμπέτη. Τη σεζόν 2009-2010, πρωταγωνίστησε στην επιτυχημένη σειρά του Aντ1 «Κάρμα» ενώ το 2015, έλαβε μέρος στην κωμική σειρά του Αlpha TV «Μη με σκας» όπου και συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Γιάννη Μπέζο. Το 2019, πρωταγωνίστησε στο ρόλο του Αντώνη Κωστούλα στην ελληνική δραματική σειρά Η ζωή εν τάφω, η οποία προβλήθηκε από την ΕΡΤ και είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη.
Όσον αφορά το θέατρο, η πρώτη του παράσταση ήταν ο "Ηλίθιος" του Ντοστογιέφσκι στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Έκτοτε πρωταγωνίστησε αδιαλείπτως στο θέατρο σε παραστάσεις υψηλού ποιοτικού κύρους και εμπορικής απήχησης. Το 2012, προτάθηκε για το βραβείο Χορν για το ρόλο του στο έργο «Cock» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, ενώ το 2014 προτάθηκε και πάλι για το ρόλο του στις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου.Το 2015, πρωταγωνίστησε στην παράσταση φαινόμενο του ελληνικού θεάτρου που είδαν πάνω από 100.000 θεατών, «Η Μεγάλη Χίμαιρα», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση και το 2017 πρωταγωνίστησε στην Κεντρική Σκηνή Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου στο ρόλο του «Πέερ Γκυντ» του Ίψεν. Το 2019, πρωταγωνίστησε στην πρώτη ελληνο-κινεζική αγγλόφωνη κινηματογραφική παραγωγή, τα γυρίσματα της οποίας έλαβαν μέρος στη Σαγκάη, τη Βιέννη και τη Λευκάδα.
Κινηματογραφικά έχει πρωταγωνιστήσει μεταξύ άλλων στις ταινίες: «Νίκος Δραγούμης. Ένας ζωγράφος στη σκιά της ιστορίας» (2015), «Φαντασία» (2019), και "A Day in the Life Of A Teddy Bear" (2019).

 

 

 

*Ευχαριστούμε θερμά το Fondazione,  Ίδρυμα Σπύρος Λοβέρδος, και τον κύριο Γιώργο Καράμπελλα για την ευγενική φιλοξενία. 

Η Βιβλιοθήκη Ίδρυμα Σπύρου Λοβέρδου αποτελεί ένα μοναδικό ιστορικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό landmark. Πρόκειται για κτίριο του ‘30 σε σχέδια του μέγα φιλέλληνα Ερνέστου Τσίλερ, που στεγάζει την πλούσια συλλογή σπάνιων βιβλίων, καθώς και την crème de la crème συλλογή Βυζαντινών εικόνων του αδερφού του Σπύρου Λοβέρδου, Διονυσίου. Μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας, το κτίριο αναβιώνει, αναγεννάται και ανοίγει και πάλι ως ένα aesthete και eclectic venue.