Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη: Βέλτιστες πρακτικές μετατρέπουν την ουτοπία σε επιτεύξιμο στόχο
Ο βιώσιμος τουρισμός απαιτεί μια σύνθετη, πολυπαραγοντική και πολυσυμμετοχική δράση. Με ποιες πρακτικές κατάφερε ο όμιλος Sani να αναδειχθεί σε αληθινό success story στο πλαίσιο του αειφόρου τουρισμού;
Συντονισμός
Έλενα Παπαδημητρίου, Δημοσιογράφος
Ομιλητές
Ελένη Ανδρεάδη, Διευθύντρια Αειφόρου Ανάπτυξης και Κοινωνικής Ευθύνης, Sani/Ikos Group
Μαριάννα Σκυλακάκη, Οικονομολόγος, Εκδότρια και Αρχισυντάκτρια αθηΝΕΑ
Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού
#tourism #sustainability #greece #greektourism
Σε προορισμούς που έχουν στηρίξει το τουριστικό τους μοντέλο στο μαζικό τουρισμό, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η τοπική τουριστική βιομηχανία αναπτύχθηκε και συνεχίζει να αναπτύσσεται σε συνθήκες (θεσμικές, πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές) που δεν ευνοούν τη βιωσιμότητα.
Ωστόσο, ο τουριστικός κλάδος οφείλει να εναρμονιστεί με τους στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης που έχουν τεθεί για το 2030.
Η επικεφαλής Αειφόρου Ανάπτυξης και Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Sani/Ikos, Ελένη Ανδρεάδη, η εκδότρια της αθηΝΕΑς και οικονομολόγος, Μαριάννα Σκυλακάκη, καθώς και η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μιλούν για το βιώσιμο μέλλον του τουρισμού στη χώρα μας, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις του κλάδου σε μία μετάβαση που αποτελεί πλέον μονόδρομο. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Έλενα Παπαδημητρίου.
Η αθηΝΕΑ, με την υποστήριξη του Ομίλου Sani/Ikos, εκπόνησε την έρευνα «Eco-friendly Greece: Βέλτιστες Πρακτικές Βιώσιμου Τουρισμού από 21 Θέρετρα ανά τον Κόσμο», η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή (5/6), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Η έρευνα παρουσιάζει χρήσιμα παραδείγματα προς μίμηση από 21 καταλύματα σε ολόκληρο τον κόσμο - από την Ελλάδα και την Ισλανδία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αφρική, τις Μαλδίβες και τα Νησιά Φίτζι - και επιχειρεί να αναδείξει τις κυρίαρχες τάσεις για την πολυπόθητη «πράσινη» μετάβαση στον τουρισμό. Έτσι, μας δείχνει τον δρόμο μέσα από τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί́ σε κορυφαίο «eco-friendly» ταξιδιωτικό προορισμό την επόμενη δεκαετία, επωφελούμενη από τις ταχέως αναπτυσσόμενες αυτές τάσεις.
Η σύμπραξη της αθηΝΕΑς με τον Όμιλο Sani/Ikos, έναν ξενοδοχειακό όμιλο με σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα του Βιώσιμου Τουρισμού, είναι μια κίνηση που αποδεικνύει ότι η ανταλλαγή γνώσης και τεχνογνωσίας μπορεί να συμβάλλει θετικά στον μετασχηματισμό του κλάδου.
Ποιος είναι ο ορισμός της βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο του τουρισμού;
Πόσο εφικτή είναι στην πράξη η εναρμόνιση του ελληνικού τουρισμού με τους στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης για το 2030;
Ο βιώσιμος τουρισμός απαιτεί μια σύνθετη, πολυπαραγοντική και πολυσυμμετοχική δράση. Με ποιες πρακτικές κατάφερε ο Όμιλος Sani / Ikos να αναδειχθεί σε αληθινό success story στο πλαίσιο του αειφόρου τουρισμού;
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόσκληση που αντιμετωπίζει ο Όμιλος Sani / Ikos στην εφαρμογή της στρατηγικής του βιώσιμου τουρισμού;
Πως ελήφθη η αρχική στρατηγική απόφαση και ποιο το όραμα πάνω στο οποίο βασίστηκε;
Υπάρχουν υποστηρικτικές δομές ή μηχανισμοί που συνέβαλαν στην επιτυχία;
Ποιες είναι οι συγκεκριμένες εφαρμογές του σχεδίου βιώσιμου τουρισμού από τον πρωτοπόρο στον τομέα αυτό ξενοδοχειακό όμιλο; Ποια είναι τα βασικά σημεία των προγραμμάτων Sani Green & Ikos Green;
Πως θα μπορούσε το πρόγραμμα Αειφόρου Τουρισμού του Ομίλου Sani / Ikos να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για άλλες τουριστικές μονάδες στον ελληνικό χώρο ή ακόμη και να εξαχθεί σε άλλους τουριστικούς προορισμούς;
Η βιωσιμότητα στον τουριστικό τομέα δεν έχει να κάνει μόνο με τη βέλτιστη χρήση των περιβαλλοντικών πόρων και το σεβασμό προς τις τοπικές κοινότητες, αλλά και με τον υπερτουρισμό, τη βιοποικιλότητα και την προστασία των οικοσυστημάτων. Πως συμμετέχει σε αυτά ο Όμιλος Sani / Ikos;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, φεύγοντας ένα εξάμηνο για σπουδές στην Χάγη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus. Ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνιολογία στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζομαι από τα φοιτητικά μου χρόνια στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Από το 2003 έως το 2006 εργάσθηκα ως συντάκτης ελεύθερου και πολιτιστικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα CITYPRESS. Την περίοδο 2006 έως 2014 ήμουν μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του MEGA αρθρογραφώντας παράλληλα για πέντε χρόνια στο protagon.gr. Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ καλύπτοντας το διεθνές ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο και παρουσιάζοντας δελτία ειδήσεων και εκπομπές. Έχω καλύψει σημαντικά γεγονότα της ευρωπαϊκής και διεθνούς επικαιρότητας των τελευταίων χρόνων, ενίοτε με μαραθώνιες τηλεοπτικές μεταδόσεις, σε δημοσιογραφικές αποστολές –μεταξύ άλλων- στη Μόσχα, την Τουρκία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Διατηρώντας μέχρι σήμερα τη λαχτάρα για τα μεγάλα φεστιβάλ και τις συναυλίες, έχω ταξιδέψει σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις για πολιτιστικά γεγονότα αρθρογραφώντας σε σειρά μέσων. Μιλώ αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο. Έκανε το μεταπτυχιακό της στην Περιβαλλοντική Πολιτική και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Έχει δουλέψει ως σύμβουλος για θέματα βιωσιμότητας σε διάφορες εταιρείες και σε κανάλια και οργανισμούς μέσων ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Είναι Διευθύντρια Αειφόρου Ανάπτυξης και ΕΚΕ στον Όμιλο Sani/Ikos και δημιουργός των βραβευμένων προγραμμάτων Sani Green και Ikos Green. Το Sani Resort είναι το πρώτο θέρετρο μηδενικού άνθρακα στην Ελλάδα, τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και βραβεύτηκε ως το Κορυφαίο Πολυτελές Πράσινο Θέρετρο στον κόσμο στα World Travel Awards 2020, ενώ το Ikos Resorts έχει κερδίσει διεθνή έπαινο για τις πρωτοβουλίες του όσον αφορά την αειφόρο ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος μηδενικών απορριμμάτων στο Ikos Dassia στην Κέρκυρα. Η Ελένη είναι επίσης συγγραφέας επτά περιβαλλοντικών βιβλίων, συμπεριλαμβανομένης της best-seller σειράς βιβλίων Planet Agents, η οποία έχει κερδίσει το Κρατικό Βραβείο για το Παιδικό Βιβλίο Γνώσης στην Ελλάδα. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στην Κορέα, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο καθώς και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Ελένη είναι ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Planet Agents, που στοχεύει να ενθαρρύνει τα παιδιά να αναλάβουν δράση σε περιβαλλοντικά ζητήματα, και μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Ηγεσίας του Δικτύου Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.
Η Σοφία Ζαχαράκη είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει κάνει εξειδίκευση σε θέματα διδασκαλίας Αγγλικών στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα IVLP (International Visitor Leadership Program) ως υπότροφος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με θέμα «Ο ρόλος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανασυγκρότηση Οικονομιών».
Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Εργάστηκε για το Υπουργείο Παιδείας στο τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Διετέλεσε επίσης σύμβουλος του Υπουργού Ανάπτυξης σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων.
Το Μάρτιο του 2019 ορίστηκε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και τον Ιούλιο του 2019 ορίστηκε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Α’βαθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.
Τον Ιανουάριο του 2021 ανέλαβε τα καθήκοντα της Υφυπουργού Τουρισμού.
Μιλάει Αγγλικά, Ισπανικά και Γαλλικά.