Πώς αποκτούνται οι οριζόντιες δεξιότητες; Είναι έμφυτες; Μαθαίνονται; Με ποιο τρόπο; Πώς μπορεί να συνεισφέρει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην καλλιέργεια αυτών των δεξιοτήτων;
Συντονιστής: Μία Κόλλια, Δημοσιογράφος
Ομιλητές:
Γιάννος Μητσός, Senior Advisor του ΣΕΒ
Δρ. Κατερίνα Παπουτσή,Programme Leader, Faculty of Business and Economicsτου Μητροπολητικού Κολλεγίου
Μαρκέλλα Μασούρα, Jungian Coach- Ψυχοθεραπεύτρια
Για να δεις ολόκληρο το επεισόδιο του Experts Talk
Το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλάζει διαρκώς και έχει ανάγκη από δημιουργικούς και ευέλικτους εργαζόμενους, με γνώσεις και δεξιότητες, που τους καθιστούν παραγωγικούς και συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης.
Η αγορά εργασίας αναζητά άρτια εκπαιδευμένους υποψήφιους με πτυχίο, μεταπτυχιακό και ξένες γλώσσες, αλλά και με μια σειρά από δεξιότητες «συμπεριφοράς» (soft skills). Η ηγεσία, η εξωστρέφεια και η καινοτομία, η διαχείριση του άγχους και του χρόνου, η κριτική και δημιουργική σκέψη, η ικανότητα αντιμετώπισης και επίλυσης προβλημάτων, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και η ομαδικότητα αποτελούν τα soft skills («μαλακές» ή «οριζόντιες» δεξιότητες), που αξιολογούνται σήμερα ως καθοριστικός παράγοντας όχι μόνο για την εύρεση εργασίας, αλλά και για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.
Πώς, όμως, αποκτούνται οι οριζόντιες δεξιότητες; Είναι έμφυτες; Μαθαίνονται; Με ποιο τρόπο; Πώς μπορεί να συνεισφέρει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην καλλιέργεια αυτών των δεξιοτήτων; Ποια είναι τα σημαντικότερα soft skills, τα οποία θα κάνουν ένα υποψήφιο για δουλειά να ξεχωρίσει από άλλους με τις ίδιες ουσιαστικά γνώσεις;
Σε αυτό το Experts Talk η δημοσιογράφος Μία Κόλλια συζητά με τους πλέον ειδικούς, τον Γιάννο Μητσό, Senior Advisor του ΣΕΒ, την Δρ. Κατερίνα Παπουτσή, Programme Leader, Faculty of Business and Economics του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και την Μαρκέλλα Μασούρα, Jungian Coach-Ψυχοθεραπεύτρια για τα soft skills, την αξία τους στη ζωή και την εργασία και το πώς μπορεί κάποιος να τα αναπτύξει και αξιοποιήσει.
Η Μία Κόλλια, συνιδιοκτήτρια της εταιρείας Social Media και Επικοινωνίας, We R Press με συνεργάτες όπως τους Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ΕΜΣΤ, kariera.gr, Celia Kritharioti, Santa Marina, Cookoovaya, Basegrill, SophieDeloudi, Les Connaisseurs και πολλούς άλλους), είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας του βιβλίου «Λουκία: Ζωή Μόδα Τέχνη», ενώ έχει υπάρξει και καθηγήτρια δημοσιογραφίας μόδας. Οργανώνει και συντονίζει το συνέδριο Up Event για το kariera.gr εδώ και οκτώ χρόνια με ομιλητές σπουδαίες προσωπικότητες. Κάνει συνεντεύξεις στο andro.gr – αυτές και αρκετές των 30 ετών καριέρας της θα εκδώσει. Συνεργάζεται με το ImpacTalk και το jenny.gr exclusive benefits.
Ήταν αρχισυντάκτρια στο περιοδικό «BHMAMen» του Βήματος και διευθύντρια σύνταξης στο περιοδικό «ΓΥΝΑΙΚΑ» της εφημερίδας «Καθημερινή». Ως δημοσιογράφος, πρωτύτερα, εργάστηκε για περισσότερα από 25χρόνια αρθρογραφώντας στα μεγαλύτερα περιοδικά και εφημερίδες (ΚΛΙΚ, ΜΕΝ, DIVA, ELLE, Marie Claire, Bazaar, Ελευθεροτυπία, Εψιλον, City Press, Το Βήμα). Μιλά και γράφει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά.
Η Κατερίνα κατέχει πτυχίο Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Warwick University και διδακτορικό στη Διοίκηση Λειτουργιών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας από το Cass Business School.
H Κατερίνα έχει εργαστεί ως σύμβουλος στις πολυεθνικές εταιρείες Ernst and Young και Grant Thornton όπου είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό έργων.
Σήμερα εργάζεται στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο όπου διατελεί Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος ΜΒΑ καθώς και Υπεύθυνη του Γραφείου Σταδιοδρομίας και Αποφοίτων.
Ο Γιάννος Μητσός είναι Senior Advisor ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης στον ΣΕΒ. Έχει εργαστεί εκτενώς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα με έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των δυο και στην εκπόνηση πολιτικών για τη βελτίωσή της. Επίκεντρο των ενδιαφερόντων του είναι οι δημόσιες πολιτικές για την ανάπτυξη των διεπαφών μεταξύ γνώσης και παραγωγής, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δημιουργία κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ο Γιάννος Μητσός σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και Ευρωπαϊκή Πολιτική στο London School of Economics και είναι Marshal Memorial Fellow του GMF.
Η Μαρκέλλα Μασούρα είναι Jungian Coach, Ψυχοθεραπεύτρια μέσω τεχνών, και Επικοινωνιολόγος. Εργάζεται στον ιδιωτικό της χώρο, το Inner Canvas στο Μαρούσι, όπου προσφέρει συνεδρίες ψυχοθεραπείας και Coaching τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε ομαδικό.
Τόσο η πρότερη 15ετή ενασχόληση της με το επιχειρηματικό γίγνεσθαι στο εξωτερικό και στην Ελλάδα ως επικοινωνιολόγος, όσο και η μετέπειτα εκπαίδευση και επαγγελματική ενασχόλησή της με την Ψυχοθεραπεία, είναι αναμφίβολα όπλα στην φαρέτρα της ως life Business Coach.
Η Μαρκέλλα είναι αποκλειστική συνεργάτης της διεθνής πιστοποιημένης από τον ICF εκπαίδευσης Jungian Coaching School στην Ελλάδα, και ανήκει και στην εκπαιδευτική και εποπτική ομάδα του προγράμματος. To Jungian Coaching είναι μια σοφή, άμεση και αποτελεσματική προσέγγιση coaching, καθώς αντλεί από το ασυνείδητο και ξέρει να αντιμετωπίζει τόσο το ορθολογικό κομμάτι της ζωής όσο και το μη ορθολογικό.
“H φιλοσοφία του coaching είναι για μένα πρώτα από όλα μια μοναδική στάση ζωής! Ακριβώς για αυτό το αγαπώ το coaching, διότι είναι μια σοφή στάση ζωής: ξεκινάει από την στάση του “δεν-γνωρίζω”, ακούω “ενεργητικά”, αφήνομαι σε μια δημιουργική διαδικασία “χορεύω με τον συνομιλητή μου στο εδώ και τώρα”, και στέκομαι δίπλα του κατά τέτοιο τρόπο που να του προκαλέσω την σκέψη του και να τον εμπνεύσω να μεγιστοποιήσει το προσωπική του δυναμική”