Βιοτεχνολογία, η νέα πρόκληση

Inspired by egg-enter•grow•go

Τι κοινό μπορεί να συνδέει την παρασκευή ψωμιού και τυριού με τη δημιουργία ενός εμβολίου ή την τεχνητή γονιμοποίηση; Είναι αποτέλεσμα βιοτεχνολογικών διαδικασιών.

Συντονιστής: Φωτεινή Γεωργίου, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Μαρίνα Χατζοπούλου, Eπιχειρηματίας και Επενδυτικός Άγγελος (Angel Investor), Πρόεδρος του Δ.Σ. και Επενδυτικός Άγγελος στην Levitronix Technologies

Ευστράτιος Στυλιανίδης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, ΑΠΘ

Νάσος Κοσκινάς, Business Developer, 2Bull Medi Therapy

Δρ. Ζωή Κούρνια, Κύρια Ερευνήτρια, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών  και  Ιδρύτρια, Ingredio

Για να δεις ολόκληρο το επειδόδιο

Βιοτεχνολογία, η νέα πρόκληση

Τι κοινό μπορεί να συνδέει την παρασκευή ψωμιού και τυριού με τη δημιουργία ενός εμβολίου ή την τεχνητή γονιμοποίηση; Είναι αποτέλεσμα βιοτεχνολογικών διαδικασιών.

Αξιοποιώντας τις γνώσεις απ’ την επιστήμη της Βιολογίας, η Βιοτεχνολογία ανακαλύπτει και παράγει νέα προϊόντα και τεχνολογίες με σκοπό την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου. Σήμερα η Βιοτεχνολογία αποτελεί μία τεράστια, συνεχώς αναπτυσσόμενη παγκόσμια βιομηχανία με εφαρμογή σε πολλά πεδία της ζωής απ’ την υγεία έως τη γεωργία.

Πώς φτάνουν στη διάθεση του κόσμου τα «θαύματα» του εργαστηρίου; Πώς διασυνδέεται η έρευνα και η καινοτομία με την αγορά; Ποιες είναι οι βιοεπιστήμες σήμερα και σε ποια φάση βρίσκονται ερευνητικά; Ποιοι διαφορετικοί κλάδοι επαγγελμάτων απασχολούνται σε αυτή τη νέα βιομηχανία; Σε ποιους τομείς της αγοράς εφαρμόζεται η βιοτεχνολογία; Επένδυση και απόδοση: υπάρχει άμεσος χρόνος επιτυχίας και κέρδους ή πρόκειται για projects μακροχρόνιας επένδυσης; Πόσο ενεργή είναι η χώρα μας στον τομέα αυτό σε σχέση με το εξωτερικό; Πρέπει να γίνονται διεθνείς συμπράξεις;

Σε αυτό το Experts Talk η δημοσιογράφος Φωτεινή Γεωργίου συζητά για όλα αυτά τα ζητήματα με τους πλέον ειδικούς, τη Μαρίνα Χατζοπούλου, Eπιχειρηματία και Επενδυτικό Άγγελο (Angel Investor), Πρόεδρο του Δ.Σ. και Επενδυτικό Άγγελο στην Levitronix Technologies, τον Ευστράτιο Στυλιανίδη, Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Νάσο Κοσκινά, Business Developer της 2Bull Medi Therapy και την Δρ. Ζωή Κούρνια, Κύρια Ερευνήτρια του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και Ιδρύτρια της Ingredio.

Φωτεινή Γεωργίου
Δημοσιογράφος

Η Φωτεινή Γεωργίου είναι δημοσιογράφος του ιατρικού ρεπορτάζ στον ΑΝΤ1.

Έχει τη δική της εκπομπή στο κανάλι του ΑΝΤ1 με θέμα "Υγεία πάνω απ' όλα".

Μαρίνα Χατζοπούλου
Eπιχειρηματίας και Επενδυτικός Άγγελος (Angel Investor), Πρόεδρος του Δ.Σ. και Επενδυτικός Άγγελος στην Levitronix Technologies

Η Μαρίνα Χατζοπούλου είναι επιχειρηματίας και άγγελος επενδυτής. Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. και άγγελος επενδυτής στην Levitronix Technologies, μια εταιρεία που κατέχει ηγετική θέση σε μαγνητικά-αιωρούμενες αντλίες. Είναι Διευθυντής της Cynosure, μιας εταιρείας των $ 250.000.000 που ηγείται σε προϊόντα αισθητικής με τεχνολογία λέιζερ, καθώς και Διευθυντής και άγγελος επενδυτής στην Dear Kate, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε τεχνολογικά προϊόντα μόδας. Είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Nantucket Conference και του Deshpande Center for Technological Innovationστο MIT. Υπήρξε ιδρυτής, Διευθύνων Σύμβουλος και κύριος επενδυτής στην Z Corporation, μια εταιρεία με αποτίμηση $ 30.000.000 κατά τη στιγμή της πώλησής της, με κύρια δραστηριότητα την κατασκευή 3D εκτυπωτών. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του GSI Group, έναν όμιλο $ 300.000.000 που κατασκευάζει προϊόντα λέιζερ, και της Contex Holding, μια εταιρεία με αποτίμηση $ 100.000.000 που δραστηριοποιείται στην κατασκευαστή σαρωτών. Ήταν άγγελος επενδυτής και Διευθυντής της εταιρείας TeaForte η οποία πωλήθηκε στην Sara Lee στα τέλη του 2011. Κατέχει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Brown και μεταπτυχιακό από το MIT.

Ευστράτιος Στυλιανίδης
Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, ΑΠΘ

Ο Ευστράτιος Στυλιανίδης γεννήθηκε στην Πάφο της Κύπρου. Έλαβε το δίπλωμα του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού (1996) από το Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και μεταπτυχιακό δίπλωμα από το ίδιο Τμήμα. Στη συνέχεια απέκτησε το Διδακτορικό Δίπλωμά του (2001) στη Φωτογραμμετρία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Υπηρετεί στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ως Αναπληρωτής Καθηγητής (2018) με γνωστικό αντικείμενο Γεωδαισία-Φωτογραμμετρία. Τα διδακτικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα άπτονται της Φωτογραμμετρίας και της Γεωχωρικής Μηχανικής. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Columbia University (2018). Ως προσκεκλημένος ομιλητής, έχει δώσει διαλέξεις σε μεγάλα πανεπιστήμια και φορείς του εξωτερικού όπως, Princeton University, UCLA, Imperial University, Tsinghua University, Getty ConversationInstitute, κ.ά.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται: 2 βιβλία, 75 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά, 8 κεφαλαία σε βιβλία και συλλογικούς τόμους, ενώ είναι εκδότης 2 βιβλίων.

Έχει συμμετάσχει σε 43 ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, σε 8 από τα οποία ως συντονιστής και επιστημονικά υπεύθυνος. Είναι αξιολογητής σε 14 επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 συνέδρια, σε περισσότερα από τα μισά ως μέλος της οργανωτικής ή/και επιστημονικής επιτροπής. Είναι ιδρυτικό μέλος του «UAV-iRC - Ερευνητικό Κέντρο Μη-επανδρωμένων Αεροχημάτων» που στεγάζεται στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) και της ερευνητικής ομάδας «AUTH - Medical Experts Research Group». Είναι Γενικός Γραμματέας της διεθνούς επιστημονικής ένωσης CIPA – Heritage Documentation, η οποία ασχολείται με την ψηφιακή τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Νάσος Κοσκινάς
Business Developer, 2Bull Medi Therapy

O Νάσος είναι ο ιδρυτής του Κόμβου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας POS4work, αναγνωρισμένη ως επιχειρηματικός επιταχυντής στην επίσημη πλατφόρμα καινοτομίας της Ελλάδας, Elevate Greece.

Με την εμπειρία και την δουλειά του ως business specialist έχει υποστηρίξει δεκάδες καινοτόμες εταιρίες, ενώ αποτελεί πλέον το νεότερο μέλος της Biotech Startup2bullMeDiTherapy, με σκοπό την παγκόσμια καθιέρωση του διαγνωστικού τεστ της εταιρίας, για την ανίχνευση του Αορτικού Ανευρύσματος.

Μέσα από τις δράσεις του POS4work, ο Νάσος έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας έχοντας σχεδιάσει και υλοποιήσει πρωτοβουλίες για την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα όπως Επιχειρηματικούς διαγωνισμούς, Hackathons και nnovation Challenges με συμμετοχή πολυεθνικών εταιριών, Πανεπιστημίων, επιτυχημένων startup και μεγάλων οργανισμών.

Ο Νάσος είναι παράλληλα ο συντονιστής του “StartupsOnline”, του διαδικτυακού σημείου συνάντησης του επιχειρηματικού οικοσυστήματος με όραμα του την εξέλιξη της Ελλάδας σε ένα δημιουργικό κόμβο συνεργασίας και καινοτομίας.

Δρ. Ζωή Κούρνια
Κύρια Ερευνήτρια, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και Ιδρύτρια, Ingredio

Η Δρ. Ζωή Κούρνια είναι Κύρια Ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (http://www.drugdesign.gr). Αποφοίτησε από το Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2001 και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στην Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, Γερμανία το 2006.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, ΗΠΑ πάνω σε σχεδιασμό φαρμάκων μέσω υπολογιστή και το 2009 έγινε Λέκτορας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει βραβευθεί με τις υποτροφίες της Αμερικανικής Ένωσης κατά του Καρκίνου, ΗΠΑ και Marie Curie της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το βραβείο «Καινοτόμος Γυναίκα 2009» του Τεχνολογικού Συμβουλίου του Κονέκτικατ, ΗΠΑ.

Το 2014 έλαβε το βραβείο "Οutstanding Junior Faculty Award" από την Αμερικάνικη Εταιρεία Χημείας και το 2016 το πρώτο "Αda Lovelace Award" από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό "Partnership for Advanced Computing in Europe". Είναι αναπληρωτής αρχισυντάκτης του περιοδικού Journal of Chemical information and Modeling, της Αμερικανικής Ένωσης Χημείας και μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας Υποδομών (INFRAG) της Ευρωπαϊκής Κοινής Επιχείρησης Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία" του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι επίσης Ιδρύτρια της startup Ingredio, μία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η οποία ενημερώνει τον καταναλωτή για την πιθανή επικινδυνότητα των χημικών συστατικών σε καλλυντικά και τρόφιμα με βάση ανοικτά δεδομένα (http://www.ingred.io/android).