Τοκετός, θηλασμός και οι πρώτες μέρες στο μαιευτήριο

inspired by Mothercare

Οι ειδικοί αναλύουν τα πάντα σχετικά με τον τοκετό, τις μέρες παραμονής στο μαιευτήριο, αλλά και τον θηλασμό.

Συντονιστής: Τζένη Μπαλατσινού, Επιχειρηματίας, Co - Founder ImpacTalk 

Ομιλητές   

Παντελής Τρομπούκης, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος

Αριστέα Πατσούρα, Παιδίατρος - Εντατικολόγος, Διευθύντρια της ΜΕΘ Γ.Ν. Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Λαμπρινή Παλληκαρά, Μαία

Για να δεις ολόκληρο το επεισόδιο

Τοκετός, θηλασμός και οι πρώτες μέρες στο μαιευτήριο

O ερχομός ενός μωρού στον κόσμο είναι η σπουδαιότερη στιγμή για τη ζωή ενός ζευγαριού. Κάθε μέλλουσα μαμά, μέχρι να έρθει η ώρα που θα κρατήσει στην αγκαλιά της το μωρό της, εύχεται να πάνε όλα καλά την ώρα του τοκετού, που είναι και η πιο κρίσιμη φάση αυτού του ταξιδιού. Είτε με φυσιολογικό τοκετό, είτε με καισαρική τομή, όταν συντελείται το θαύμα της ζωής, ένας είναι ο στόχος γιατρού και μαίας, να είναι καλά μητέρα και μωρό.

Οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί διαχρονικά για το τι είναι «σωστό» και «λάθος» αναφορικά με τον τοκετό και τον θηλασμό τείνουν κάθε τόσο να καταρρίπτονται. Η ελεύθερη βούληση και το συναίσθημα είναι οι καταλύτες για να πάνε όλα καλά, κυρίως φεύγοντας απ’ το μαιευτήριο. Αν μεταξύ άλλων, μια γυναίκα αποφασίσει να θηλάσει αποκλειστικά, η διαλέξει έναν δικό της τρόπο σίτισης του μωρού της, δεν μπορεί να αποτελεί πια θέμα επίκρισης και πηγή ενοχών.

Σε αυτό το Experts Talk οι ειδικοί αναλύουν τα πάντα σχετικά με τον τοκετό, τις μέρες παραμονής στο μαιευτήριο, αλλά και τον θηλασμό, την προετοιμασία για αυτή τη διαδικασία και τη σπουδαιότητά της. Η Τζένη Μπαλατσινού, Επιχειρηματίας, Co-Founder ImpacTalk, υποδέχεται τον μαιευτήρα-γυναικολόγο, Παντελή Τρομπούκη, την Αριστέα Πατσούρα, παιδίατρο και Εντατικολόγο, Διευθύντρια της ΜΕΘ Γ.Ν. Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και τη μαία Λαμπρινή Παλληκαρά, οι οποίοι διαλύουν τους μύθους γύρω απ’ τον τοκετό και τον θηλασμό και δίνουν πολύτιμες συμβουλές για τις πιο μαγικές στιγμής στη ζωή μιας γυναίκας.

 

Τζένη Μπαλατσινού
Επιχειρηματίας, Co - Founder ImpacTalk

Η Τζένη Μπαλατσινού γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε ενεργά με τον πρωταθλητισμό και από μικρή ηλικία ξεκίνησε να παίζει τένις. Στην ηλικία των 12-17 φοίτησε σε αθλητικό σχολείο στη Γαλλία και πήρε μεταγραφή σε γαλλική ομάδα. Δραστηριοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο χώρο της μόδας και της τηλεόρασης όπου μέσα από καινοτόμες εκπομπές επικοινώνησε στο τηλεοπτικό κοινό τη μόδα, την ομορφιά και την αισθητική.

Το 2000, ξεκίνησε τη δική της επιχειρηματική της πορεία, τα καταστήματα Beautyworks, πρωτοπόρα στο πεδίο των φιλοσοφημένων καλλυντικών στην Ελλάδα, τα οποία και εξαγοράστηκαν το 2011 από μεγάλο όμιλο καλλυντικών.

Τον Μάιο του 2011 δημιούργησε το προσωπικό της blog www.jenny.gr, το οποίο  διακρίνεται για τη ποιότητα του και την υψηλή αισθητική του, εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιδραστικά γυναικεία site κι εξαγοράστηκε το 2019 από την εταιρία KOOLWORKS. Σήμερα έχει την θέση της Executive Consultant & Concept Creator του Jenny.gr.

Επίσης είναι η εμπνεύστρια και δημιουργός του θεσμού Hautes Grecians. To Haute Grecians είναι ένας θεσμός που στηρίζει την ελληνική μόδα και  προωθεί Έλληνες σχεδιαστές τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό. Κάθε διοργάνωση του συνδέεται με έναν φιλανθρωπικό σκοπό ώστε παράλληλα με τη μόδα και τη στήριξη νέων ταλαντούχων δημιουργών να αναδεικνύονται και να φωτίζονται πρωτοβουλίες με κοινωνικό χαρακτήρα.
Τον Απρίλιο του 2021, μαζί με τον επικοινωνιολόγο Κωνσταντίνο Καφίρη, ίδρυσαν την Ελληνική συνδρομητική πλατφόρμα εναλλακτικής εκπαίδευσης ImpacTalk.gr.

Είναι παντρεμένη με τον πολιτικό και Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με τον οποίο  έχουν ένα γιο, τον Παναγιώτη-Αντώνη, ενώ από το γάμο της με τον Πέτρο Κωστόπουλο έχει δύο κόρες, την Αμαλία και την Αλεξάνδρα και ένα γιο, τον Μάξιμο.

Παντελής Τρομπούκης
Μαιευτήρας- Γυναικολόγος

Ο ιατρός κ. Παντελής Τρομπούκης αποφοίτησε από την 3η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Καρόλου στη Πράγα το 2000. Το 2001 πραγματοποίησε δωδεκάμηνη υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στο Κέντρο Υγείας Μετσόβου και το 2003 εννιάμηνη εξάσκηση στη Γενική Χειρουργική, στη Β΄ Χειρουργική κλινική του Π.Γ.Ν. Ασκληπιείον Βούλας. To 2004 υπηρέτησε στο υγειονομικό σώμα του στρατού ξηράς. To 2005 ξεκίνησε την ειδικότητα της Μαιευτικής Γυναικολογίας ως Senior House Officer στo νοσοκομείο Queen Elizabeth Hospital, NHS Trust στο Λονδίνο και την ολοκλήρωσε τον Απρίλιο του 2009, στην 3η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο “Αττικόν”.

Το 2008 κατά το τελευταίο έτος της ειδικότητας έλαβε εκπαιδευτική άδεια ασκησης στην ενδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική και την εξωσωματική γονιμοποίηση IVF, στο Princess Royal University Hospital, Bromley Hospital, NHS Trust υπό τον Professor. John Erian MBBCh FRCOG.

Τον Οκτώβριο του 2009 διορίστηκε ως επικουρικός επιμελητής ΕΣΥ Μαιευτικής Γυναικολογίας στην Γ΄ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Π. Γ. Ν. Αττικόν.

Το 2010 έκανε εξειδίκευση (Fellowship) στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική στο διεθνούς  φήμης κέντρου εκπαίδευσης IRCAD/ European Institute of Telesurgery, και στα νοσοκομεία Hautepierre University Hospital, CMCO hospital και Nouvel Hopital Civil του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου στη Γαλλία με τον παγκοσμίως γνωστό καθηγητή Professor Arnaud Wattiez, με τον οποίο συνεχίζει να διατηρεί άριστες σχέσεις καθώς πλέον καλείται ως εκπαιδευτής (Instructor) ενδοσκοπικής χειρουργικής στο κέντρο IRCAD σε εκπαιδευτικά σεμινάρια. Επίσης συχνά, πραγματοποιούν μαζί σαν χειρουργική ομάδα πρωτοποριακά χειρουργεία και στην χώρα μας, καθώς και “live” ζωντανά επεμβάσεις σε συνέδρια για εκπαιδευτικούς λόγους.

Το 2011 πήρε τον τίτλο του Λέκτορα της Μαιευτικής Γυναικολογίας (ΠΔ 407) στην 3η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Αττικό. Το 2012 ξεκίνησε να εργάζεται ως ιδιώτης ιατρός μαιευτήρας γυναικολόγος και ως μέλος του ενδοσκοπικού τμήματος One Day Surgery Unit του Ιασώ.

Το 2013 πήρε την θέση του Ακαδημαϊκού Υποτρόφου Μαιευτικής Γυναικολογίας (πρώην βαθμίδα λέκτορα) με γνωστικό αντικείμενο την Γυναικολογική Ενδοσκοπική Χειρουργική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην 3η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΠΓΝ “Αττικόν”.

Από το 2014 είναι ο μόνος Έλληνας ιατρός μέλος και εκπαιδευτής της διεθνούς ομάδας “Winners Project” που προσφέρει επάρκεια και πιστοποίηση στην λαπαροσκοπική και υστεροσκοπική χειρουργική σε γυναικολόγους  από όλες τις χώρες. Το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο Winners Project στο οποίο ηταν πρόεδρος πραγματοποήθηκε στην Ελλάδα (Πορτοχέλι Αργολίδας), 2014.

Τον Ιούλιο του 2018 εξελέγει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου “ΙΑΣΩ”.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 εξελέγει στην θέση του Επίκουρου Καθηγητή Μαιευτικής -Γυναικολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (European University Cyprus).

Το 2019 εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης, ΕΕΓΕ.

Το 2020 ανέλαβε καθήκοντα υπεύθυνου- διευθυντή της ομάδας Γυναικολογικής Ενδοσκοπικής Χειρουργικής “ODS” του νοσοκομείου ΙΑΣΩ, Αθήνα.

Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακό (Master, MSc) στην Παθολογία της Κύησης και Διδακτορική Διατριβή (PhD)με θέμα την Μαγνητική Τομογραφία του εμβρύου με την Α’ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΚΠΑ.  Είναι μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαικής  Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοσκοπικής Χειρουργικής (ESGE) καθώς και της Αμερικάνικης Εταιρείας Γυναικολογικής Λαπαροσκόπησης (AAGL). Κατέχει άδεια εκτέλεσης υπερήχων Μαιευτικής -Γυναικολογίας σύμφωνα με υπουργική απόφαση (Αρ. Πρωτ. Γ5α/Γ.Π. 89221). Υπάρχουν πολλά επιστημονικά άρθρα, εργασίες  και χειρουργεία του ίδιου στο διαδύκτιο.

Λαμπρινή Παλληκαρά
Μαία

Η Λαμπρινή Παλληκαρά αποφοίτησε από τη σχολή μαιών με υποτροφία το 1979.

Το 1984 πήρε το δεύτερο πτυχίο της στα παιδαγωγικά. To 1986 πήγε στο νοσοκομείο Mountainside στο Bloomfield του New Jersey προκειμένου να εκπαιδευτεί στην κύηση υψηλού κινδύνου και την καρδιοτοκογραφία που τότε ακόμη δεν υπήρχε στην Ελλάδα.

Έχει εκπαιδευτεί  στη φαινομενολογία, πάνω σε θέματα συμβουλευτικής οικογένειας, ψυχολογίας εγκύου, επιτόκου και λεχωίδας. 

Οργανώνει ομάδες γονέων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ομάδες μετά τον τοκετό από το 1980 μέχρι και σήμερα.

Ωστόσο μεγάλη της αδυναμία είναι ο τοκετός τον οποίο υπηρετεί από την αρχή της καριέρας της μέχρι και σήμερα.

Είναι μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου του ΣΕΜΜΑ και εργαστηριακή συνεργάτης του τμήματος Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας). 

Βασική της πυξίδα είναι η ηθική εφαρμογή της επιστήμης, με σκοπό την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας των ανθρώπων.

Αριστέα Πατσούρα
Παιδίατρος - Εντατικολόγος, Διευθύντρια της ΜΕΘ Γ.Ν. Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Η Αριστέα Πατσούρα είναι Παιδίατρος- Εντατικολόγος και Διευθύντρια της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».