Η Ελλάδα, ιδανικό κέντρο ναυτικής και ναυτιλιακής εκπαίδευσης

inspired by Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Η Ελλάδα αποτελεί χωρίς αμφιβολία υπερδύναμη στο χώρο της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται σε κέντρο διεθνούς εμβέλειας για τη ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση.

Moderator 
Έλενα Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος 

Experts
Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γενικός Γραμματέας, Υπουργείο Ναυτιλίας
Βίκη Αποστολοπούλου, Business Development Executive,
School of Maritime Studies, Μητροπολιτικό Κολλέγιο
 

Η Ελλάδα, ιδανικό κέντρο ναυτικής και ναυτιλιακής εκπαίδευσης

Η Ελλάδα αποτελεί χωρίς αμφιβολία υπερδύναμη στο χώρο της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται σε κέντρο διεθνούς εμβέλειας για τη ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση, αφού το ελληνόκτητο πλοίο αποτελεί ήδη από το 1960 το σημαντικότερο παράδειγμα διεθνούς επικράτησης και ευημερίας, ακόμη και σε εξαιρετικά δύσκολες περιόδους. Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα εχέγγυα που μπορούν να της εξασφαλίσουν την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια ναυτιλία: εμπειρία, γνώση και υποδομή.

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τη ναυτιλία και τη ναυτιλιακή εκπαίδευση γνωρίζει μεγάλη άνθηση, καθώς οι νέοι βλέπουν το συγκεκριμένο τομέα ως την ιδανική επαγγελματική ευκαιρία με εξαιρετικές δυνατότητες εξέλιξης.

Πως η Ελλάδα θα αναδειχθεί σε παγκόσμιο κέντρο ναυτικής και ναυτιλιακής εκπαίδευσης; 
Με ποιους τρόπους συμβάλλει η δημιουργία ενός τέτοιου αναπτυξιακού κέντρου στην ενδυνάμωση της; 
Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη ναυτιλιακή μας παράδοση και κυριαρχία για να προσελκύσουμε τόσο Έλληνες όσο και ξένους φοιτητές;  
Ποια είναι η συμβολή της τεχνολογίας στη ναυτιλιακή εκπαίδευση και στην επαγγελματική αποκατάσταση; 
 

Ευάγγελος Κυριαζόπουλος
Γενικός Γραμματέας, Υπουργείο Ναυτιλίας

Ο κ. Ευάγγελος ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ έχει αναλάβει χρέη Γενικού Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από τις 05-08-2019.
ΕίναιΟικονομολόγοςμεMaster απότοΤμήμα Maritime Studies του College of Cardiff (Wales). Είναι κάτοχος διδακτορικού με γενικό θέμα «Λιμένες, Χωροταξία και Περιφερειακή Ανάπτυξη», ενώ εκπονεί μεταδιδακτορική διατριβή στη «Θαλάσσια Χωροταξία – Γαλάζια Ανάπτυξη» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εκτελέσει χρέη Διδάσκοντος στην Σχολή Ευελπίδων και στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου, ενώ έχει συμμετάσχει ως Διδάσκων σε 3 μεταπτυχιακά προγράμματα (Πάντειο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΕΚΠΑ). Έχει διδάξει ναυτιλιακά, logisticsκαι χωροταξικό – στρατηγικό σχεδιασμό στο Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης καθώς και σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ και κολέγια.

Στον ιδιωτικό τομέα έχει εργαστεί στους τομείς της ναυτιλιακής έρευνας, της ναυτιλίας, των τραπεζών και της ναυτιλιακής δημοσιογραφίας. Επίσης, έχει εργαστεί ως Ειδικός Επιστήμονας στην Δ/νση Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και επιστημονικός σύμβουλος υπουργών στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές και ομάδες εργασίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή , τον ΟΟΣΑ και στην Ελλάδα σε θέματα που αφορούν στον χωροταξικό σχεδιασμό, στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, παράκτια διαχείριση, νησιωτική πολιτική, καταδυτικά πάρκα, υδατοκαλλιέργειες, μεταφορικά δίκτυα, βιομηχανικά πάρκα, τουριστικά χωροταξικά θέματα και αστικά /περιφερειακά έργα.
Υπήρξε ειδικός συνεργάτης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στην συνέχεια υπηρέτησε τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γαλατσίου και ως μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ (2015-2019).
Έχει πλήθος επιστημονικών και άλλων δημοσιεύσεων, έχοντας, μεταξύ άλλων, ειδικό ενδιαφέρον σε θέματα ναυτικής παράδοσης.
 

Βίκυ Αποστολοπούλου
Business Development Executive, School of Maritime Studies, Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Με μακρά εμπειρία στην ανάπτυξη και διαχείριση προγραμμάτων, η Βίκυ Αποστολοπούλου είναι επαγγελματίας της Εκπαίδευσης στα Ναυτιλιακά. Έχοντας ολοκληρώσει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στους τομείς της Φιλοσοφίας της Επιστήμης και των Διεθνών Σπουδών, ξεκίνησε την καριέρα της στη ναυτιλιακή βιομηχανία εργαζόμενη σε εταιρεία διαχείρισης δεξαμενόπλοιων. Το 2008 ήταν μια χρονιά αλλαγής σταδιοδρομίας για εκείνη, καθώς η Βίκυ έκανε μια μεγάλη αλλαγή και άρχισε να εργάζεται στον τομέα της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αρχικά ως υπεύθυνη προγράμματος και αναλαμβάνοντας σταδιακά ξανά ρόλους στο μάρκετινγκ και τη γενική διοίκηση ιδιωτικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Το 2018, η Βίκυ ανέλαβε το ρόλο της Business Development Executive για τη Σχολή Ναυτιλίας και Ναυτιλιακών Σπουδών του Metropolitan College και τη νεοσύστατη Ναυτική Ακαδημία, έναν ρόλο που συνδύαζε τα κύρια ενδιαφέροντά της, την εκπαίδευση και τη ναυτιλία. Μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων, η Βίκυ συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση και την καθοδήγηση των μαθητών για να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους.