Θετική ψυχολογία και Coaching: Σύμμαχοι εξέλιξης & ολοκλήρωσης

inspired by Metropolitan College

Η πανδημία και η ξαφνική αλλαγή της καθημερινότητας του ανθρώπου οδήγησε πολλούς από εμάς να ψάχνουμε τρόπους να αλλάξουμε όχι μόνο τις συνήθειες μας αλλά και τον τρόπο σκέψης μας. 

Συντονιστής
 Έλενα Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος

Experts
Βίκη Γκόλτση, Chartered Psychologist, Υποδιευθύντρια Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Campus Αμαρουσίου, Μητροπολιτικό Κολλέγιο 
Τάσος Σταλίκας, Καθηγητής Θετικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Μαρία Μπηκέ, Executive Coach and Management Consultant
Μιχάλης Γαλανάκης, Διδάκτωρ Οργανωτικής Ψυχολογίας

 

Θετική ψυχολογία και Coaching: Σύμμαχοι εξέλιξης & ολοκλήρωσης

#education #positivepsychology #coaching #psychology #personaldevelopment #wellbeing
Η πανδημία και η ξαφνική αλλαγή της καθημερινότητας του ανθρώπου οδήγησε πολλούς από εμάς να ψάχνουμε τρόπους να αλλάξουμε όχι μόνο τις συνήθειες μας αλλά και τον τρόπο σκέψης μας. Η ψυχολογική ευημερία τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο αποτελεί πλέον βασικό ζητούμενο. Με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις δυνατότητες του, η Θετική Ψυχολογία και το Coaching συμμαχούν για να βοηθήσουν τον άνθρωπο να ευθυγραμμίσει τους στόχους του με τις αξίες του, να κατανοήσει τι είναι σημαντικό για εκείνον και τελικά να επιτύχει τους στόχους του.

Σε τι διαφέρει από την επιστήμη της Ψυχολογίας και τη Θετική Ψυχολογία;
Πως διδάσκεται και τι διδάσκει; 
Πως γίνεται κάποιος coach; 
Πως συμβάλλουν η Θετική Ψυχολογία και το Coaching στη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου;
Τι σημαίνει ο όρος mental wealth που συναντάμε συχνά πια τα τελευταία δύο χρόνια;
 Σε ποιους τομείς της ζωής μας μπορεί να εφαρμοστεί το coaching; 
Υπάρχουν προγράμματα coaching που απευθύνονται σε ομάδες; Για παράδειγμα σε εταιρίες, σχολεία κλπ; 
Ποιες ήπιες δεξιότητες μας βοηθούν το Coaching και η Θετική Ψυχολογία να αναπτύξουμε ώστε να απολαμβάνουμε περισσότερο και πιο συνειδητά τη ζωή μας;
Πως εφαρμόζεται η Θετική Ψυχολογία και το Coaching σε επίπεδο οργανισμών και ποια τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους;
 

Βίκυ Γκόλτση
Chartered Psychologist, Υποδιευθύντρια Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Campus Αμαρουσίου, Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Η Δρ. Βίκυ Γκόλτση είναι Chartered Psychologist (CPsychol) και μέλος του European Association for Sport Psychology (FEPSAC). Είναι Υποδιευθύντρια Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Campus του Αμαρουσίου του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Διαθέτει πολυετή διδακτική & διοικητική εμπειρία ως ακαδημαϊκή υπεύθυνη (Programme Leader) σε προγράμματα franchised ψυχολογίας και ως επικεφαλής (Head) των προγραμμάτων Ψυχολογίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο. Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την ανάπτυξη προγραμμάτων επαγγελματικής ανάπτυξης (CPD) σε τομείς όπως η ψυχολογία, η εκπαίδευση και η συμβουλευτική. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (PhD) στην Αθλητική Ψυχολογία (Northumbria University, UK), με αντικείμενο την κοινωνική ταυτότητα στο ποδόσφαιρο και τις ψυχολογικές επιδράσεις της ταύτισης με την ομάδα. Επιπλέον, διαθέτει μεταπτυχιακό (MSc) στην Οργανωσιακή Ψυχολογία (Goldsmiths University of London, UK) όπου εξειδικεύτηκε στην Επιλογή, Αξιολόγηση, Εκπαίδευση & Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και έχει την ιδιότητα του BPS Occupational Testing accredited. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής -Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα (συστήματα επιλογής ανθρώπινου δυναμικού και ψυχολογική επίδραση στους υποψηφίους) σε οργανισμούς στη Μ. Βρετανία (The Post Office Group & the London Fire & Civil Defense Authority) και ως HR consultant σε ελληνικές εταιρίες (στο χώρο της Υγείας). Ερευνητικά δραστηριοποιείται στον χώρο της ευημερίας σε επίπεδο ατόμου, ομάδων και κοινότητας, στην κοινωνική ταυτότητα στον αθλητισμό και τους οργανισμούς, καθώς και στην εξελικτική κοινωνική ψυχολογία, με σχετικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις. Στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο διδάσκει Μεθοδολογία Έρευνας, Αθλητική Ψυχολογία, Θετική Ψυχολογία και Εξελικτική Ψυχολογία σε προγράμματα σπουδών της Σχολής Ψυχολογίας και της Σχολής Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής. Ταυτόχρονα, είναι Honorary Recognised Teacher σταonline προγράμματα σπουδών του University of Liverpool.
 

Αναστάσιος Σταλίκας
Καθηγητής Θετικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Αναστάσιος Σταλίκας είναι Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και έχει διδάξει σε πληθώρα πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας, κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, εκπαιδευτής, σύμβουλος επιχειρήσεων και coach.
Ερευνητικός του στόχος είναι να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ‘’ανθίζουν’’ ψυχικά μέσω της εφαρμογής των δυνατών σημείων του χαρακτήρα τους, της βίωσης θετικών συναισθημάτων, της εύρεσης νοήματος στη ζωή και της ανάπτυξης της ψυχολογικής τους ανθεκτικότητας. Επιπλέον, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς της Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, στην Ψυχοθεραπεία, στην κατασκευή ψυχομετρικών εργαλείων και τη μεθοδολογία της έρευνας. Είναι συγγραφέας 10 βιβλίων, περισσότερων από 60 κεφαλαίων σε βιβλία και 200 άρθρων και εισηγήσεων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
 

Μιχάλης Γαλανάκης, PhD, PostDoc
Διδάκτωρ Οργανωτικής Ψυχολογίας

Ο Δρ. Γαλανάκης Μιχάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. 
Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας με κατεύθυνση Ψυχολογίας, το 1999. Είναι κάτοχος Πτυχίου Master (MSc) στην Οργανωτική Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών & Κοινωνικών Επιστημών από το 2003. Το 2009 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Οργανωτικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών & Κοινωνικών Επιστημών. To 2019 ολοκλήρωσε την Μεταδιδακτορική του Διατριβή στο θέμα της Θετικής Ηγεσίας. 
Εντός των ερευνητικών του ενδιαφερόντων βρίσκονται η ψυχολογική ευδαιμονία, τα θετικά συναισθήματα, το εργασιακό στρες, η ομαδική αποτελεσματικότητα, η κινητοποίηση, η επαγγελματική ικανοποίηση και η εργασιακή συμπεριφορά. 
Έχει πραγματοποιήσει 55 διαλέξεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια ψυχολογίας και έχει δημοσιεύσει 61 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες (άρθρα) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σαν κύριος ερευνητής σε 7 διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Υλοποιεί μαθήματα Ψυχολογίας, Οργανωτικής Ψυχολογίας και Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην ΑΣΠΑΙΤΕ. 
Κυκλοφορούν την παρούσα στιγμή 7 βιβλία του μεταξύ των οποιών «Εργασιακή Ψυχολογία» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ), «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ), «ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΑΣ» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ), «ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΩΡΑ» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ). 
Είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ).
Με βάση το Google Scholar το h Index του είναι 20 και το i-10 Index του 15. Το επιστημονικό του έργο διαθέτει περισσότερες από 1000 μεταναφορές. 
Έχει διατελέσει Ομιλικός Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων σε ελληνικές εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑΑ στον χώρο των Logistics, του Φαρμάκου και του Χονδρεμπορίου.
Το 2012 βραβεύτηκε ως HR Manager της χρονιάς από την KPMG, για τις πρωτοβουλίες του τμήματος του για την κατασκευή και εφαρμογή ενός καινοτόμου συστήματος αξιολόγησης.
Θεωρείται ειδικός σε θέματα εργασιακής ψυχολογίας, επιλογής προσωπικού και κινητοποίησης.
Την παρούσα χρονική στιγμή καταλαμβάνει θέση Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού με ειδίκευση σε θέματα Διοίκησης και Ψυχολογίας Προσωπικού στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) με παράλληλα καθήκοντα ως Τομεάρχης στο Γνωστικό Πεδίο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και της Κοινωνικής Πολιτικής.
Ταυτόχρονα διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον χώρο των επιχειρήσεων ασκώντας επιχειρηματική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά από το 2001 στον κλάδο της τεχνολογίας και στον κλάδο της εστίασης.
 

Μαρία Μπικέ
Executive Coach and Management Consultant

Η Μαρία Μπικέ είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Executive Coach με εξειδίκευση στο Neurocoaching. Εργάζεται ως Σύμβουλος, Coach και Εκπαιδεύτρια σε θέματα σχετικά με την αλλαγή και την ανάπτυξη στελεχών και ομάδων.Με μακρόχρονη εμπειρία σε πολυεθνικές εταιρείες και τράπεζες, από το 2010 εργάζεται ως Executive Coach & Σύμβουλος με άτομα και ομάδες. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα ανάπτυξης στελεχών και ομάδων που στοχεύουν στην βελτίωση της ομαδικότητας, του κλίματος και της αποτελεσματικότητας των οργανισμών.Είναι κάτοχος MBA-International Marketing (Sunderland University – UK), πτυχίου Φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Αθήνας), Diploma in Coaching (Coaching Institute – UK), Εξειδίκευση στο Neurocoaching (NBG Βοστόνη-ΗΠΑ) και είναι Πιστοποιημένη Master Coach (Centre for Advanced Coaching – USA). Αντιπρόεδρος του EMCC Greece, Ερευνήτρια στον τομέα Ηθικής στο Coaching στο EMCC Global  και Διαπιστευμένη Senior Practitioner από το EMCC Global. Πιστοποιημένη σε εξειδικευμένα διαγνωστικά εργαλεία για άτομα και ομάδες, εκπαιδεύτρια – επόπτρια επαγγελματιών coaches.