Ισοτιμία και συμπερίληψη: Το όραμα για το αύριο των γυναικών

inspired by EQUALL | Τράπεζα Πειραιώς

Σε παγκόσμια κλίμακα σχετικά με την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων, ασχέτως φύλου, φυλής, θρησκευτικού και σεξουαλικού προσανατολισμού, το πολυσυζητημένο τρίπτυχο Συμπερίληψη, Διαφορετικότητα και Ισοτιμία παραμένει μεγάλο ζητούμενο.

Συντονιστής
Ηλιάνα Μάγρα, δημοσιογράφος
Experts
Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια
Αγγελική Αλβανούδη, Διδακτόρισσα Γλωσσολογίας και Διδάσκουσα στο Τμήμα Αγγλικής γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ
Νάνσυ Ζαχαριάδου, Director Μονάδας Πολιτιστικών & Κοινωνικών Δράσεων Τράπεζας Πειραιώς
Γιώργος Νικολετάκης, CEO 100mentors
 

Ισοτιμία και συμπερίληψη: Το όραμα για το αύριο των γυναικών
inspired by EQUALL | Τράπεζα Πειραιώς

Προχωρώντας στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και παρά τη συζήτηση που εκτυλίσσεται σε παγκόσμια κλίμακα σχετικά με την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων, ασχέτως φύλου, φυλής, θρησκευτικού και σεξουαλικού προσανατολισμού, το πολυσυζητημένο τρίπτυχο Συμπερίληψη, Διαφορετικότητα και Ισοτιμία παραμένει μεγάλο ζητούμενο. Στον αγώνα για μία κοινωνία και ένα επαγγελματικό περιβάλλον χωρίς έμφυλη βία, χωρίς στερεότυπα αλλά με πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους όλες και όλα, με ίσες ευκαιρίες στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, πρωτοστατούν θεσμικοί φορείς, οργανώσεις και εταιρείες. Ωστόσο, η τελευταία έκθεση του ΕυρωπαΪκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων που κάθε χρόνο αξιολογεί τις σχετικές επιδόσεις της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της αποδεικνύει ότι είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος μπροστά μας. 

-    Ποια εμπόδια εντοπίζετε στην πραγμάτωση του οράματος για μία κοινωνία ισότιμων ανθρώπων;
-    Ποιες ενέργειες γίνονται σε παγκόσμιο και ελληνικό επίπεδο και ποιες δείχνουν να αποδίδουν;
-    Με ποιους τρόπους μπορούν να υποστηριχτούν οι γυναίκες να διεκδικήσουν τη θέση που ανταποκρίνεται στην αξία και τις δυνατότητές τους;
-    Πως μπορεί να ενισχυθεί η  ισότιμη πρόσβασή τους στην απασχόληση, την επιχειρηματική δραστηριότητα και τους πόρους; 
-    Με ποιες πρακτικές και εργαλεία μπορούν να ευαισθητοποιηθούν οι νέες γενιές, όσον αφορά στην επιλογή επαγγέλματος σε σχέση με τα κοινωνικά στερεότυπα;
-    Πως η καινοτομία και η τεχνολογία μπορεί να σταθεί αρωγός στην μετάδοση του μηνύματος για μια ισότιμη κοινωνία;
-    Πως το πρόγραμμα EQUALL της Πειραιώς συμβάλλει στο upskilling και reskilling των γυναικών στον επιχειρηματικό αλλά και στον αγροτικό τομέα;
 

Ηλιάνα Μάγρα
Δημοσιογράφος

Η Ηλιάνα Μάγρα είναι δημοσιογράφος  στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», για την οποία έχει καλύψει πληθώρα θεμάτων, γράφοντας, μεταξύ άλλων, για τη γυναικεία και την παιδική κακοποίηση, την πανδημία, την υπόθεση του Κολωνού, τους Αφροέλληνες της Ξάνθης, και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ δημοσίευσε πρώτη το θέμα της Κιβωτού του Κόσμου και ήταν η μοναδική Ελληνίδα δημοσιογράφος που ακολούθησε την αποστολή του Πάπα Φραγκίσκου σε Κύπρο και Ελλάδα. 

Προηγουμένως, και μέχρι την παραίτηση της το 2020, έγραφε διεθνή ρεπορτάζ για τους New York Times, έχοντας μόνιμη θέση στο γραφείο του Λονδίνου για τέσσερα χρόνια, ενώ έχει γράψει και για τις βρετανικές εφημερίδες Sunday Times και Financial Times. 

Μαρία Συρεγγέλα
Υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας.

Διετέλεσε Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 και είναι αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPPWomen). Ήταν αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015.
Διετέλεσε, επίσης, αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), από το 2001 έως το 2005 και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, την ίδια περίοδο, ενώ υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και  στην Κ.Ε. από το 1998-2005.
Η Μαρία Συρεγγέλα έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού.
Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management). Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Τούρκικα.
Η Μαρία Συρεγγέλα είναι παντρεμένη με τον Φώτη Κυριακόπουλο, Πολιτικό Μηχανικό και μητέρα δύο παιδιών, του Βασίλη και του Κωνσταντίνου.
 

Αγγελική Αλβανούδη
Διδακτόρισσα Γλωσσολογίας και Διδάσκουσα στο Τμήμα Αγγλικής γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ

Η Αγγελική Αλβανούδη είναι κοινωνιογλωσσολόγος και εργάζεται ως διδάσκουσα στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), και ως επιστημονική συνεργάτρια στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη). Σπούδασε γλωσσολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ όπου ολοκλήρωσε και τη διδακτορική της διατριβή (2013) με τίτλο H Κοινωνική και Γνωσιακή Διάσταση του Γραμματικού Γένους. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο James Cook University της Αυστραλίας (2013-2015) και ως Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2018-2022). 
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε ζητήματα σχέσης γλώσσας και φύλου, γλωσσικής διεπίδρασης και γλωσσικής επαφής. Έχει γράψει τα βιβλία Grammatical Gender in Interaction: Cultural and Cognitive Aspects (Brill, 2015) και Modern Greek in Diaspora: An Australian Perspective (Palgrave Pivot, 2019). Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες εργασίες, μεταξύ άλλων, στα περιοδικά Gender and Language, Journal of Greek Linguistics, Text & Talk, Pragmatics, Journal of Pragmatics, Journal of Language and Discrimination, Journal of Pidgin and Creole Languages και Oceanic Linguistics.  
 

Νάνσυ Ζαχαριάδου
Director Μονάδας Πολιτιστικών & Κοινωνικών Δράσεων Τράπεζας Πειραιώς

Η Νάνσυ Ζαχαριάδου εργάζεται στην Τράπεζα Πειραιώς εδώ και 25 χρόνια. Τα τελευταία 2 χρόνια εντάχθηκε στη Μονάδα Πολιτιστικών και Κοινωνικών Δράσεων του Ομίλου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών, σχεδίων δράσης και πρωτοβουλιών που παράγουν μετρήσιμο κοινωνικό αντίκτυπο. Πριν από τη θέση αυτή, εργάστηκε για 10 χρόνια στo Τμήμα Customer Experience και Loyalty, αποκτώντας σημαντική εμπειρία στην εμπειρία του πελάτη  καθώς και στον ποιοτικό και ποσοτικό τομέα έρευνας. Το επαγγελματικό της ταξίδι ξεκίνησε από τον κρίσιμο τομέα της λιανικής τραπεζικής, όπου εργάστηκε για 13 χρόνια, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο διοίκησης των καταστημάτων.
Αποφοίτησε από τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία το 1990, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Γαλλική Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το MBA της από το ALBA Graduate Business School, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, στην Αθήνα.
Συμμετέχει σε πολυάριθμα συνέδρια και φόρουμ ως public speaker, αναδεικνύοντας τις σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις της Τράπεζας Πειραιώς για την κοινωνία στο πλαίσιο της πολυδιάστατης στρατηγικής εταιρικής ευθύνης που συμβάλει στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ισότητας και ισοτιμίας.
 

Γιώργος Νικολετάκης
Γιώργος Νικολετάκης, CEO 100mentors

Η δεξιότητα να ρωτάς καλύτερα ερωτήματα με την εισαγωγή του ChatGPT έγινε η δεξιότητα της δεκαετίας. Τα τελευταία 3 χρόνια ο Γιώργος Νικολετάκης και η ερευνητική του ομάδα τέσταραν, βελτίωσαν και εισήγαγαν για πρώτη φορά τη Μεθοδολογία αξιολόγησης της δεξιότητας να θέτεις καλύτερα ερωτήματα είτε σε ανθρώπους είτε στη μηχανή (prompt engineering). Σήμερα με την ομάδα του, τους 100mentors (www.100mentors.com), ενδυναμώνουν 100 χιλιάδες χρήστες σε 17 χώρες να θέτουν καλύτερα ερωτήματα/ εντολές-prompts, μέσα από:
1) ακαδημίες- bootcamps, που εξειδικεύονται σε διαφορετικές κατηγορίες επαγγελματιών
2) την εφαρμογή σε iOS/Android micro-mentoring, που χρησιμοποιείται σε 42 εταιρείες και οργανισμούς, όπως Big4, S&P500, διεθνή ιδρύματα και Ivy League πανεπιστήμια.
Το Tipping Point in Education (www.thetippingpoint.org.gr ) είναι το πιο πρόσφατο εγχείρημα του Γιώργου Νικολετάκη Νκαι της ομάδας του για να προσφέρουν την εμπειρία του mentoring δωρεάν σε όλα τα δημόσια σχολεία, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο νησί και σήμερα καλύπτει το 30% της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα καθώς και σε περιθωριοποιημένα σχολεία σε 5 πολιτείες των ΗΠΑ. Πριν από την εκπαίδευση και την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού ο Γιώργος Νικολετάκης ασχολήθηκε με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις για projects υποδομών και ενέργειας στις ΗΠΑ, Ισπανία και Βρετανία, με τα χρηματοοικονομικά και τα logistics στις ΗΠΑ, Κίνα και Ελλάδα. Σπούδασε στα ΟΠΑ, Ohio State University και το Columbia University, όπου εργάστηκε ως ερευνητής/fellow στο Blinken European Institute.  Κατά τις σπουδές του ίδρυσε το NHSA, το μεγαλύτερο Ελληνικό ακαδημαϊκό οργανισμό της Αμερικής με 5.000 μέλη σε 70 chapters σε ΗΠΑ και Καναδά. Ο Γιώργος Νικολετάκης είναι αποδέκτης υποτροφιών από 10 ιδρύματα, όπως το Προποντίς, το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το London Deloitte Institute of Innovation & Entrepreneurship και το Fulbright Foundation.