Cybersecurity: ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο

inspired by Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Πόσο ασφαλείς μπορούμε να είμαστε στο διαδίκτυο; Ποιες είναι οι πιο συνήθεις απειλές που εμφανίζονται; Πρέπει η κάθε επιχείρηση να θωρακιστεί εκ των προτέρων και με ποιον τρόπο γίνεται αυτό;

Συντονιστής: Ανδρέας Παναγόπουλος, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Αθανάσιος Στάβερης, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Δρ. Νίκος Αρούκατος, Καθηγητής Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων, Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Επιθεωρητής, ISO 2700

Για να δεις ολόκληρο το επεισόδιο

Cybersecurity: ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο

Πόσο ασφαλείς μπορούμε να είμαστε στο διαδίκτυο; Ως φυσικά πρόσωπα, ως επιχειρήσεις και οργανισμοί, ακόμα και ως κράτη, από τη στιγμή που αξιοποιούμε τις δυνατότητες που παρέχει το ίντερνετ, είμαστε ταυτόχρονα έκθετοι σε κινδύνους. Η Κυβερνοασφάλεια ή Cybersecurity στοχεύει στη διαχείριση των σχετικών κινδύνων που είναι διαρκώς και πιο έντονοι. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει για «χάκερς» που «επιτέθηκαν» σε ιστοσελίδες, αλλά και ολόκληρα συστήματα τραπεζών ή εταιριών, ζητώντας λύτρα για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα.

Η «ασπίδα» προστασίας έρχεται από το καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό σε θέματα Ηλεκτρονικής Ασφάλειας, που μπορεί να εντοπίσει πότε μια επίθεση έχει συμβεί ή πότε επίκειται να συμβεί και να σχεδιάσει έναν αποτελεσματικό αμυντικό μηχανισμό που να καλύπτει όλες τις πιθανές πηγές επίθεσης.

Ποιες είναι οι πιο συνήθεις απειλές που εμφανίζονται; Πρέπει η κάθε επιχείρηση να θωρακιστεί εκ των προτέρων και με ποιον τρόπο γίνεται αυτό; Η προστασία είναι μια υπόθεση που εξελίσσεται και ανανεώνεται; Επίσης, μπορεί να διδαχθεί στις εταιρείες ένας τρόπος μιας πρώτης δικλείδας ασφάλειας; Σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα, δεχόμαστε στην Ελλάδα περισσότερες ή λιγότερες επιθέσεις; 

Σε αυτό το ExpertTalk o δημοσιογράφος Ανδρέας Παναγόπουλος συζητά για όλα αυτά με τον Αθανάσιο Στάβερη, Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Δρ. Νίκο Αρούκατο, Καθηγητή Ασφαλείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και Επιθεωρητή ISO 27001.

Ανδρέας Παναγόπουλος
Δημοσιογράφος

Ο Ανδρέας Παναγόπουλος είναι δημοσιογράφος με πολυετή πείρα στην τηλεοπτική,

ψηφιακή, multimedia παραγωγή περιεχομένου. Σήμερα εργάζεται στα ψηφιακά μέσα

της Alter Ego Μedia, καθώς και στον τομέα του New Business Development. Εργάστηκε για την οργάνωση και τη διεύθυνση από μηδενική βάση των ενημερωτικών τμημάτων του One TV και του Mega, έως τον Σεπτέμβριο του 2020. Οργάνωσε και διεύθυνε τον πρώτο ελληνικό ψηφιακό πολυμεσικό κόμβο στην DPG και σε συνεργασία με το CNN International, την ελληνική ψηφιακή έκδοση του cnn.gr, στο οποίο ήταν επικεφαλής ειδήσεων και βασικός αρθρογράφος. Για περισσότερα από επτά χρόνια ήταν διευθυντής ειδήσεων στον Antenna TV, όπου και ξεκίνησε αρχές του ’90 τη δημοσιογραφική του πορεία. Είναι υποψήφιος Δρ στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ επιστημονικές του εργασίες έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται: media analytics, fake news, πνευματικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των δημοσιογράφων, artificial intelligence & machine learning στη δημοσιογραφία. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ECI « Ποιοτική Δημοσιογραφία-Νέες Τεχνολογίες», (QJNT), στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Τμήμα ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει βραβευθεί με το Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση. Έχει λάβει τρία βραβεία στη διοργάνωση Digital Media Awards (2014, 2015 και 2016).

Αθανάσιος Στάβερης
Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο Αθανάσιος Στάβερης είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει μεταπτυχιακό σε εφαρμοσμένη Φυσική και Μαθηματικά από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διδακτορικό στην Φυσική Υψηλών Ενεργειών από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και MBA for Executives από το Πανεπιστήμιο του Plymouth.

Διαθέτει ακαδημαϊκή εμπειρία στον Τομέα της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών δουλεύοντας ως ερευνητής στο διεθνές πείραμα του CDF στο Fermilab των ΗΠΑ, έχοντας κερδίσει ευρωπαϊκή υποτροφία (RTN scholarship) και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Πίζας (ΙΝFN Sezione di Pisa). Επιπλέον διαθέτει υπερδεκαετή εμπειρία στην σχεδίαση και υλοποίηση μεγάλης κλίμακας έργων ΤΠΕ στον ιδιωτικό τομέα δουλεύοντας σε διεθνές επίπεδο.

Ειδικεύεται στην ανάλυση δεδομένων, στην χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης, Μηχανικής Εκμάθησης (ΑΙ/ML) και ανάλυσης κειμένου με χρήση μεθοδολογιών NLP (Νatural Language Processing). Από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου είχε ιδιαίτερη συμβολή στην διαχείριση θεμάτων κυβερνοασφάλειας και στην ολοκλήρωση της υπηρεσίας 112 σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Δρ. Νίκος Αρούκατος
Καθηγητής Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων, Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Επιθεωρητής, ISO 27001

O Δρ. Αρούκατος Νικόλαος αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και το διδακτορικό του δίπλωμα από το ίδιο τμήμα, στον τομέα της Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την Κρυπτογραφία, τη Στεγανογραφία και το χώρο της Θεωρίας Αριθμών. Από το 2000 υπηρετεί στον χώρο της εκπαίδευσης και έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΤΕΙ Χαλκίδας και στο ΤΕΙ Αθηνών καθώς και ως καθηγητής σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Είναι εργαστηριακός συνεργάτης του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Πειραιά και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος έργων πληροφορικής σε εταιρίες στην Γερμανία, στην Αγγλία και στην Ελλάδα. Έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε διεθνή συνεδρία και έχει συγγράψει κεφάλαια σε επιστημονικούς τόμους.