Δικηγόροι: Εναρμόνιση Προσωπικής και Επαγγελματικής Ζωής

inspired by ImpacTalk

Βάσει έρευνας του ΕΚΚΕ, οι γυναίκες αποτελούν σήμερα την πλειοψηφία του δικηγορικού σώματος. Παρά ταύτα το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να εξασκήσουν το επάγγελμα τους παραμένει σε μεγάλο βαθμό εχθρικό.

Συντονιστής: Έλενα Παπαδημητρίου, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Ιωάννα Καλαντζάκου, Δικηγόρος, τέως Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Άννα Δανάλη, Δικηγόρος

Θέμης Σοφός, Δικηγόρος, τέως Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Διαθέσιμο για δωρεάν προβολή από τις 5/10/21 έως και τις 12/10/21.

Δικηγόροι: Εναρμόνιση Προσωπικής και Επαγγελματικής Ζωής

Βάσει έρευνας του ΕΚΚΕ, οι γυναίκες αποτελούν σήμερα την πλειοψηφία του δικηγορικού σώματος. Παρά ταύτα το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να εξασκήσουν το επάγγελμα τους παραμένει σε μεγάλο βαθμό εχθρικό. Η γυναίκα δικηγόρος καλείται καθημερινά να ισορροπήσει μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, να αντιπαρέλθει τις διακρίσεις και τις ανισότητες εις βάρος της και να ξεπεράσει τα κάθε είδους εμπόδια που συχνά εμφανίζονται σε όλα τα επίπεδα.

• Η ζωή μιας γυναίκας δικηγόρου είναι ταυτισμένη με τη δουλειά της; Για να είναι καλή και συνεπής δικηγόρος, δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο;
• Πως διαχειρίζονται οι άνδρες δικηγόροι το ρόλο του πατέρα και ρόλο του επαγγελματία;
• Τι θα συμβουλεύατε εσείς μία νέα δικηγόρο που τώρα ξεκινάει την καριέρα της;
• Μητέρες, σύζυγοι και επιτυχημένες δικηγόροι. Πως καταφέρνετε να ισορροπείτε μεταξύ δουλειάς και οικογένειας;

 

Έλενα Παπαδημητρίου
Δημοσιογράφος

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, φεύγοντας ένα εξάμηνο για σπουδές στην Χάγη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνιολογία στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από τα φοιτητικά της χρόνια στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Από το 2003 έως το 2006 εργάσθηκε ως συντάκτης ελεύθερου και πολιτιστικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα CITYPRESS. Την περίοδο 2006 έως 2014 ήταν μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του MEGA αρθρογραφώντας παράλληλα για πέντε χρόνια στο protagon.gr. Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ καλύπτοντας το διεθνές ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο και παρουσιάζοντας δελτία ειδήσεων και εκπομπές. Έχει καλύψει σημαντικά γεγονότα της ευρωπαϊκής και διεθνούς επικαιρότητας των τελευταίων χρόνων, ενίοτε με μαραθώνιες τηλεοπτικές μεταδόσεις, σε δημοσιογραφικές αποστολές –μεταξύ άλλων- στη Μόσχα, την Τουρκία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Διατηρώντας μέχρι σήμερα τη λαχτάρα για τα μεγάλα φεστιβάλ και τις συναυλίες, έχει ταξιδέψει σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις για πολιτιστικά γεγονότα αρθρογραφώντας σε σειρά μέσων. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

Ιωάννα Καλαντζάκου
Δικηγόρος, τέως Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κόρη του Δικηγόρου Χρήστου Καλαντζάκου. Είναι μητέρα δύο παιδιών και σύζυγος του Αλέξανδρου Τσατσαρώνη. Απόφοιτος του Αρσακείου Ψυχικού. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στο Εμπορικό Δίκαιο στο Παρίσι. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά. Είναι μαχόμενη δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ειδικεύεται στο Εμπορικό, Πτωχευτικό και Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο. Εκλέγεται Σύμβουλος στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Δ.Σ.Α.) από το 1990 μέχρι και το 2017. Ήταν πάντα μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) και κατά τις τριετίες 2002-2005 και 2011-2014 ήταν Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και εκπρόσωπος του Δ.Σ.Α. στις περισσότερες Ειδικές Επιτροπές του. Ήταν υποψήφια Ευρωβουλευτής της Ν.Δ στις ευρωεκλογές το 1994 , υποψήφια Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ στις εκλογές του 2009 και υποψήφια Ευρωβουλευτής της Ν.Δ στις ευρωεκλογές του 2014 . Εν ενεργεία μέλος και Αντιπρόεδρος επί σειρά ετών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιστημονικού Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων. Κατά την διετία 2005-2007 συμμετείχε στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα. Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πολλά Συνέδρια του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων καθώς και άλλων Επιστημονικών Σωματείων και Φορέων. Μέλος Πειθαρχικού Συμβουλίου Δ.Σ.Α. και από το 2011 επικεφαλής του Β’ Πειθαρχικού Συμβουλίου Δ.Σ.Α.Εκλέγεται Σύμβουλος στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Δ.Σ.Α.) από το 1990 μέχρι και το 2017. 

Άννα Δανάλη
Δικηγόρος

Γεννημένη στην Αθήνα, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, διατηρεί δικό της γραφείο και ασκεί μάχιμη δικηγορία από το 2005 μέχρι σήμερα, ασχολούμενη με όλο το φάσμα του αστικού και εμπορικού δικαίου, καθώς και με θέματα προσωπικών δεδομένων, καθόσον έχει λάβει πιστοποίηση Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO), ενώ παράλληλα είναι νομικός σύμβουλος σε πολλές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρέχοντας σε αυτές δικαστηριακή και συμβουλευτική δικηγορία σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς τους. Από το 2014 είναι διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με ενεργή δράση και μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη του θεσμού της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα και με εξειδίκευση στην οικογενειακή διαμεσολάβηση. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Είναι μητέρα δύο παιδιών, της Αλεξάνδρας και του Αποστόλου.

Θέμης Σοφός
Δικηγόρος, τέως Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και είναι μέλος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών από το 1995. Είναι απόφοιτος του τμήματος της νομικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στο τμήμα ποινικών επιστημών του Πανεπιστημίου Βόννης στη Γερμανία. Δραστηριοποιείται κυρίως στο Ποινικό Δίκαιο, Αστικό Δίκαιο, Εμπορικό – Εταιρικό Δίκαιο και Διοικητικό Δίκαιο. Έιναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών από το 2017 ενώ έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του από 2017 έως το 2020 και σήμερα αποτελεί υποψήφιος πρόεδρος με τους ‘Εργατικούς’. Ακόμα είναι ενεργό μέλος και γενικός γραμματέας στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου. Επίσης έχει διαρκής συμμετοχή στα Συνέδρια της Εταιρίας Ποινικού Δικαίου, στα Συνέδρια της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, των οποίων είναι μέλος. Τέλος πραγματοποιεί διδασκαλία σε εβδομαδιαία σεμινάρια Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας για Δικηγόρους στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (τελευταίο διεξάγεται ήδη στην τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά).