Πως παράγεται και πως μεταδίδεται το πολιτικό μήνυμα

inspired by ImpacTalk

Η έγκαιρη και αντικειμενική πληροφόρηση του ελληνικού λαού αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. 

Moderator
Γιώργος Ευγενίδης, δημοσιογράφος 
Experts
Δημήτρης Ρέππας, τ. Κυβερνητικός εκπρόσωπος, ΠΑΣΟΚ 
Θοδωρής Ρουσόπουλος, τ. Κυβερνητικός εκπρόσωπος, ΝΔ
 

Πως παράγεται και πως μεταδίδεται το πολιτικό μήνυμα

#Politics #Society #Leadership #Howto

Μία διεισδυτική ματιά στα παρασκήνια της παραγωγής του πολιτικού λόγου και των πολιτικών μηνυμάτων προς την κοινωνία. Η έγκαιρη και αντικειμενική πληροφόρηση του ελληνικού λαού αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Ο «πρωινός καφές» αναδεικνύεται σε θεσμό κομβικής σημασίας ιδιαίτερα σε εποχές που βρίθουν πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών γεγονότων κεφαλαιώδους σημασίας..

Ποιοι συμμετέχουν στην επιλογή των μηνυμάτων προς το λαό;
Με ποια κριτήρια επιλέγονται τα μηνύματα;
Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατύπωση του μηνύματος; Ακολουθεί κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές;
Υπάρχουν λέξεις που «απαγορεύονται» ή λέξεις που επιβάλλονται;
Ποια τυπικά προσόντα αλλά και ποια χαρακτηριστικά/δεξιότητες πρέπει να διαθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;
Ποιο ήταν το πιο δύσκολο μήνυμα που κληθήκατε να διαχειριστείτε; Και πως το πετύχατε; 
 

Γιώργος Ευγενίδης
Δημοσιογράφος

Ο Γιώργος Ευγενίδης αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Το Bachelor του είναι Πολιτικές Επιστήμες από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και έχει κάνει Master στην Επικοινωνία και στα Νέα Μέσα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Εργάζεται από το 2013 ως πολιτικός συντάκτης σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες. Από το καλοκαίρι του 2019 εργάζεται στον ΣΚΑΪ.

Δημήτρης Ρέππας
τ. Κυβερνητικός εκπρόσωπος, ΠΑΣΟΚ

Γεννήθηκε το 1952 στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και το 1974 ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν ηγετικό στέλεχος της λεγόμενης «ομάδας των λοχαγών» του ΠΑΣΟΚ, η οποία το 1996 βοήθησε τον Κώστα Σημίτη να επικρατήσει στη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Εξελέγη βουλευτής Αρκαδίας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981, του Ιουνίου του 1989, του Νοεμβρίου του 1989, του 1993, του 1996, του 2000, του 2004, του 2007, του 2009 και του 2012. Διετέλεσε Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος από τον Ιανουάριο του 1996 μέχρι τον Οκτώβριο του 2001. Επίσης διετέλεσε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (2001-2004), Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (2009-2011) και Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (2011-2012).

Θοδωρής Ρουσόπουλος
τ. Κυβερνητικός εκπρόσωπος, ΝΔ

Γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1963 στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας.

Από το 1981 έως το 2000 εργάστηκε ως δημοσιογράφος (Ελευθεροτυπία, Νέα Μεσημβρινή, Καθημερινή). Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του πρώτου μη κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού στη Χώρα (Αθήνα 9,84) και του πρώτου μη κρατικού τηλεοπτικού σταθμού (Μega) καθώς και αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ, διευθυντής και παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών.  

Τον Αύγουστο του 2000 κατόπιν προσκλήσεως του Κώστα Καραμανλή ανέλαβε εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος για την επικοινωνιακή της πολιτική. Το Μάρτιο του 2004 ορκίστηκε υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος για θέματα ΜΜΕ και έως τον Οκτώβριο του 2008 εκτελούσε χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Εισηγήθηκε το νέο νομικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις, την ψηφιακή εποχή, το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και την κωδικοποίηση των νόμων που αφορούν τον τύπο. Από το 2009 δίνει διαλέξεις για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς μετά την κρίση στο Pepperdine university of California και από το 2015 είναι καθηγητής επικοινωνίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επίσης είναι διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου σε θέματα εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων της Βενετίας τον 17ο αιώνα.