Πολύ λόγος γίνεται τελευταία για το ανθρώπινο μικροβίωμα και για τον καθοριστικό του ρόλο στην υγεία όλων μας.
Τι είναι το ανθρώπινο μικροβίωμα και γιατί μας αφορά όλους;
Για ποιους λόγους είναι σημαντικό να γνωρίζει καθένας μας το μικροβίωμά του; Τι λέει για μας και την υγεία μας;
Moderator
Ηλιάνα Μάγρα, δημοσιογράφος
Experts
Γεωργία Γκιούλα, Καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Μικροβιολογίας, Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρικό Τμήμα, ΑΠΘ
Σπύρος Γέρου, Ιατρός Βιοπαθολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής των Βιοπαθολογικών Διαγνωστικών και Ερευνητικών Ιατρείων «Ανάλυση Ιατρική ΑΕ"
Πολύ λόγος γίνεται τελευταία για το ανθρώπινο μικροβίωμα και για τον καθοριστικό του ρόλο στην υγεία όλων μας. Χάρη στη ραγδαία πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο χώρο της μοριακής βιολογίας και στις εξελίξεις στις τεχνικές αλληλούχισης των μικροβιακών γονιδιωμάτων, καταφέραμε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό με το οποίο συμβιώνουμε από την πρώτη στιγμή της γέννησής μας, και ίσως πριν από αυτή, και το οποίο αποτελεί τη φυσιολογική μας χλωρίδα. Καταφέραμε επίσης να καταρρίψουμε το μύθο ότι τα βακτήρια αποτελούν απειλή για την υγεία μας και απομυθοποιήσαμε την προστασία του οργανισμού μας με τη συνεχή καθαριότητα και απολύμανση.
- Τι είναι το ανθρώπινο μικροβίωμα και γιατί μας αφορά όλους;
- Για ποιους λόγους είναι σημαντικό να γνωρίζει καθένας μας το μικροβίωμά του; Τι λέει για μας και την υγεία μας;
- Πως ξεκινάει και πως εξελίσσεται η συμβίωσή μας με 3εκατομμύρια μικρόβια;
- Μπορεί η γνώση του μικροβιώματος μας να λειτουργήσει προληπτικά για την αντιμετώπιση ασθενειών;
- Με δεδομένο ότι το μικροβίωμα είναι το τόσο μοναδικό όσο και το DNA μας, μπορεί η γνώση του να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς πέραν της ιατρικής;
- Σε ποιες ασθένειες/καταστάσεις είναι κομβική η μελέτη του μικροβιώματος;
- Μπορεί καθένας μας να μάθει το μικροβίωμά του;
- Τι είδους εξετάσεις απαιτούνται και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα για καλύτερη υγεία και καλύτερη ζωή;
- Μπορούμε να βελτιώσουμε το μικροβίωμά μας; Με ποιους τρόπους;
Η Ηλιάνα Μάγρα είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», για την οποία έχει καλύψει πληθώρα θεμάτων, γράφοντας, μεταξύ άλλων, για τη γυναικεία και την παιδική κακοποίηση, την πανδημία, την υπόθεση του Κολωνού, τους Αφροέλληνες της Ξάνθης, και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ δημοσίευσε πρώτη το θέμα της Κιβωτού του Κόσμου και ήταν η μοναδική Ελληνίδα δημοσιογράφος που ακολούθησε την αποστολή του Πάπα Φραγκίσκου σε Κύπρο και Ελλάδα.
Προηγουμένως, και μέχρι την παραίτηση της το 2020, έγραφε διεθνή ρεπορτάζ για τους New York Times, έχοντας μόνιμη θέση στο γραφείο του Λονδίνου για τέσσερα χρόνια, ενώ έχει γράψει και για τις βρετανικές εφημερίδες Sunday Times και Financial Times.
Η κ. Γεωργία Γκιούλα είναι Ιατρός Βιοπαθολόγος, Καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Μικροβιολογίας στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Είναι επιστημονικά υπεύθυνη του επίσημα αναγνωρισμένου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης και Αναπνευστικών ιών της Β. Ελλάδος, το οποίο αποτελεί παράλληλα κέντρο εκπαίδευσης του ECDC για τους ανωτέρω ιούς. Επιπλέον είναι επιστημονικά υπεύθυνη του Ηπατολογικού Εργαστηρίου, της Β’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ, ΓΝΝΘ «Ιπποκράτειο».
Η κ. Γκιούλα είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ιολογικής Εταιρείας κα Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας Β. Ελλάδος. Παράλληλα είναι μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Επιτήρησης της Γρίπης – GISN.
Έχει μετεκπαιδευτεί πάνω στη διάγνωση των αναπνευστικών ιών στο Erasmus Medical Center ROTTERDAM (Professor: Ab Osterhaus).
Την τελευταία δεκαετία, ασχολείται με τη μελέτη του ανθρώπινου μικροβιώματος στα πλαίσια ερευνητικών μελετών και προγραμμάτων, από τα οποία έχουν προκύψει ένας σημαντικός αριθμός διεθνών δημοσιεύσεων.
Είναι επιστημονικά υπεύθυνη σε 9 Ερευνητικά Προγράμματα και προσκεκλημένη ομιλήτρια σε περισσότερα από 100 ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
Όσον αφορά στο συγγραφικό και συντακτικό της έργο, διαθέτει πάνω από 90 πλήρεις δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά κι έχει συμμετάσχει τόσο στη συγγραφή κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία, όσο και στην επιμέλεια της έκδοσης αυτών.
Γεννημένος στην Καστοριά το 1964. Έγγαμος με 2 κόρες.Το 1989 αποφοίτησε από την Στρατιωτική Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1999 έλαβε την ειδικότητα του Βιοπαθολόγου - Μικροβιολόγου από το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε και εξελίχτηκε σε Διευθυντής της Μικροβιολογικής Κλινικής του Στρατιωτικού Νοσοκομείου ‘’424’’ από όπου αποχώρησε το 2008.
Το 1996 συμμετέχει στην ίδρυση του πρώτου από τα βιοπαθολογικά, ερευνητικά εργαστήρια «ανάλυση», στα οποία γίνεται επιστημονικά υπεύθυνος από το 2004 έως και σήμερα. Ακολουθεί το 2003-2004 μεταπτυχιακές σπουδές στην ανοσολογία, στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2009 ολοκληρώνει την διδακτορική του διατριβή με θέμα: Μοριακή Ορολογική μελέτη της διασποράς της νόσου Lyme σε Μακεδονία και Θράκη.
Οι επιδόσεις στον ερευνητικό τομέα αποτυπώνονται σε πληθώρα δημοσιευμάτων στην Ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία