Μπορεί ένας ακούων άνθρωπος να φανταστεί πώς θα ήταν η ζωή του χωρίς αυτούς τους ήχους; Έχουμε σκεφτεί πώς είναι, αλήθεια, η ζωή για ένα πρόσωπο κωφό;
Συντονιστής: Φώτης Σεργουλόπουλος, παρουσιαστής
Ομιλητές
Βασίλης Κουρμπέτης,
Σύμβουλος A Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων
Παναγιώτης Κορδονούρης, Πρόεδρος Σωματείου ΕΚΕ
Λευτέρης Μηνάς, αθλητής ποδοσφαίρου, Ολυμπιονίκης
Ευγενία Γαλάνη, παρουσιάστρια δελτίου Ειδήσεων
Νίκος Λεβεντάκης, απόφοιτος Παιδαγωγικού ΤΔΕ
Ελισάβετ Κατσαράκη, διερμηνέας
Μυρτώ Γκανούρη, διερμηνέας
Για να δεις ολόκληρο το επεισόδιο
Η μουσική, το γέλιο ενός αγαπημένου προσώπου, το κλάμα του παιδιού μας, ήχοι που μας συγκινούν, που μας κάνουν ευτυχισμένους, που μας βοηθούν να επικοινωνήσουμε. Μπορεί ένας ακούων άνθρωπος να φανταστεί πώς θα ήταν η ζωή του χωρίς αυτούς τους ήχους; Έχουμε σκεφτεί πώς είναι, αλήθεια, η ζωή για ένα πρόσωπο κωφό;
Ένας γονιός που γεννιέται με πρόβλημα ακοής, πώς μπορεί να επικοινωνήσει με το παιδί του που ακούει; Ή πώς μπορεί ένας γονιός να ετοιμάσει το παιδί του για τον κόσμο, εάν αυτό δεν μπορεί να ακούσει όπως οι συμμαθητές και οι φίλοι του; Πόσο διαφορετική είναι η ζωή ενός ανθρώπου που πρέπει κάθε ήχο να τον μετατρέψει σε οπτικό ερέθισμα για να αντιληφθεί την ύπαρξή του; Πόσο είμαστε διατεθειμένοι όλοι μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους, εάν για να το κάνουμε θα πρέπει να μάθουμε μια καινούργια γλώσσα, όπως η νοηματική;
Μια δίκαιη κοινωνία οφείλει να έχει στον πυρήνα της λειτουργίας της την ισότιμη μεταχείριση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών. Τα άτομα με πρόβλημα ακοής έχουν βιώσει και συνεχίζουν να βιώνουν μορφές κοινωνικού αποκλεισμού. Όσο κι αν το στίγμα και οι προκαταλήψεις τείνουν να εξαλειφθούν, πρακτικά ζητήματα δεν έχουν βρει ακόμα λύση. Η καθημερινότητα των κωφών ατόμων εξακολουθεί να είναι γεμάτη προκλήσεις, τη στιγμή που η δυνατότητα ίσων ευκαιριών και πρόσβασης σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, όπως στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία, στην μετακίνηση και στην ψυχαγωγία αποτελούν ακόμα βασικό ζητούμενο στον 21ο αιώνα.
Ο Τάκης Κορδονούρης, Πρόεδρος Σωματείου ΕΚΕ, ο Λευτέρης Μηνάς, αθλητής ποδοσφαίρου, Ολυμπιονίκης, η Ευγενία Γαλάνη, παρουσιάστρια δελτίου Ειδήσεων και ο Νίκος Λεβεντάκης, Απόφοιτος Παιδαγωγικού ΤΔΕ, τοποθετούνται ανοιχτά για όλα τα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν ως κωφοί σε μια κοινωνία ακουόντων. Στη συζήτηση συμμετέχει επίσης ο Βασίλης Κουρμπέτης, Σύμβουλος Α’ Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θεησκευμάτων, ενώ το ρόλο του συντονιστή αναλαμβάνει ο παρουσιαστής, Φώτης Σεργουλόπουλος, ο οποίος εξηγεί και για ποιο λόγο αποφάσισε να μάθει την νοηματική γλώσσα.
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος είναι παρουσιαστής τηλεόρασης από το 1997 και έχει παρουσιάσει ψυχαγωγικές εκπομπές.
Μεγάλο ταλέντο του η επικοινωνία. Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκεται στο τέταρτο έτος εκμάθησης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.
Αυτή τη χρονιά είναι υπεύθυνος και παρουσιάζει μία σειρά podcast στη Lifo με τίτλο "Τελικά καλά τα κατάφερες" όπου παρουσιάζει ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
O Βασίλης Κουρμπέτης γεννήθηκε Οκτώβρίο του 1959 στην ορεινή Ολυμπία.
Πήρε το Πτυχίο Δασκάλου Δημοτικής Εκπαίδευσης το 1979, το Master of Education στην Εκπαίδευση Κωφών το 1982 και το Doctor of Education στην Εφαρμοσμένη Ψυχογλωσσολογία και Κώφωση το 1987 από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι σήμερα είναι Σύμβουλος A του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και Προϊστάμενος του Γραφείου Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 ήταν Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και από τον Φεβρουάριο του 2000 μέχρι τον Μάιο του 2004 ήταν Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ειδικής Αγωγής, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Έχει διατελέσει Επιστημονικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών και Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου, της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος και του Center for the Study of Communication and the Deaf του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός για 13 χρόνια σε σχολικές μονάδες Κωφών στις ΗΠΑ.
Έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και βιβλία, 4 μονογραφίες και πλήθος παρουσιάσεων σε ελληνικά και ξένα συνέδρια.
Έχει δημιουργήσει Εκπαιδευτικά Εργαλεία, για την εκπαίδευση και επικοινωνία Κωφών και ακουόντων με την χρήση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, και για μαθητές με αναπηρίες ως Επιστημονικός Υπεύθυνος και ως Επιστημονικός Συνεργάτης. Τα εκπαιδευτικά εργαλεία έχουν μορφή πολυμέσων όπως CD-ROM, DVD-ROM και Βίντεο.
Έχει συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα ως Επιστημονικός Υπεύθυνος και Επιστημονικός Συνεργάτης.
Το κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι η εκπαίδευση και η κοινότητα των Κωφών και ιδιαίτερα η δομή και χρήση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.
Ο Παναγιώτης Κορδονούρης έχει διατελέσει Β΄Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Κωφών της Ελλάδος και Ειδικός Γραμματέας Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών.
Επίσης ήταν Τεχνικός Διευθυντής Ποδοσφαίρου της Διεθνούς Επιτροπής Αθλητισμού Κωφών (ICSD – Deaflympics) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (ΕΙΚ).
Από το 2002 –μέχρι σήμερα είναι Δημόσιος Υπάλληλος στο Υπουργείο Οικονομικών /Τελωνειακή Περιφέρειαα Αττικής. Από το 2007-2009 ήταν Αθλητικός όμιλος Κωφών (Γραμματέας).
Από το 2010-2012 διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας στην Ένωση Κωφών Ελλάδος. Από το 2010 έως το 2015 ήταν Στέλεχος της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Κωφών (DIFA – Deaf International Football Association).
Από το 2012 μέχρι σήμερα είναι στην Ένωση Κωφων Ελλάδος ως Πρόεδρος.
Από το 2009 μέχρι σήμερα διετέλεσε Γραμματέας – αντιπρόεδρος-Ταμίας στην Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών.
Το 2010 ίδρυσε τον Παναρκαδικό Αθλητικό Όμιλο Κωφών “Μοριάς” και 2017 ήταν Αρχηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής Κωφών στους Deaflympics στη Σαμψούντα ( απολογισμός 5 Μεταλια – 86% επιτυχία στόχων μεταλλίων αποστολής).
Από 2018 μέχρι σήμερα είναι στην Ομοσπονδία Κωφών της Ελλάδος (β΄Αντιπρόεδρος ) και από το 2017 μέχρι σήμερα είναι Τεχνικός Διευθυντής ποδοσφαίρου της Διεθνούς Επιτροπής Αθλητισμού Κωφών ( ICSD – International Committee Sports Deaf ).
Τέλος από το 2018 μέχρι σήμερα είναι Διοικητικό Μέλος (ως Εκπρόσωπος Ομκε) του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών.
Ο Λευτέρης Μηνάς είναι ποδοσφαιριστής με 78 συμμετοχές στην Εθνική Ποδοσφαίρου Κωφών, πρωταθλητής στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ποδοσφαίρου Κωφών και στα Deaf Champions League με τον Παναθλητικό Όμιλο Κωφών (ΠΟΚ). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Κωφών Λάρισας, του Παναθλητικού
Ομίλου Κωφών και του Deaf Champions League.
Από το 2004 είναι υπάλληλος του Οικονομικού-Διοικητικού Τμήματος του Κέντρου Κτηνιατρικών Αθηνών που υπάγεται στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από το 2019 μετατέθηκε με απόσπαση στην Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών ως Τεχνικός Διευθυντής στο τμήμα Ποδοσφαίρου.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορα συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έπαιξε σε πολυάριθμα τοπικά, πανελλήνια, ευρωπαϊκά και παγκόσμια Πρωτάθληματα Ποδοσφαίρου, και στην Ολυμπιάδα Κωφών, άνοιξε την Ακαδημία Ποδοσφαίρου στον Παναθλητικό Όμιλο Κωφών και υπήρξε συντονιστής στα δύο μεγάλα Deaf Champions League στην Αθήνα το 2012 και στη Λάρισα το 2017.
Από το 2013 έως σημερα είναι Φοιτήτρια ΠΑΔΑ στο Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας και από το 2019 έως σήμερα είναι Παρουσιάστρια Δελτίου Ειδήσεων Ε.Ν.Γ. (Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας)
Από το 1999 έως σήμερα παρουσιάζει εκπομπές σε κρατικά και ιδιωτικά κανάλια καθώς και στον Τύπο και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε θέματα της Ε.Ν.Γ. Και της Κοινότητας των Κωφών γενικοτερα. Το 2020 πραγματοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Εισαγωγή στη Δομή και τις Μορφές της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), 150 ωρών. Το 2021 έκανε τη Γλωσσολογική και Φιλολογική Επιμέλεια απόδοση του Εθνικού Ύμνου στην Ε.Ν.Γ., Σύλλογος Διδασκόντων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής για τα 200 Χρόνια από την Επανάσταση (Μέλος της Επιτροπής).
Από το 2010 έως σήμερα είναι Μέλος του Δ.Σ. στο Κέντρο Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας και Υποστηρικτικής Παρέμβασης Πολυχώρος ΚΙΒΩΤΟΣ.
Από τον 11/2016 έως και τον 1/2017 ήταν εκπαιδεύτρια Ε.Ν.Γ. (Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας) στο Κέντρο Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας και Υποστηρικτικής Παρέμβασης Πολυχώρος ΚΙΒΩΤΟΣ.
Διετέλεσε παρουσιάστρια διοργάνωσης εκδηλώσεων παρεμφερών φορέων οπως του Signmark, του επετειακού συνέδριου στο Πολυχώρος ΚΙΒΩΤΟΣ και ως inspirational speaker στο TEDx, ενώ ήταν προσκεκλημένη σε διαφορες συνεντευξεις οπως της VICE, HandsUp. To 2011, 2013 συμμετείχε σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Νεολαίας Κωφών και το 2017 σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Ανταλλαγής νέων. Το 2011, 2013 και 2017 συμμετείχε σε Επιτροπές Νεολαίας Κωφών ΕΚΕ, ΠΕΚ και ΣΚΠΝ (μελος και γραμματέας).
Ο Νίκος Λεβεντάκης είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος ΤΔΕ. Το σποτάκι στο οποίο πρωταγωνίστησε για την προώθηση του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας έσπασε ρεκόρ επιτυχίας και το χαρούμενο και όλο ζωντάνια πρόσωπό του μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι, αλλά και σε κάθε ελληνική καρδιά.