Το ευ εργάζεσθαι στην υπηρεσία του ευ ζην | Wellbeing στον εργασιακό χώρο

inspired by Qualco Group

Στο σύγχρονο εταιρικό περιβάλλον οι εργαζόμενοι καλούνται να διαχειρίζονται τις ανατροπές και να προσαρμόζονται σε αυτές γρήγορα και ουσιαστικά. Τι ακριβώς σημαίνει wellbeing στο χώρο εργασίας; Ποιοι λόγοι οδήγησαν μεγάλες εταιρείες, όπως τη Facebook και την Google, αλλά και μικρότερες να εστιάσουν στη σωματική αλλά και ψυχική ευεξία των εργαζομένων;
 

Συντονίστρια
Αλεξάνδρα Καϋμένου, δημοσιογράφος

Experts
Μυρτώ Λεγάκη, Certified Mindfulness Instructor, Mindful Leadership & Corporate Wellbeing Consultant

Όλγα Σταμαθιουδάκη, Corporate Affairs & Sustainability Director, Qualco Group

Αντώνης Φραγκάκης, Δάσκαλος γιόγκα και tai chi.

 

Το ευ εργάζεσθαι στην υπηρεσία του ευ ζην | Wellbeing στον εργασιακό χώρο
Inspired by Qualco Group

Στο σύγχρονο εταιρικό περιβάλλον όπου οι συχνές αλλαγές και η αβεβαιότητα αποτελούν σκληρή πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι καλούνται να διαχειρίζονται τις ανατροπές και να προσαρμόζονται σε αυτές γρήγορα και ουσιαστικά. Στο ιδανικό εταιρικό περιβάλλον, καλούνται ακόμη και να τις επιδιώκουν, αναγνωρίζοντας τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που κρύβονται μέσα σε αυτές. Οι γνώσεις και οι ήπιες δεξιότητες συχνά δεν αρκούν. Έτσι, η μέριμνα για την ευεξία στο χώρο εργασίας αναδεικνύεται σε δομικό συστατικό της ανθρωποκεντρικής εταιρικής κουλτούρας και στρατηγικής.

  • Τι ακριβώς σημαίνει wellbeing στο χώρο εργασίας;
  • Με ποιους τρόπους αυτό αποτυπώνεται πρακτικά;
  • Ποιοι λόγοι οδήγησαν μεγάλες εταιρείες, όπως τη Facebook και την Google, αλλά και μικρότερες να εστιάσουν στη σωματική αλλά και ψυχική ευεξία των εργαζομένων;
  • Με ποιους τρόπους επένδυσε η Qualco στο wellbeing των εργαζομένων της και πως το πρόγραμμα που διαμόρφωσε μπορεί να αναδειχθεί σε βέλτιστη πρακτική και έμπνευση για άλλες εταιρείες;
  • Τι ακριβώς περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα wellbeing στον εργασιακό χώρο και πως συμβάλλει στη υγεία και την ευημερία του εργαζομένου;
  • Ποια τα οφέλη ενός προγράμματος wellbeing για τον εργαζόμενο;
  • Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει για μία εταιρεία όταν δεν εφαρμόζει προγράμματα wellbeing;
  • Πως μία μικρότερου μεγέθους εταιρεία μπορεί να εφαρμόσει προγράμματα ευεξίας και να επωφεληθεί αντίστοιχα;
Αλεξάνδρα Καϋμένου
Δημοσιογράφος

Η Αλεξάνδρα Καϋμένου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Γεωγραφίας και παράλληλα αποφοίτησε από το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1. 
Ξεκίνησε τα πρώτα της δειλά βήματα στην δημοσιογραφία, το 2012, κάνοντας μια εκπομπή αφιερωμένη στην ομογένεια, στα Δορυφορικά Κανάλια του ΑΝΤ1.
Από τα τέλη του 2015 εργάστηκε στο Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 αρχικά καλύπτοντας το ελεύθερο ρεπορτάζ κι έπειτα ως διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Εργασίας.
Ακολούθησε η παρουσίαση της εκπομπής “Καλοκαίρι Μαζί” στον ΑΝΤ1, το καλοκαίρι του 2019. 
Το φθινόπωρο του ίδιου έτους και για μία σεζόν ήτανστο πλευρό του Γιώργου Παπαδάκη στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα.
Από τον Οκτώβριο του 2020 ανήκει στο δυναμικό της ΕΡΤ παρουσιάζοντας την καθημερινή ενημερωτική εκπομπή “Συνδέσεις” μαζί με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Μυρτώ Λεγάκη
Certified Mindfulness Instructor, Mindful Leadership & Corporate Wellbeing Consultant

Σπούδασε Χρηματοοικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά και Master's in Business Administration (MBA) στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις ΗΠΑ και έπειτα δούλεψε για 15 χρόνια ως σύμβουλος επιχειρήσεων και marketing director στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και την Αθήνα σε υψηλόβαθμες θέσεις μεγάλων εταιριών. 
To 2010 αναζητώντας έναν τρόπο να αντιμετωπίσει το άγχος και το burnout, ήρθε σε επαφή με την πρακτική mindfulness. Εμβαθύνοντας για πολλά χρόνια, βίωσε μεταμορφωτικές θετικές αλλαγές που άγγιξαν κάθε κομμάτι της ζωής της. Μετά από εκτενή μετεκπαίδευση ίδρυσε το One Breath Mindfulness Center στην Ελλάδα.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια mindfulness και MBSR από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο Brown, εκπαιδεύτρια mindfulness για παιδιά και εφήβους από τον οργανισμό Mindful Schools και εκπαιδεύτρια συνειδητής κίνησης Open Floor. Είναι εκπαιδευμένη σε trauma-sensitive mindfulness και συνεχίζει να εκπαιδεύεται στις αρχές της συστημικής ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ). 
Έχει συμμετάσχει στο επιστημονικό πρόγραμμα του 10ου Πανελλήνιου Παιδοψυχιατρικού Συνεδρίου σε συνεργασία με τον Δρ. Πέτρο Πολυχρόνη, Διευθυντή του ΑΚΜΑ, του 16ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Σωματικής Ψυχοθεραπείας καθώς και σε ημερίδα και δημοσιεύσεις της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος σχετικά με τη συμβολή του mindfulness στην πρόληψη της υγείας και του καρκίνου. 
Είναι ομιλήτρια σε θέματα που σχετίζονται με το mindful leadership, τη δημιουργικότητα και τη γυναικεία ενδυνάμωση και είναι εθελόντρια mentor στον οργανισμό Women On Top.
Ασκείται από το 2010 και βρίσκεται υπό συνεχή εποπτεία στο Κέντρο Mindfulness του Πανεπιστημίου Brown. Έχει μαθητεύσει δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους όπως οι Dr. Jon Kabat-Zinn, Saki Santorelli, Florence Meleo-Meyer, Melissa Blacker, Δρ. Πέτρος Πολυχρόνης, ενώ αφιερώνει 20-30 ημέρες το χρόνο σε σιωπή για να εμβαθύνει στην πρακτική της, παρακολουθώντας silent retreats/vipassana.

Όλγα Σταμαθιουδάκη
Corporate Affairs & Sustainability Director, Qualco Group

Η Όλγα Σταμαθιουδάκη είναι Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Αειφορίας στον Όμιλο Qualco, υπεύθυνη για το Περιβάλλον, την Υγεία και την Ασφάλεια, την Ευημερία των Εργαζομένων και τις Εγκαταστάσεις.
Η κα Σταμαθιουδάκη ηγείται όλων των εταιρικών πρωτοβουλιών βιωσιμότητας και εργάζεται για να πετύχει υψηλούς στόχους με πραγματικό αντίκτυπο μέσω του προγράμματος ESG του Ομίλου Qualco. Διαθέτει 20ετή εμπειρία με ποικίλο υπόβαθρο στην οργανωτική ανάπτυξη, το marketing και τις επικοινωνίες για οργανισμούς τεχνολογίας και υπηρεσιών. 
Πριν ενταχθεί στον Όμιλο Qualco, εργάστηκε για την Unisystems και τον Όμιλο Εταιρειών IDEAL. Η κα Σταμαθιουδάκη είναι κάτοχος πτυχίου Ανθρωπιστικών Σπουδών (Ρωσική και Ισπανική λογοτεχνία) από το Πανεπιστήμιο της Πάρμα, έχει μεταπτυχιακό στο Διεθνές Marketing από την IFOA Bologna, στην Ιταλία, δίπλωμα HR Strategy in Transforming Organisations από το London Business School και μια σειρά από HR & Πιστοποιήσεις σχετικά με την ηγεσία από το CIPD, στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Αντώνης Φραγκάκης
Δάσκαλος γιόγκα και tai chi

Ο Αντωνης Φραγκάκης ξεκίνησε τη γιογκα το 1999 οταν ευρισκόμενος στη Νέα Υόρκη ως ηθοποιός , συνάντησε τη Cyndi Lee ,ιδρύτρια του διάσημου ΟΜ YOGA και η οποία τον μύησε στην ashtanga vinyasa. Συνέχισε την πρακτική του με διαφορετικούς δασκάλους μεχρι τη γνωριμία του με την Iyengar Yoga. Γοητεύτηκε απο την ακρίβεια ,την δυναμική και την εσωτερικότητα της, πέρασε πολλούς μήνες στην Ινδια δίπλα στους Prashant Iyengar, Chanchani και την Usha Devi.

Παρακολούθησε σεμινάρια με τους Marla Apt , Bobby Clenel, Olga Zvontsova, Marios Argyros , Eyal Shifroni. Ειναι πιστοποιημένος δάσκαλος Iyengar Υoga. Εκπαιδεύτρια του είναι μια απο τις κορυφαίες δασκάλες στον κόσμο ,η Penny Chaplin. Οργανώνει και διδάσκει σεμινάρια γιογκα στην Ελλάδα.