Tεχνητή νοημοσύνη και Big Data: Καινοτόμες λύσεις σε σύγχρονες ανάγκες
Το 2022 επιστήμονες και εταιρείες αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και τα Big Data για τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Πόσο πιθανά είναι τα σενάρια δημιουργίας μηχανών που θα σκέφτονται ταχύτερα και ευφυέστερα από τον ίδιο τον άνθρωπο που τις δημιουργεί;
Moderator
Έλενα Παπαδημητρίου, Δημοσιογράφος
Experts
Γιάννης Γκικόπουλος, Chief Innovation Officer and Head of AI & Analytics, Qualco group
Αλέξανδρος Νούσιας, Collaborating Researcher , The AI Lab
Valerio Matola, συνθέτης, ιδρυτής της Ομάδας Kallos, συνιδρυτής του project GATE AI και Διευθυντής της εταιρείας τεχνολογίας Advantech Greece
Ήδη από το 1956 ο Τζον ΜακΚάρθι έδωσε τον ορισμό της τεχνητής νοημοσύνης ως την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων που θα σκέπτονται και θα ενεργούν όπως ο άνθρωπος. Πολλές δεκαετίες μετά ο συγκεκριμένος ορισμός οφείλει να εμπλουτιστεί με αξιακό περιεχόμενο. Το 2022 επιστήμονες και εταιρείες αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και τα Big Data για τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Ευφυείς ηλεκτρονικές μηχανές αναλαμβάνουν πολλά από τα καθήκοντα μας τόσο της καθημερινής ρουτίνας, όσο και πιο δύσκολες και πολύπλοκες εργασίες. Ζητούμενο ωστόσο παραμένει η σύνδεσή τους και η συνεισφορά τους στο άρμα της οικονομικής και κοινωνικής ανάλυσης και εξέλιξης.
- Ποιος είναι ο σύγχρονος ορισμός της Τεχνητής Νοημοσύνης και τι ορίζουμε ως Μεγάλα Δεδομένα (Big Data);
- Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ανάλυση των Μεγάλων Δεδομένων να δώσουν λύσεις σε όλα τα σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα;
- Ποιες επιστήμες συνεργάζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Big Data για τη δημιουργία εφαρμογών και προϊόντων;
- Ποια είναι ορισμένα παραδείγματα από εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης με κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα;
- Ποιο είναι το επόμενο βήμα στο οποίο εργάζονται οι επιστήμονες για να βελτιώσουν την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου; Παραδείγματα
- Πόσο πιθανά είναι τα σενάρια δημιουργίας μηχανών που θα σκέφτονται ταχύτερα και ευφυέστερα από τον ίδιο τον άνθρωπο που τις δημιουργεί;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, φεύγοντας ένα εξάμηνο για σπουδές στην Χάγη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus. Ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνιολογία στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζομαι από τα φοιτητικά μου χρόνια στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Από το 2003 έως το 2006 εργάσθηκα ως συντάκτης ελεύθερου και πολιτιστικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα CITYPRESS. Την περίοδο 2006 έως 2014 ήμουν μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του MEGA αρθρογραφώντας παράλληλα για πέντε χρόνια στο protagon.gr. Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ καλύπτοντας το διεθνές ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο και παρουσιάζοντας δελτία ειδήσεων και εκπομπές. Έχω καλύψει σημαντικά γεγονότα της ευρωπαϊκής και διεθνούς επικαιρότητας των τελευταίων χρόνων, ενίοτε με μαραθώνιες τηλεοπτικές μεταδόσεις, σε δημοσιογραφικές αποστολές –μεταξύ άλλων- στη Μόσχα, την Τουρκία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Διατηρώντας μέχρι σήμερα τη λαχτάρα για τα μεγάλα φεστιβάλ και τις συναυλίες, έχω ταξιδέψει σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις για πολιτιστικά γεγονότα αρθρογραφώντας σε σειρά μέσων. Μιλώ αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Στην Qualco, ο κ. Γκικόπουλος είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της στρατηγικής του ομίλου. Ηγείται των δραστηριοτήτων εξαγορών και συγχωνεύσεων, συντονίζει τις συνεργασίες μέσω του Enablement Office και επιβλέπει τις πρωτοβουλίες incubation του οργανισμού. Παράλληλα, είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό των δραστηριοτήτων του Applied Intelligence business unit, εστιάζοντας στην υλοποίηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού μέσω των τεχνολογιών AI & Analytics για τους πελάτες του ομίλου. Πριν ενταχθεί στο δυναμικό του οργανισμού, ο κ. Γκικόπουλος εργάστηκε ως Global Head AI & Automation στην Infosys Consulting. Νωρίτερα, και για περισσότερα από 13 χρόνια, ηγείτο της δημιουργίας καινοτόμων λύσεων χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής στη McKinsey & Co. Ο κ. Γκικόπουλος είναι κάτοχος πτυχίου Μηχανολογίας από το Πανεπιστήμιο του Manchester.
Ο Αλέξανδρος Νούσιας είναι ειδικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος σε θέματα νομικής και ηθικής γύρω από τη διακυβέρνηση των δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη. Συνεργάζεται με ερευνητικά ιδρύματα και οργανισμούς και παρέχει σχετικές υπηρεσίες τόσο στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων Horizon2020 και HorizonEurope, όσο και στην πραγματική αγορά. Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης, Επιστήμης των Δεδομένων και Business Analytics σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αντίστοιχα. Υπήρξε μέλος της τεχνικής ομάδας κατάρτισης εθνικής στρατηγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, υπό το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο Valerio Matola είναι συνθέτης, ιδρυτής της Ομάδας Kallos, συνιδρυτής του project GATE AI και Διευθυντής της εταιρείας τεχνολογίας Advantech Greece.
Οι συνθέσεις του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μουσικής. Ορχηστρικά, χορικά, μουσική δωματίου, μικρά σύνολα, μελοποιημένη ποίηση, συνθέσεις για πιάνο, καθώς και συνθέσεις για ταινίες και video art, σε συνεργασία με Αμερικανούς και Ευρωπαίους σκηνοθέτες, σε παραγωγές με διεθνή παρουσία σε φεστιβάλ, όπως το Sundance film festival και η Berlinale.
Το 2016 υπέγραψε συνεργασία στο Los Angeles με το μουσικό όμιλο Pacifica, για μουσική σε παραγωγές του Hollywood και του Αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου. Το 2017 το ινστιτούτο του Sundance festival τον συμπεριέλαβε στους 35 φιναλίστ, ανάμεσα σε 800 υποψήφιους συνθέτες κινηματογράφου από όλον τον κόσμο, για ένα workshop με σημαντικούς σκηνοθέτες στα στούντιο της Lucas Arts στο San Fransisco.
Το καλοκαίρι του 2021, στα πλαίσια του εορτών της Ρόκκας στην Κρήτη, στη μεγάλη συναυλία κλασικής μουσικής, παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό, την τριλογία που συνέθεσε, σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού ερμηνευμένο από τους Thesis trio, με τη σοπράνο Ειρήνη Τσιρακίδου, τον τσελίστα Γιώργο Καλούδη και την πιανίστα Δήμητρα Κοκκινοπούλου.
Τα τελευταία 12 χρόνια είναι διευθυντής της πολυεθνικής εταιρείας τεχνολογίας αιχμής Advantech στην Ελλάδα. Το 2020 ίδρυσε την Ομάδα Kallos, μία οργάνωση μη κερδοσκοπική, της οποίας είναι μέλη καταξιωμένοι καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί. Ο στόχος της ομάδας είναι η αναζήτηση, έρευνα και προώθηση νέων ιδεών, φορμών και αισθητικής της σύγχρονης δημιουργίας, καθώς και η διερεύνηση της εξέλιξης του σκοπού, των αξιών και της ηθικής της δημιουργίας, όπως διαμορφώνονται στη νέα εποχή.