Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Έρευνα, καινοτομία και βέλτιστες πρακτικές

inspired by ELPEN

Στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, ένα φάρμακο που παράγεται στο εξωτερικό και φέρει την υπογραφή μίας γνωστής φαρμακοβιομηχανίας, είναι πιο αξιόπιστο. Παρόλα αυτά, εδώ και χρόνια η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας. 

Moderator
Χρήστος Κολώνας, δημοσιογράφος

Experts
Τρύφων Θεόδωρος, Πρόεδρος ΠΕΦ, Co-CEO ELPEN
Κυριακή Μπακιρτζή, Scientific Director EERC, ELPEN Group
Δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, Μέλος του ΔΣ του AthensLifeTech Park της Elpen
 

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Έρευνα, καινοτομία και βέλτιστες πρακτικές
Inspired by ELPEN
Ημερομηνία γυρίσματος 08/02/2023
 

Στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, ένα φάρμακο που παράγεται στο εξωτερικό και φέρει την υπογραφή μίας γνωστής φαρμακοβιομηχανίας, είναι πιο αξιόπιστο. Παρόλα αυτά, εδώ και χρόνια η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας. 

  • Με ποιους τρόπους μπορεί να αλλάξει η αντίληψη που περιβάλλει το ελληνικό φάρμακο και να πειστεί το κοινωνικό σύνολο;
  • Ποιες στρατηγικές έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής και με ποια αποτελέσματα;
  • Με ποιους τρόπους μπορεί η έρευνα και η καινοτομία στο χώρο του φαρμάκου στην Ελλάδα να ενισχύσει συνολικά το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας μας;
  • Η έρευνα και η καινοτομία στη φαρμακοβιομηχανία έχουν φτάσει σε σημείο που εξάγουμε ελληνικά φάρμακα; Τι χρειάστηκε για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο;
  • Ποιες ήταν οι ευκαιρίες και ποιες οι προκλήσεις;
  • Πως συμμετέχει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στο Brain Gain;
  • Υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές;
     
Χρήστος Κολώνας
Δημοσιογράφος

Ο Χρήστος Κολώνας είναι δημοσιογράφος, εξειδικευμένος σε θέματα οικονομικού ρεπορτάζ. 
Είναι αρχισυντάκτης στην οικονομική ειδησεογραφική ιστοσελίδα ot.gr (Οικονομικός Ταχυδρόμος) και τα τελευταία πέντε χρόνια γράφει στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ. Καλύπτει το επιχειρηματικό ρεπορτάζ και πιο συγκεκριμένα τους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και των κατασκευών. 
Με τη δημοσιογραφία ασχολείται αδιάλειπτα τα τελευταία 29 χρόνια, με ένα διάλειμμα 18 μηνών για την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων. 
Έχει συνεργαστεί με πληθώρα ΜΜΕ. Η επαγγελματική του διαδρομή με τη μεγαλύτερη διάρκεια ήταν στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ και ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ενώ στην καριέρα του ξεχωρίζουν επίσης οι συνεργασίες με τον πάλαι ποτέ κραταιό ενημερωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 αλλά και μέχρι πριν από δύο χρόνια με την οικονομική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Euro2day.gr 
Στον Χρήστο Κολώνα έχει απονεμηθεί το 2018 από το Ίδρυμα Μπότση το Ειδικό Βραβείο «Οικονομικού Ρεπορτάζ».  
Είναι απόφοιτος ΙΙΕΚ Δημοσιογραφίας και συγκεκριμένα του Αθηναϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας.
 

Τρύφων Θεόδωρος
Πρόεδρος ΠΕΦ, Co-CEO ELPEN

Ο Θεόδωρος Τρύφων γεννήθηκε στη Μυτιλήνη Λέσβου. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Southampton, στην Αγγλία. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο Πανεπιστήμιο του City, London Business School. Από το 1992 έως και σήμερα είναι Αντιπρόεδρος και Συνδιευθύνων σύμβουλος του Oμίλου ELPEN.
Ο Όμιλος της ELPEN το 2022 είχε κύκλο εργασιών 300.000.000€ και απασχολεί περισσότερους από 1350 εργαζομένους. Διαθέτει 3 παραγωγικές μονάδες στο Πικέρμι Αττικής ενώ από το 2023 είναι σε λειτουργία και το νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων 12.000 τμ στην Κερατέα Αττικής. Η ELPEN κατέχει σήμερα ηγετική θέση στην αγορά του φαρμάκου, εξάγει σε 90 χώρες και έχει το μεγαλύτερο Ιδιωτικό Πειραματικό Κέντρο Φαρμακευτικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα.
Είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ενός Συλλόγου με 45 μέλη (28 παραγωγικές μονάδες). Το 2019 εκλέχτηκε Μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και Μέλος του ΔΣ της Medicines for Europe, Ευρωπαϊκής Ένωσης Γενόσημων & Βιοϊσοδύναμων Φαρμάκων.
 

Κυριακή Μπακιρτζή
Scientific Director EERC, ELPEN Group

Η Δρ Μπακιρτζή είναι Βιολόγος, Βιοχημικός. Εργάστηκε στο Τμήμα Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ Κρήτης και μετέβη με πλήρη υποτροφία σε διδακτορικό πρόγραμμα της Ιατρική Σχολής του BU, MA, USA. Συνέχισε ως Μεταδιδακτορικός στην Ιατρική Σχολή του UCLA. Το 2011 και 2017 έλαβε το 3ο και 1ο  Παγκόσμιο Βραβείο έρευνας αντίστοιχα στο πλαίσιο του Digestive Disease Week. Από το 2014 υπήρξε Assistant Project Scientist πρώτου και δεύτερου επιπέδου και Υπεύθυνη Έργου στο Κέντρο Συστημικής Βιοϊατρικής του UCLA, κέρδισε δύο βραβεία Young Investigator και έλαβε χρηματοδότηση από το NIH και το Crohn's and Colitis Foundation of America. Μεταξύ 2003 και 2019 εξέδωσε πολυάριθμες δημοσιεύσεις και έδωσε διαλέξεις  στο Harvard School of Medicine, την Cleveland Clinic, τη Mayo Clinic κ.α. ως αναγνωρισμένη ειδικός ζωικών μοντέλων και μεθόδων απομόνωσης μικροκυστιδίων που έχει αναπτύξει η ίδια. Σήμερα είναι η Scientific Director του ΕΕΠΚ της ELPEN και Συντονίστρια Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος
Μέλος του ΔΣ του AthensLifeTech Park της Elpen

O Δρ. Ηλιοπουλος είναι μέλος του διοικητικού συμβούλιου του Athens LifeTech Park, είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Athos Therapeutics Inc, η οποία έχει την έδρα της στο Λος Άντζελες (ΗΠΑ)  και αναπτύσει νέες θεραπείες για αυτοάνοσα νοσήματα με την βοηθεια αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης. Υπήρξε καθηγητης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Χαρβαρντ και στο αντι-καρκινικό κέντρο Dana Farber Cancer Institute και επίσης στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου UCLA, όπου και ίδρυσε και διηύθυνε το Κέντρο Συστημικής Βιοιατρικής (UCLA Center for Systems Biomedicine). Ελαβε πτυχίο MBA απο το UCLA Anderson School of Management και εχει πραγματοποιησει σπουδές στα οικονομικά στο Stanford University και στην τεχνητή νοημοσύνη στο ΜΙΤ.  Εχει σημαντική δραστηριότητα στον τομέα ανάπτυξης νέων φαρμάκων για διάφορες μορφές καρκίνου και για αυτοάνοσα νοσήματα και έχει λάβει βραβεία απο διεθνείς οργανισμούς, όπως το Αμερικάνικο Εθνικό Ίνστιτούτο Έρευνας (ΗΠΑ) και το Eli & Edythe Broad Foundation.