Το ακούμε συχνά πια: πολλές ταλαντούχες γυναίκες σπούδασαν για να γίνουν μηχανικοί ή data scientists και τελικά κατέληξαν σε μη τεχνολογικές θέσεις εργασίας ή θέσεις λιγότερο ανταγωνιστικές και απαιτητικές. Άλλες δουλεύουν σε διαφόρων επιπέδων τοξικά περιβάλλοντα και νιώθουν πως δεν τις εκτιμούν αρκετά.
Moderator
Αλεξάνδρα Καϋμένου, Δημοσιογράφος
Experts
Ντένια Κανελλοπούλου, Innovation Services specialist, NCSR Demokritos
Χρυσαυγή Σαλακά, VP, Solution Design & Customer Consulting,Qualco Group
Ευαγγελία Μπαλατσού, Nευροεπιστήμονας στην τεχνητή νοημοσύνη, ειδικός Speech AI, ιδρύτρια του Greek Girls Code και μέλος του Lean In Startup Community
Το ακούμε συχνά πια: πολλές ταλαντούχες γυναίκες σπούδασαν για να γίνουν μηχανικοί ή data scientists και τελικά κατέληξαν σε μη τεχνολογικές θέσεις εργασίας ή θέσεις λιγότερο ανταγωνιστικές και απαιτητικές. Άλλες δουλεύουν σε διαφόρων επιπέδων τοξικά περιβάλλοντα και νιώθουν πως δεν τις εκτιμούν αρκετά.
Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στο χώρο των STEM επιστημών και την έρευνα είναι δεδομένη.
Μέχρι πριν από δύο χρόνια, μόλις το 4% των γυναικών στην Ελλάδα συμμετείχαν σε πεδία STEMέναντι ποσοστού 20% για τους άντρες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της McKinsey, 13 τρισ. δολάρια θα προστεθούν στην παγκόσμια οικονομία, αν οι γυναίκες προσλαμβάνονταν σε ψηφιακά πεδία και θέσεις εργασίας, με τον ίδιο ρυθμό, που προσλαμβάνονται οι άντρες. Από αυτό δεν χάνουν μόνο οι επιχειρήσεις, ούτε μόνο η ελληνική οικονομία, αλλά και η παγκόσμια οικονομία που στερείται τη δημιουργικότητα, τη γνώση και την εξειδίκευση των γυναικών.
- Τι προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο χώρο της τεχνολογίας και της έρευνας;
- Γιατί είναι σημαντικό να αυξήσουμε τα ποσοστά τους και ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να το πετύχουμε αυτό;
- Είναι αλήθεια ότι σε αυτούς τους, παραδοσιακά ανδροκρατούμενους, χώρους, οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με άπειρα στερεότυπα, προκαταλήψεις και μια γυάλινη οροφή που είναι πολύ πιο κοντά στο κεφάλι τους σε σχέση με άλλα, λιγότερο ανδροκρατούμενα πεδία;
Η Αλεξάνδρα Καϋμένου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Γεωγραφίας και παράλληλα αποφοίτησε από το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1.
Ξεκίνησε τα πρώτα της δειλά βήματα στην δημοσιογραφία, το 2012, κάνοντας μια εκπομπή αφιερωμένη στην ομογένεια, στα Δορυφορικά Κανάλια του ΑΝΤ1.
Από τα τέλη του 2015 εργάστηκε στο Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 αρχικά καλύπτοντας το ελεύθερο ρεπορτάζ κι έπειτα ως διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Εργασίας.
Ακολούθησε η παρουσίαση της εκπομπής “Καλοκαίρι Μαζί” στον ΑΝΤ1, το καλοκαίρι του 2019.
Το φθινόπωρο του ίδιου έτους και για μία σεζόν ήτανστο πλευρό του Γιώργου Παπαδάκη στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα.
Από τον Οκτώβριο του 2020 ανήκει στο δυναμικό της ΕΡΤ παρουσιάζοντας την καθημερινή ενημερωτική εκπομπή “Συνδέσεις” μαζί με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο.
Η Δρ. Ντένια Κανελλοπούλου είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση και Οικονομική των Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων και διδακτορικό στις Ασύρματες Επικοινωνίες. Από το 2009 έχει εργαστεί σε ρόλους ανάπτυξης και καινοτομίας σε μεγάλους οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε πολλά έργα διαχείρισης δεδομένων. Στον κόμβο ψηφιακής καινοτομίας “ahedd", γεφυρώνει τους κόσμους της έρευνας και της αγοράς, αναλύοντας τις ανάγκες επιχειρήσεων και οργανισμών και δημιουργώντας καινοτόμες λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού με την χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως Artificial Intelligence, Big Data, Internet-of-Things και 5G.
Η Χρυσαυγή Σαλακά εντάχθηκε στην QUALCO το 2005 και σήμερα κατέχει τη θέση της VP, Solution Design &, Συμβουλευτική Πελατών. Αυτή και η ομάδα της είναι υπεύθυνες για τη διαμόρφωση των τεχνολογικών λύσεων της Qualco που προσφέρει και την επιτυχή εφαρμογή τους στους πελάτες. Πριν από αυτό, ήταν ανώτερη υπεύθυνη έργου παρέχοντας πολλές Συλλογές &. Ανακτά έργα τεχνολογίας σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και υπηρεσίες εξυπηρέτησης σε όλη την Ευρώπη, καθώς και ηγείται όλων των δραστηριοτήτων προπωλήσεων επιχειρηματικής ανάπτυξης στην QUALCO. Έχει πτυχίο Χημικού Μηχανικού και πτυχίο MBA.
Η Δρ. Ευαγγελία (Λίλιαν) Μπαλάτσου είναι γνωστική νευροεπιστήμονας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πως ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται, επεξεργάζεται και παράγει τη γλώσσα.
Έλαβε το διδακτορικό στις νευροεπιστήμες από το Πανεπιστήμιο Bangor και πλέον εργάζεται στην εταιρεία voiceweb ως Επιστήμονας Λόγου και Πρότζεκτ Μάνατζερ. Έχει ερευνήσει τη γλώσσα και τον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά την ομιλία με εγκεφαλογραφήματα, συμπεριφορικά πειράματα και υπολογιστικές προσομοιώσεις.
Η αγάπη της για τη διάδοση της επιστήμης φάνηκε όταν ήδη από την περίοδο του διδακτορικού της δίδασκε επιστημονική συγγραφή και επικοινωνία της επιστήμης. Σήμερα είναι η ιδρύτρια του Greek Girls Code, , μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από account takeovers στο Twitter, δίνοντας βήμα και έμπνευση σε νέα κορίτσια να ασχοληθούν με τις θετικές επιστήμες.