Ισότητα των φύλων και πώς επιτυγχάνεται

inspired by WOMEN ACT

Πόσο επηρέασε η πανδημία την ήδη εύθραυστη ισορροπία; Πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η ανισότητα και τι μπορούμε να κάνουμε ο καθένας απ’ την πλευρά του;

Συντονιστής: Μαίη Ζαννή, Πολιτική Αναλύτρια, Συν-ιδρύτρια & Πρόεδρος της Women Act

Ομιλητές:

Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας-αρμόδια για την Ισότητα, το Δημογραφικό και την Οικογενειακή Πολιτική

Μαριάννα Σκυλακάκη, Εκδότρια –Οικονομολόγος

Ζέφη Δημαδάμα, Λέκτορας του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, ΠάντειοΠανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος Γυναικών ΕυρωπαϊκούΣοσιαλιστικού Κόμματος 

 

Ισότητα των φύλων και πώς επιτυγχάνεται

Η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στη ζωή και την εργασία εξακολουθεί να υπάρχει σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό παγκοσμίως. Ανισότητα στις επαγγελματικές ευκαιρίες, στις οικονομικές απολαβές αλλά και στις δυνατότητες εξέλιξης επικρατούν στις περισσότερες χώρες του κόσμου και αυτό αποτυπώνεται ακόμα και στη δημοσία σφαίρα, στον επιχειρηματικό κόσμο και στα Διοικητικά Συμβούλια οργανισμών, αφού σε θέσεις «κλειδιά» η αναλογία ανδρών και γυναικών εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως άνιση και σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και ανύπαρκτη.

Η εργασιακή ανισότητα έχει προεκτάσεις και στην κοινωνική ζωή. Ταυτόχρονα, τα κοινωνικά στερεότυπα και ο ρόλος της γυναίκας ως συζύγου και μητέρας έχουν επιπτώσεις στην επαγγελματική της πορεία. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μέσα στον οποίο εγκλωβίζονται οι γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν μάλιστα προκύπτουν γενικευμένες κρίσεις, όπως η οικονομική ύφεση ή η πρόσφατη πανδημία, οι γυναίκες εργαζόμενοι φαίνεται πως είναι πιο ευάλωτες και πλήττονται πολύ περισσότερο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πόσο σημαντική είναι η αντιστροφή αυτής της εικόνας για την κοινωνία και το μέλλον του κόσμου και της οικονομίας; Πόσο επηρέασε η πανδημία την ήδη εύθραυστη ισορροπία; Πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η ανισότητα και τι μπορούμε να κάνουμε ο καθένας απ’ την πλευρά του; Πώς διαμορφώνεται ο νέος πατρικός ρόλος με τα νέα για τη χώρα μας δεδομένα, της άδειας πατρότητας και την συνεπιμέλεια;

Σε αυτό το ExpertTalk η Πολιτική Αναλύτρια και Πρόεδρος της Women Act, Mαίη Ζαννή συζητά για το πιο επίκαιρο από ποτέ ζήτημα της ισότητας με την Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργό Εργασίας-αρμόδια για την Ισότητα, το Δημογραφικό και την Οικογενειακή Πολιτική, την Μαριάννα Σκυλακάκη, Εκδότρια και Οικονομολόγο και την Ζέφη Δημαδάμα, Λέκτορα του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Αντιπρόεδρο Γυναικών στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Μαίη Ζαννή
Πολιτική Αναλύτρια, Συν-ιδρύτρια & Πρόεδρος της Women Act

Η Μαίη Ζαννή είναι πολιτικός επιστήμονας και εργάζεται ως Ειδική Σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού. Είναι Πρόεδρος και Συν ιδρύτρια της Women Act, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με σκοπό την ενδυνάμωση γυναικών σε θέσεις ηγεσίας στη δημόσια σφαίρα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη. Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Queen Mary College του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου (BA 1998). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε European Politics στο Birkbeck College του Πανεπιστημιού του Λονδίνου (MSc 1999) και σε Politics of Empire and Post-Imperialism στο London School of Economics (MSc2000).

Έχει κάνει πρακτική εξάσκηση στη Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στην UNESCΟ στο Παρίσι και στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κώνσταντίνος Καραμανλής. Δούλεψε ως βοηθός έρευνας με αρμοδιότητα τη διασύνδεση ευρωπαϊκών think tanks για το TransEuropean Policy Studies Association (TEPSA) στις Βρυξέλλες και επί σειρά ετών ήταν στέλεχος με αρμοδιότητα τις σχέσεις με Διεθνείς Κυβερνητικούς Οργανισμούς στο Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορίου (ICC) στο Παρίσι. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα εργάστηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα ως πολιτική αναλύτρια.

Υπήρξε αναπληρώτρια Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας από το 2011 ως το 2016 και από τότε είναι αναπληρώτρια Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας.

Το 2011 έλαβε μέρος στο ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις γυναίκες στη Δημόσια Διοίκηση “Women in Public Service” εκπροσωπώντας την Ελλάδα. To 2012 συμμετείχε στοπρόγραμμα “Public Leaders in Southeast Europe” τουHarvard John F. Kennedy School of Government.

Έχει μια κόρη, την Ολυμπία.

Μαρία Συρεγγέλα
Υφυπουργός Εργασίας-αρμόδια για την Ισότητα, το Δημογραφικό και την Οικογενειακή Πολιτική

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας.

Διετέλεσε Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 και είναι αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPPWomen). Ήταν αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015.

Διετέλεσε, επίσης, αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), από το 2001 έως το 2005 και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, την ίδια περίοδο, ενώ υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και  στην Κ.Ε. από το 1998-2005.

Η Μαρία Συρεγγέλα έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού.

Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management). Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Τούρκικα.

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι παντρεμένη με τον Φώτη Κυριακόπουλο, Πολιτικό Μηχανικό και μητέρα δύο παιδιών, του Βασίλη και του Κωνσταντίνου.

Μαριάννα Σκυλακάκη
Εκδότρια –Οικονομολόγος

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

Ζέφη Δημαδάμα
Λέκτορας του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

H Δρ Ζέφη Δημαδάμα διδάσκει ως Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι κάτοχος Διδακτορικού και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο επιστημονικό πεδίο “Περιφερειακή Ανάπτυξη και Πολιτικές Περιβάλλοντος”.

Υπήρξε Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.

Έχει διατελέσει Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου και έχει σημαντική παρουσία σε Διεθνή Φόρουμ και επιστημονική συμβολή σε ερευνητικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Οικονομία και το Περιβάλλον (Γερμανία, Βέλγιο, Μ Βρετανία).

Είναι συγγραφέας της μονογραφίας με τίτλο «Οικονομία, Ανάπτυξη, Περιβάλλον. Θεωρητικές Προσεγγίσεις και Πολιτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης» (2008, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα) ενώ συμμετέχει σε ατομικές και συλλογικές επιστημονικές ανακοινώσεις σε ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις.

Δραστηριοποιείται διεθνώς σε ζητήματα που αφορούν την Περιφερειακή Ανάπτυξη και το Περιβάλλον καθώς και σε θέματα Ισότητας των φύλων.

Είναι μέλος του European Urban Research Association- EURA, Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων (ΣΕΠ).