Νέες έννοιες έχουν ενταχθεί στο λεξιλόγιο μεγαλύτερου αλλά και μικρότερου βεληνεκούς εταιρειών: κουλτούρα, ενδυνάμωση, στήριξη, πνευματική και σωματική ευεξία, mindfulness, κοινές αξίες, διά βίου εξέλιξη, συμπερίληψη, ενσυναίσθηση, διαφορετικότητα. Ποιος ο ορισμός της εταιρικής κουλτούρας και πως αυτός διαμορφώνεται στο σύγχρονο επιχειρηματικό γίγνεσθαι;
Moderator
Χρήστος Κολώνας, δημοσιογράφος
Experts
Ιωάννα Κουνούπη Talent & Development Director της Qualco group
Μαρία Βακόλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γιώργος Μαύρος, Country Director, Great Place to Work® Hellas
Στη μετά Covid εποχή και σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από συνεχείς και συχνά σκληρές αλλαγές, οι προτεραιότητες των οργανισμών έχουν μεταβληθεί αναδεικνύοντας τον άνθρωπο σε καθοριστικής σημασία παράγοντα εξέλιξης και επιτυχίας. Νέες έννοιες έχουν ενταχθεί στο λεξιλόγιο μεγαλύτερου αλλά και μικρότερου βεληνεκούς εταιρειών: κουλτούρα, ενδυνάμωση, στήριξη, πνευματική και σωματική ευεξία, mindfulness, κοινές αξίες, διά βίου εξέλιξη, συμπερίληψη, ενσυναίσθηση, διαφορετικότητα. Έννοιες που αντικατοπτρίζουν μία ευρύτερη κοινωνική εξέλιξη που συμπορεύεται με την αρμονική συνύπαρξη επιχείρησης και εργαζομένου.
- Ποιος ο ορισμός της εταιρικής κουλτούρας και πως αυτός διαμορφώνεται στο σύγχρονο επιχειρηματικό γίγνεσθαι;
- Για ποιους λόγους όλοι μιλούν για την εταιρική κουλτούρα;
- Ποιοι παράγοντες την διαμορφώνουν και την επηρεάζουν;
- Πως συνδέεται με την επιτυχία και την εξέλιξη της επιχείρησης;
- Πως μπήκε ο άνθρωπος/ο εργαζόμενος στο επίκεντρο των αξιών της σύγχρονης επιχείρησης;
- Τι αλλαγές φέρνει αυτή η νέα οπτική;
- Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους «φροντίζει» η σύγχρονη, ανοιχτόμυαλη επιχείρηση τον εργαζόμενο;
- Πως συνδέεται η στροφή του ενδιαφέροντος στον ανθρώπινο παράγοντα με το φαινόμενο του «Big Resignation» και του «Quiet Quitting»;
- Ποιες αξίες φιλοδοξούν να καλλιεργήσουν οι επιχειρήσεις αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπό τους;
- Με ποιους τρόπους μπορούν η ενσυναίσθηση, η ενεργητική ακρόαση και το αυθεντικό ενδιαφέρον να προσελκύσουν και να διατηρήσουν εκπροσώπους της γενιάς Ζ και ταλέντα στους κόλπους των επιχειρήσεων;
Ο Χρήστος Κολώνας είναι δημοσιογράφος, εξειδικευμένος σε θέματα οικονομικού ρεπορτάζ.
Είναι αρχισυντάκτης στην οικονομική ειδησεογραφική ιστοσελίδα ot.gr (Οικονομικός Ταχυδρόμος) και τα τελευταία πέντε χρόνια γράφει στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ. Καλύπτει το επιχειρηματικό ρεπορτάζ και πιο συγκεκριμένα τους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και των κατασκευών.
Με τη δημοσιογραφία ασχολείται αδιάλειπτα τα τελευταία 29 χρόνια, με ένα διάλειμμα 18 μηνών για την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων.
Έχει συνεργαστεί με πληθώρα ΜΜΕ. Η επαγγελματική του διαδρομή με τη μεγαλύτερη διάρκεια ήταν στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ και ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ενώ στην καριέρα του ξεχωρίζουν επίσης οι συνεργασίες με τον πάλαι ποτέ κραταιό ενημερωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 αλλά και μέχρι πριν από δύο χρόνια με την οικονομική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Euro2day.gr
Στον Χρήστο Κολώνα έχει απονεμηθεί το 2018 από το Ίδρυμα Μπότση το Ειδικό Βραβείο «Οικονομικού Ρεπορτάζ».
Είναι απόφοιτος ΙΙΕΚ Δημοσιογραφίας και συγκεκριμένα του Αθηναϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας.
Η Ιωάννα Κουνούπη κατέχει το ρόλο της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού στον Όμιλο Qualco, για την απόκτηση ταλέντων, το Employer Branding, τη Μάθηση & Ανάπτυξη και την Εμπειρία Εργαζομένων.
Στο παρελθόν εργάστηκε στην Randstad, έχοντας το ρόλο της Risesmart & Commercial Manager.
Η Ιωάννα Κουνούπη διαθέτει περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες σε ηγετικές θέσεις στο HR & consulting.
Παράλληλα, η Ιωάννα Κουνούπη εργάζεται ως μέντορας για ΜΚΟ μέσω του Ιδρύματος Μποδοσάκη και ηγείται ενός κύκλου στο δίκτυο LeanIn.
Είναι κάτοχος πτυχίου Γαλλικής Φιλολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και MSc στο Ανθρώπινο Δυναμικό από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η Ιωάννα Κουνούπη είναι κάτοχος του AADCT, από το Association for Coaching, και είναι πιστοποιημένη στα εργαλεία αξιολόγησης που παρέχονται από την Kenexa και την Evalion και στο The Preventing Burnout Test© - PBT©. Γνωρίζει άπταιστα ελληνικά και αγγλικά.
Η Μαρία Βακόλα απέκτησε πτυχίο ψυχολογίας από το ΕΚΠΑ (1995) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Manchester και Salford της Αγγλίας (2000).
Η Μαρία Βακόλα εργάζεται ως καθηγήτρια και τα τελευταία είκοσι χρόνια ερευνά, διδάσκει και συμβουλεύει επιχειρήσεις σε θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού.
Έχει 30 δημοσιεύσεις σε έγκυρα περιοδικά της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και της οργανωσιακής ψυχολογίας και έχει εκδώσει πέντε βιβλία. Μεταξύ των περιοδικών που έχει εκδώσει είναι το Journal of Applied Psychology, Human Relations, Journal of Occupational Health Psychology, κ.α. Είναι Αssociate Εditor του περιοδικού Journal of Applied Behavioral Science και Εditor της σειράς HR Case Study Series. Η Μαρία Βακόλα ίδρυσε το δίκτυο ερευνητών IFPOC σε θέματα αλλαγών και έχει πολυετή εμπειρία στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Για το διδακτικό και ερευνητικό της έργο έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις.
Παράλληλα εργάζεται ως σύμβουλος και εκπαιδεύτρια στελεχών για 20 συναπτά χρόνια σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προγράμματα αλλαγών και διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, αποτελέσματα των οποίων έχει παρουσιάσει σε σεμινάρια στελεχών. Συμμετείχε στην Σύγκλητο του ΟΠΑ και εκπροσώπησε το τμήμα και το πανεπιστήμιο σε αρκετές περιπτώσεις.
Είναι συν-ιδρύτρια και έχει τιμηθεί με το βραβείο καινοτομίας στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων για την δράση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας job-pairs.gr κατά της ανεργίας στη χώρα μας.
Ο Γιώργος Μαύρος είναι Country Head του Great Place to Work Hellas. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα Μηχανολογικά-Οικονομικά Συστήματα και την Επιχειρησιακή Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. και Bachelor of Arts με επικέντρωση στα Μαθηματικά και τα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης (Η.Π.Α.). Έχει εργαστεί ως Σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων Mars & Co με έδρα το Λονδίνο, όπου ήταν υπεύθυνος σε έργα επιχειρηματικού σχεδιασμού για κορυφαίες πολυεθνικές και Αγγλικές εταιρείες. Το 2004 ίδρυσε στην Ελλάδα το Great Place to Work το οποίο συμβουλεύει και αναγνωρίζει τις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Η λίστα έχει καθιερωθεί ως το σημείο αναφοράς για το employer branding στην Ελλάδα. Ο Γιώργος Μαύρος έχει προσφέρει προσωπικά συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και έχει παραδώσει διαλέξεις και σεμινάρια για τη δημιουργία και τη διατήρηση ενός υπέροχου εργασιακού χώρου. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει σημαντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες, αξιολογώντας το εργασιακό περιβάλλον σε περισσότερες από 500 εταιρείες στην Ελλάδα.