Διατροφικές Διαταραχές: Ζήτημα μυαλού ή οργανικής ανάγκης;

inspired by ImpacTalk

Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι απλά και ασήμαντα περιστατικά, είναι σοβαρές ασθένειες που πλήττουν ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, κυρίως κορίτσια στην εφηβεία και γυναίκες.

Moderator
Έλενα Παπαδημητρίου, Δημοσιογράφος

Experts:
Ειρήνη Λυκουρέση, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές 

Δρ. Μαρία Τσιάκα, BA,PhD Ψυχολόγος, Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Ιφιγένεια Μητσοβολέα, Χορεύτρια, Δασκάλα Χορού 
 

Διατροφικές Διαταραχές: Ζήτημα μυαλού ή οργανικής ανάγκης;

Ανάμεσα στην εικόνα του σώματος και την ομορφιά της ψυχής, η σύγχρονη δυτική κοινωνία επιλέγει να δίνει βάρος στο πρώτο. Η επιτυχία, η αυτοεκτίμηση, ο αυτοσεβασμός είναι συνάρτηση των likes και των σχολίων που λαμβάνουν οι νέοι άνθρωποι στις αναρτήσεις τους.

Το σωματικό βάρος είναι, βάσει ερευνών, η μεγαλύτερη ανησυχία των νέων ανθρώπων. Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι απλά και ασήμαντα περιστατικά, είναι σοβαρές ασθένειες που πλήττουν ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, κυρίως κορίτσια στην εφηβεία και γυναίκες. Οι διατροφικές συνήθειες που καλλιεργούν κατά συνέπεια απειλούν την καθημερινότητα και γενικότερα την υγεία και πολλές φορές τη ζωή τους.  

 • Τι είναι οι διατροφικές διαταραχές; 
 • Πως μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει τις διατροφικές διαταραχές; 
 • Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου; 
 • Για ποιο λόγο κάποιο άτομο αναπτύσσει διατροφικές διαταραχές; 
 • Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διατροφικές διαταραχές;
 • Πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη δύναμη του μυαλού; 
 • Τι συμβουλές θα δίνατε στο γονιό; 
 • Τι συμβουλές θα δίνατε στους νέους; 
 • Η δύναμη των κοινωνικών δικτύων στη διαμόρφωση των σωματικών προτύπων.
 • Πως και που μπορεί να αναζητήσει στήριξη το άτομο με διατροφικές διαταραχές; 
 • Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να δημιουργήσει πλαίσιο υγιούς ανάπτυξης θετικής αυτοεικόνας; 
 • Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός αν υποψιάζεται ότι το παιδί του έχει διατροφική διαταραχή; 

Moderator
Έλενα Παπαδημητρίου, Δημοσιογράφος

Experts
Ειρήνη Λυκουρέση, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές 

Δρ. Μαρία Τσιάκα, BA,PhD Ψυχολόγος, Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Ιφιγένεια Μητσοβολέα, Χορεύτρια, Δασκάλα Χορού 
 

Έλενα Παπαδημητρίου
Δημοσιογράφος

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, φεύγοντας ένα εξάμηνο για σπουδές στην Χάγη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνιολογία στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από τα φοιτητικά της χρόνια στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Από το 2003 έως το 2006 εργάστηκε ως συντάκτης ελεύθερου και πολιτιστικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα CITYPRESS. Την περίοδο 2006 έως 2014 ήταν μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του MEGA αρθρογραφώντας παράλληλα για πέντε χρόνια στο protagon.gr. Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ καλύπτοντας το διεθνές ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο και παρουσιάζοντας δελτία ειδήσεων και εκπομπές. Έχεο καλύψει σημαντικά γεγονότα της ευρωπαϊκής και διεθνούς επικαιρότητας των τελευταίων χρόνων, ενίοτε με μαραθώνιες τηλεοπτικές μεταδόσεις, σε δημοσιογραφικές αποστολές –μεταξύ άλλων- στη Μόσχα, την Τουρκία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Διατηρώντας μέχρι σήμερα τη λαχτάρα για τα μεγάλα φεστιβάλ και τις συναυλίες, έχει ταξιδέψει σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις για πολιτιστικά γεγονότα αρθρογραφώντας σε σειρά μέσων. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

Ειρήνη Λυκουρέση
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές

Η Ειρήνη Λυκουρέση είναι απόφοιτος του τμήματος Διατροφής (BSc. Honours Human Nutrition) του πανεπιστημίου London Metropolitan University, της Μεγάλης Βρετανίας, και έχει Μεταπτυχιακές Σπουδές (MSc) στην Αθλητική Διατροφή από το ομώνυμο πανεπιστήμιο. Το 2008 το πτυχίο της αναγνωρίστηκε από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ισότιμο με το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής-Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου.  Έχει εκπαιδευτεί σε εξειδικευμένες παρεμβάσεις και δεξιότητες στις Διατροφικές Διαταραχές (Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity, υπό την εποπτεία του National Centre for Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας).

Ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου από το 2005 στην Αθήνα. Από το 2008 έως 2014 συνεργαζόταν ως επιστημονικός συνεργάτης με την Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού») αντιμετωπίζοντας περιστατικά παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και διατροφικών διαταραχών όπως η Νευρική Βουλιμία, Νευρική Ανορεξία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία. Συνεργάστηκε επίσης με το Αθλητικό Κέντρο «Ν. Σαργκάνης – Η. Μπέριος» δίνοντας ομιλίες, διατροφικές συμβουλές και πραγματοποιώντας σωματομετρήσεις σε παιδιά και εφήβους με αυξημένες διατροφικές ανάγκες στον αθλητισμό. Είναι συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών από το 2009, παρέχοντας διατροφική υποστήριξη σε άτομα με διατροφικές διαταραχές. Διδάσκει στην εταιρία HNFC Academy (Hellenic Network of Fitness Certifications) το μάθημα διατροφής για την ειδικότητα Cancer Exercise Specialist Certification. 

Έχει παρακολουθήσει πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων και συνεδρίων. Στο πλαίσιο συνεργασίας της  Μ.Ε.Υ. με το Υπουργείο Παιδείας έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές εισηγήσεις για θέματα διατροφής, υγείας, διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας σε σχολεία Αττικής και της περιφέρειας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε ημερίδες ως ομιλήτρια. 

Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).
 

Δρ. Μαρία Τσιάκα
BA,PhD Ψυχολόγος, Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Η Δρ.Μαρία Τσιάκα, BA, PhD είναι ψυχολόγος, οικογενειακή-θεραπεύτρια και Ιδρύτρια και Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, που ιδρύθηκε το 2006 στην Αθήνα. Εργάζεται στον χώρο των διατροφικών διαταραχών από το 1997.

Ήταν η πρώτη ελληνική διδακτορική φοιτήτρια στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή Janet Treasure στο τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής, τμήμα διατροφικών διαταραχών, King's College, Λονδίνο. Έχει αναπτύξει και εφαρμόσει το πρόγραμμα παρέμβαση το σπίτι για εφήβους και ενήλικες με σοβαρή και χρόνια νευρική ανορεξία σε όλη τη χώρα. Επίσης είναι η μοναδική στην χώρα που εφαρμόζει το γνωσιακό  μοντέλο διαπροσωπικής διατήρησης της νόσου στις ελληνικές οικογένειες και διερεύνησε τη δυνατότητα εφαρμογής του στη νευρική βουλιμία και στην αδηφαγική διαταραχή σε συνεργασία με την καθηγήτρια Janet Treasure. Επιπλέον, συνεργάζεται με την Dr. Laura Hill   Πανεπιστημιακή Κλινική των Διατροφικών Διαταραχών του Σαν Ντιέγκο και ήταν η πρώτη Ευρωπαία ειδικός που εφάρμοσε και εφαρμόζει  το τετραήμερο εντατικό πρόγραμμα Temperament Based Treatment -Supports το οποίο βασίζεται στην νευροβιολογία των διατροφικών διαταραχών στην Ελλάδα. Επίσης έχει εκπαιδευτεί στο Family Based Treatment και στο MANDRA (Maudsley Anorexia Treatment For Adults).

Έχει παρουσιάσει σε διεθνή συνέδρια για τις διατροφικές διαταραχές και έχει οργανώσει διάφορα συνέδρια για τις διατροφικές διαταραχές στην Ελλάδα. Έχει επίσης παρουσιάσει διαλέξεις σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές, πιο συγκεκριμένα σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο της οικογένειας στη διαδικασία ανάρρωσης. Επιπλέον, έχει εκπαιδεύσει πολλούς επαγγελματίες υγείας στον τομέα. Οι ερευνητικοί της τομείς επικεντρώνονται στις  εμπειρίες των φροντιστών και των ασθενών με διατροφική διαταραχή.

Είναι ενεργή υποστηρίκτρια και ακτιβίστρια σε θέματα των διατροφικών διαταραχών στην Ελλάδα , μέλος του European Family Therapy Association (EFTA) καθώς και μέλος της Ακαδημίας Διατροφικών Διαταραχών (AED). Εργάζεται για την ενδυνάμωση των ελληνικών οικογενειών μέσω της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές και βρίσκεται στη συμβουλευτική επιτροπή του F.E.A.S.T.
 

Ιφιγένεια Μητσοβολέα
Χορεύτρια, Δασκάλα Χορού

Η Ιφιγένεια Μητσοβολέα είναι 28 χρονών. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία χρόνια μένει και εργάζεται στην Αθήνα. Από τα 6 έως τα 14 της χρόνια ασχολήθηκε με τον πρωταθλητισμό στη Ρυθμική Γυμναστική όπου και απέκτησε πολλές διακρίσεις και μετάλλια. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ καθώς και από την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης Αθηνών.
Αυτήν την περίοδο εργάζεται σε σχολές χορού ως δασκάλα σύγχρονου χορού, Musical Jazz, Latin και trainer σε fitness προγράμματα όπως Personal Training , Pilates , Trx , Cross training κ.α
Αγαπάει την επιστήμη του αθλητισμού, τη θεραπευτική γυμναστική και το χορό και δε σταματά να αναζητά καινούριους τρόπους για τη θεραπεία και την αρμονία του πνεύματος, της ψυχής και του σώματος.