Brain Gain: Από το σχεδιασμό στην υλοποίηση.

Inspired by Kaizen Gaming

Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα το brain gain να περάσει από το σχεδιασμό στην ουσιαστική και προγραμματισμένη υλοποίηση.
Πως μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να συμβάλλει ενεργά στο brain gain και τι έχει να κερδίσει;

Συντονιστής: Έλενα Παπαδημητρίου, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Αγάπη Ευαγγελινάκη, Head of Talent Acquisition, Kaizen Gaming

Γιώργος Φίλτσος, HR Strategy Manager, Kaizen Gaming

Μαρία Μπηκέ, Executive Coach and Management Consultant 

Χώρος
Fondazione,  Ίδρυμα Σπύρος Λοβέρδος

Brain Gain: Από το σχεδιασμό στην υλοποίηση.

Στο Experts Talk «Από το Brain Drain στο Brain Gain» εντοπίσαμε τις αιτίες της διαρροής εγκεφάλων, τις ανησυχίες και τους φόβους τους. Εστιάσαμε στις στρατηγικές που έχουν διαμορφωθεί, μιλήσαμε για τους λόγους που οι νέοι επαγγελματίες και καταξιωμένο προσωπικό επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μας και για τις πολιτικές αποφάσεις που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται. 
Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα το Brain Gain να περάσει από το σχεδιασμό στην ουσιαστική και προγραμματισμένη υλοποίηση.
Πως μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να συμβάλλει ενεργά στο Brain Gain και τι έχει να κερδίσει;
Ο ιδιωτικός τομέας μοιάζει  να έχει σχεδόν αποκλειστικά το βάρος και την ευκαιρία να δελεάσει τους ανθρώπους που έφυγαν, να γυρίσουν πίσω. Με ποια κίνητρα  μπορεί να αλλάξει η φορά της διαδρομής;
Αυτό που μας αρέσει να συζητάμε στη θεωρία, η Kaizen Gaming το έκανε πράξη. «Πάμε να τους φέρουμε πίσω» ήταν ο στρατηγικός στόχος και οι τρόποι με τους οποίους πραγματοποιήθηκε, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και πηγή έμπνευσης για εταιρείες και οργανισμούς. 
Πως κατάφερε η Kaizen Gaming να πρωτοστατήσει στο Brain Gain;
Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισε;
Πώς θα μπορούσε το παράδειγμα της Kaizen Gaming να εφαρμοστεί και από άλλες εταιρείες και οργανισμούς;
Τι βάρυνε τελικά στην απόφαση των στελεχών να επιστρέψουν στην Ελλάδα; Οι απολαβές, η ίδια η επιστροφή στην Ελλάδα, ενδεχομένως η πρόκληση να στηθούν από την αρχή η αγορά και κατ’  επέκταση οι νοοτροπίες;
Ποια συγκεκριμένα βήματα πραγματοποιήθηκαν που μπορούν να εμπνεύσουν και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις προς την ίδια κατεύθυνση;
Τι υπόσχεται η Kaizen Gaming στους νέους που επιστρέφουν και πως το πραγματοποιεί;
Τι έχουμε να διδαχτούμε από το success story του πλάνου Brain Gain της Kaizen Gaming;
 

Έλενα Παπαδημητρίου
Δημοσιογράφος

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, φεύγοντας ένα εξάμηνο για σπουδές στην Χάγη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus. Ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνιολογία στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζομαι από τα φοιτητικά μου χρόνια στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Από το 2003 έως το 2006 εργάσθηκα ως συντάκτης ελεύθερου και πολιτιστικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα CITYPRESS. Την περίοδο 2006 έως 2014 ήμουν μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του MEGA αρθρογραφώντας παράλληλα για πέντε χρόνια στο protagon.gr. Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ καλύπτοντας το διεθνές ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο και παρουσιάζοντας δελτία ειδήσεων και εκπομπές. Έχω καλύψει σημαντικά γεγονότα της ευρωπαϊκής και διεθνούς επικαιρότητας των τελευταίων χρόνων, ενίοτε με μαραθώνιες τηλεοπτικές μεταδόσεις, σε δημοσιογραφικές αποστολές –μεταξύ άλλων- στη Μόσχα, την Τουρκία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Διατηρώντας μέχρι σήμερα τη λαχτάρα για τα μεγάλα φεστιβάλ και τις συναυλίες, έχω ταξιδέψει σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις για πολιτιστικά γεγονότα αρθρογραφώντας σε σειρά μέσων. Μιλώ αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
 

Αγάπη Ευαγγελινάκη
Head of Talent Acquisition, Kaizen Gaming

Η Αγάπη Ευαγγελινάκη είναι έμπειρη επικεφαλής ανεύρεσης ταλέντων με διεθνή ιστορικό. Εργάζεται στην Kaizen Gaming από το 2020 σαν Head of Talent Acquisition
. Είναι ενεργή επαγγελματίας στον χώρο του Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού από το 2008 και πλέον έχει ειδικότητα στην διαχείριση προσλήψεων, στρατηγική πρόσληψη, αναζήτηση και επιλογή ταλέντων. Είναι κάτοχος Msc Strategic Human Resources Management από το ALBA Graduate Business School, πτυχίου Διοίκησης επιχειρήσεων από American College of Greece. 
 

Μαρία Μπηκέ
Executive Coach and Management Consultant

Η Μαρία Μπικέ είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Executive Coach με εξειδίκευση στο Neurocoaching. Εργάζεται ως Σύμβουλος, Coach και Εκπαιδεύτρια σε θέματα σχετικά με την αλλαγή και την ανάπτυξη στελεχών και ομάδων.Με μακρόχρονη εμπειρία σε πολυεθνικές εταιρείες και τράπεζες, από το 2010 εργάζεται ως Executive Coach & Σύμβουλος με άτομα και ομάδες. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα ανάπτυξης στελεχών και ομάδων που στοχεύουν στην βελτίωση της ομαδικότητας, του κλίματος και της αποτελεσματικότητας των οργανισμών.Είναι κάτοχος MBA-International Marketing (Sunderland University – UK), πτυχίου Φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Αθήνας), Diploma in Coaching (Coaching Institute – UK), Εξειδίκευση στο Neurocoaching (NBG Βοστόνη-ΗΠΑ) και είναι Πιστοποιημένη Master Coach (Centre for Advanced Coaching – USA). Αντιπρόεδρος του EMCC Greece, Ερευνήτρια στον τομέα Ηθικής στο Coaching στο EMCC Global  και Διαπιστευμένη Senior Practitioner από το EMCC Global. Πιστοποιημένη σε εξειδικευμένα διαγνωστικά εργαλεία για άτομα και ομάδες, εκπαιδεύτρια – επόπτρια επαγγελματιών coaches.
 

Γιώργος Φίλτσος
HR Strategy Manager, Kaizen Gaming

Ο Γιώργος Φίλτσος είναι επαγγελματίας ανθρώπινου δυναμικού με ισχυρή διεθνή εμπειρία και ισχυρή εμπορική νοοτροπία. Είναι παθιασμένος με την οικοδόμηση αξιόπιστων και ρεαλιστικών σχέσεων (από το αρχικό στάδιο στο C-Level) προκειμένου να προσφέρει επιχειρηματική αξία και ανάπτυξη εργαζομένων.Κύριος σκοπός της δουλείας του είναι να δημιουργεί χώρους εργασίας όπου οι άνθρωποι είναι αβίαστα παραγωγικοί. Μετά από οκταετή προυπηρεσία στον χώρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το 2020 δουλεύει στην Kaizen Gaming σαν HR Strategy Manager. Είναι κάτοχος MS, Business Administration and Management, General από το Cass Business School του Λονδίνου, πτυχίου Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και διπλώματος Managing the Learning & Development faction από την CIPD. Το 2015 βραβεύτηκε από τα National Undergraduate Employability Awards με το βραβείο Best New Provider of Internships (Shortlisted in the Top 5).

 

 

 

*Ευχαριστούμε θερμά το Fondazione,  Ίδρυμα Σπύρος Λοβέρδος, και τον κύριο Γιώργο Καράμπελλα για την ευγενική φιλοξενία. 

Η Βιβλιοθήκη Ίδρυμα Σπύρου Λοβέρδου αποτελεί ένα μοναδικό ιστορικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό landmark. Πρόκειται για κτίριο του ‘30 σε σχέδια του μέγα φιλέλληνα Ερνέστου Τσίλερ, που στεγάζει την πλούσια συλλογή σπάνιων βιβλίων, καθώς και την crème de la crème συλλογή Βυζαντινών εικόνων του αδερφού του Σπύρου Λοβέρδου, Διονυσίου. Μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας, το κτίριο αναβιώνει, αναγεννάται και ανοίγει και πάλι ως ένα aesthete και eclectic venue.