Τουρισμός και καινοτομία: Η ψηφιακή εξέλιξη του κλάδου

Inspired by egg-enter•grow•go

Το διαδίκτυο, οι εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και τα πλεονεκτήματα που δίνουν στις επιχειρήσεις του τουρισμού, αλλά και στους ταξιδιώτες, διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο.

Συντονιστής

Χριστίνα Βίδου, Δημοσιογράφος

Ομιλητές

Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού

Ιωάννα Δρέττα,CEO Marketing Greece

Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης - Καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων ALBA Graduate Business School

Μιχάλης Κόκκινος, Founder Moptil

Αντώνης Χαλκιόπουλος, Co-Founder & CEO Triparound

Για να δεις όλο το επεισόδιο

Τουρισμός και καινοτομία: Η ψηφιακή εξέλιξη του κλάδου

Ο τουρισμός και η ανάπτυξή του με την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών εργαλείων αποτελούν το θέμα συζήτησης σε αυτό το ExpertsTalk. Ο παγκόσμιος τουρισμός θεωρείται μία από τις πιο πολύτιμες βιομηχανίες, αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων και βρισκόμαστε σε μια εποχή γεμάτη νέες ιδέες και τεχνολογικά πλεονεκτήματα, που φέρνουν νέες δυνατότητες εξέλιξης και για τον τουρισμό. Το διαδίκτυο, οι εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και τα πλεονεκτήματα που δίνουν στις επιχειρήσεις του τουρισμού, αλλά και στους ταξιδιώτες, διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο.

Ποιες είναι οι νέες αυτές δυνατότητες; Πόσο εύκολο είναι να γίνει η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή και για τον τουρισμό; Είναι αλήθεια πως αν δεν υπάρχεις ως επιχείρηση στο ίντερνετ, είναι σαν να μην υπάρχεις; Κινδυνεύει να χαθεί η αυθεντικότητα και η μοναδικότητα της φιλοξενίας μέσα απ’ την πλήρη αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων; Αυτά είναι μερικά απ’ τα ζητήματα που τίθενται για συζήτηση. Εξετάζονται οι τρόποι υποστήριξης των καινοτόμων επιχειρήσεων που θα εκσυγχρονίσουν το τουριστικό και πολιτισμικό προϊόν της Ελλάδας, αλλά και το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας, μέσα από την χρήση τεχνολογιών λογισμικού και ψηφιακού περιεχομένου και εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας, που θα παρέχουν μια νέα «βιωματική» διάσταση στην εμπειρία του επισκέπτη.

Η δημοσιογράφος, Χριστίνα Βίδου, υποδέχεται τους κατεξοχήν ειδικούς για να δώσουν απαντήσεις στο θέμα: την Υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη,  την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα,  τον Κώστα Αξαρλόγλου, Πρύτανη και Καθηγητή Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων του ALBA Graduate Business School και δύο εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, που βασίζουν την επιτυχία τους, ακριβώς στην αξιοποίηση των νέων ψηφιακών εργαλείων, τον Αντώνη Χαλκιόπουλο, Co-Founder και CEO της Triparound και τον Μιχάλη Κόκκινο, Founder της Moptil.

 

Χριστίνα Βίδου
Δημοσιογράφος

Η Χριστίνα Βίδου κατάγεται από την Τήνο και είναι δημοσιογράφος. Θεωρεί εαυτόν παιδί του ΣΚΑΪ 100,3, καθώς εκεί έκανε τα πρώτα επαγγελματικά βήματα και εδώ συνεχίζει να τα κάνει. Έχει περάσει από όλους τους παραγωγικούς τομείς του ραδιοφώνου, όπως ρεπορτάζ, παραγωγή εκπομπών, δελτία ειδήσεων, παρασκευή καφέδων και άλλα συναφή.
Από το 1998 βρίσκεται καθημερινά στην απογευματινή ζώνη του ΣΚΑΪ 100,3.

Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργός Τουρισμού

Η Σοφία Ζαχαράκη είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει κάνει εξειδίκευση σε θέματα διδασκαλίας Αγγλικών στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα IVLP (International Visitor Leadership Program) ως υπότροφος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με θέμα «Ο ρόλος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανασυγκρότηση Οικονομιών».

Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Εργάστηκε για το Υπουργείο Παιδείας στο τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Διετέλεσε επίσης σύμβουλος του Υπουργού Ανάπτυξης σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων.

Το Μάρτιο του 2019 ορίστηκε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και τον Ιούλιο του 2019 ορίστηκε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Α’βαθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.

Τον Ιανουάριο του 2021 ανέλαβε τα καθήκοντα της Υφυπουργού Τουρισμού. 

Μιλάει Αγγλικά, Ισπανικά και Γαλλικά.

Ιωάννα Δρέττα
CEO Marketing Greece

Η Ιωάννα Δρέττα είναι CEO της Marketing Greece, εταιρεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με σκοπό την προβολή της Ελλάδας διεθνώς. Στη διάρκεια της 20ετούς επαγγελματικής πορείας της, έχει διατελέσει σε θέσεις ευθύνης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε διαφορετικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας, αναλαμβάνοντας το management σε σύνθετα περιβάλλοντα και καταγράφοντας θετικά αποτελέσματα. Είναι απόφοιτος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, με μεταπτυχιακά στο Imperial College London (MSc) και το Harvard Kennedy School (Master in Public Administration).

Κώστας Αξαρλόγλου
Πρύτανης - Καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων ALBA Graduate Business School [null]

Ο Δρ. Κώστας Αξαρλόγλου είναι Πρύτανης και Καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων στο ALBA Graduate Business School.  Ο κ. Αξαρλόγλου έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια University of Michigan, Duke University, Babson College, όπου ήταν ο κάτοχος της ερευνητικής έδρας Michael Gerrits και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.  Έχει σπουδάσει  Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Michigan, Ann Arbor του οποίου είναι διδάκτορας από το 1995.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ. Αξαρλόγλου εμπίπτουν στις περιοχές των Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων (Ξένες Άμεσες Επενδύσεις). Τα αποτελέσματα της έρευνάς του έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά όπως το Management Science, το Journal of Business, το Journal of the European Economic Association, το World Economy, το International Business Review, το Eastern Economic Journal και το Managerial and Decision Economics.  Έχει αποσπάσει αρκετές ερευνητικές υποτροφίες και έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς του σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια.    

Ο Δρ. Αξαρλόγλου που είναι αποδέκτης της υποτροφίας Fulbright, έχει εκτεταμένη διδακτική εμπειρία σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης στελεχών επιχειρήσεων και σε επιχειρήσεις όπως Carrrefour, ΔΕΗ, Cosmote, Eurobank, GSK, Janssen Cilag, Interamerican, ING, Larco, Novo Nordisk, Philip Morris, Quest, Tasty, Titan, Vodafone, κλπ. Επίσης έχει τιμηθεί με βραβεία για την ποιότητα της διδασκαλίας του.

Είναι μέλος σε Δ.Σ. μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Τέλος, είναι μέλος του American Economic Association.

Μιχάλης Κόκκινος
Founder Moptil

Ο κ. Μιχάλης Κόκκινος, Founder and Managing Director της Moptil & President of the Hellenic-Spanish Chamber of Commerce. Ο κ. Μιχαήλ Κόκκινος γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) (1994-1999). Κατέχει επίσης MSc στα Συστήματα Επικοινωνίας και Επεξεργασίας Σήματος (Πανεπ. Μπρίστολ Η.Β) και MBA (ΕΜΠ). Ο κος Κόκκινος έχει δημοσιεύσει άρθρα σε Βιομηχανικά και Επιστημονικά Περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πλήθος Επιστημονικών και Βιομηχανικών συνεδρίων. Η εργασιακή του εμπειρία από το 2001 είναι στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, έχει εργαστεί από το 2001 ως μηχανικός, υπεύθυνος προϊόντων και εμπορικός διευθυντής στην ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, Space Hellas και άλλες εταιρείες. Το 2014 ίδρυσε τη δική του εταιρεία Moptil (Mobile Optical Illusions), η οποία είναι μια Scale-Up εταιρεία που αναπτύσσει εφαρμογές βασισμένες στις τεχνολογίες AR και VR στους τομείς Τουρισμού - Πολιτισμού. Το 2017 κέρδισε το 3ο βραβείο Erasmus για νέους επιχειρηματίες στην ΕΕ.

Μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Ισπανικά και έχει καλή γνώση Γαλλικών και Γερμανικών. Είναι επίσης μέλος του Τ.Ε.Ε από το 2000, Πρόεδρος του Ελληνο-Ισπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Τουρισμού, Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ο κος Κοκκίνος συμμετέχει ως εθελοντής στην Axion Hellas (ΜΚΟ), μια οργάνωση με τεράστια ανθρωπιστική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Αντώνης Χαλκιόπουλος
Co-Founder & CEO Triparound

Ο Αντώνης Χαλκιόπουλος είναι ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Triparound. Είναι επιχειρηματίας και μηχανικός λογισμικού με σημαντική εργασιακή εμπειρία στον κλάδο των υπηρεσιών πληροφορικής. Έχει εργαστεί για εννέα χρόνια στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών όπου συμμετείχε και συντόνιζε Ευρωπαϊκά προγράμματα υψηλών απαιτήσεων και σημαντικών χρηματοδοτήσεων.

Το 2014 ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία πληροφορικής που, μεταξύ άλλων, δημιούργησε και το προϊόν Tooristas, μία αναγνωρισμένη και καινοτόμο πλατφόρμα κρατήσεων για παρόχους τουριστικών δραστηριοτήτων που μετεξελίχθηκε στη σημερινή Triparound.

Ο Αντώνης συμμετείχε το 2016 στο egg – enter grow go, τον κορυφαίο startup incubatorστην Ελλάδα, και το 2017 επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία του πανεπιστημίου MIT StartMIT για νέους και καινοτόμους επιχειρηματίες, καθώς και στον Διαγωνισμό MIT Enterprise Forum Startup Competition στην Ελλάδα. Το 2020 αναγνωρίσθηκε διεθνώς από το PhocusWright ως Young Leader στον χώρο του τουρισμού και το 2021 συμπεριλήφθηκε στη λίστα 40under40 του Fortune Greece, η οποία περιλαμβάνει νέους επιχειρηματίες που καινοτομούν και διακρίνονται σε Ελλάδα και εξωτερικό.