Πολιτιστικός Τουρισμός: Εκεί όπου η Ιστορία συναντάει την Τέχνη, τη Γαστρονομία και τη Φύση

Inspired by Μοριάς '21

Τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε., φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino, ανέπτυξαν το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21, www.morias21.com, μια πρωτοβουλία που προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες ν’ ανταμώσουν φέτος στην Πελοπόννησο, για να ζήσουν την ιστορία του τόπου όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία.

Συντονιστής

Νίκη Παπαζογλού, Δημοσιογράφος

Ομιλητές

Θάνος Βερέμης, Ιστορικός, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Λευτέρης Λαζάρου, Chef Varoulko Seaside

Σοφία Αντωνιάδου, CEO & Co-founder Discover Greek Culture

Ξενοφών Κάππας, Γεν. Διευθυντής Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Διαθέσιμο για δωρεάν προβολή από τις 17/12/21 εως τις 24/12/21.

Πολιτιστικός Τουρισμός: Εκεί όπου η Ιστορία συναντάει την Τέχνη, τη Γαστρονομία και τη Φύση

Τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε., φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino, ανέπτυξαν το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21, www.morias21.com, μια πρωτοβουλία που προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες ν’ ανταμώσουν φέτος στην Πελοπόννησο, για να ζήσουν την ιστορία του τόπου όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία, μέσα από θεματικές διαδρομές και βιωματικές ή διαδραστικές εμπειρίες. Την επιστημονική τεκμηρίωση του προγράμματος ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τη διαχείριση η Discover Greek Culture.
Με κεντρικό μήνυμα «Κι εγώ στο Μοριά», το πρόγραμμα αποκαλύπτει στον επισκέπτη της Πελοποννήσου την οργανική σχέση του τόπου με την Επανάσταση του 1821, μέσα από θεματικές διαδρομές στην Ανατολική και Δυτική Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Κόρινθο, στη Μονεμβασιά, στο Ναύπλιο, στην Πύλο και στην Τρίπολη, περιοχές που επιλέχθηκαν βάσει της έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλες γραπτές πηγές πλαισιώνουν ιστορικά αυτές τις διαδρομές, που θα έχουν διάρκεια τριών, πέντε ή επτά ημερών. Παράλληλες δράσεις θα υλοποιούνται επίσης στους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας και Τριφυλίας.
Κάνοντας τη μνήμη προορισμό και τον προορισμό εμπειρία, το συναρπαστικό ταξίδι εμπλουτίζεται από μια σειρά δράσεων με επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, την Γαστρονομία και τη Φύση.

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του ’21, οι Έλληνες ανταποκριθήκαμε σε ένα νέο, πρωτόγνωρο κάλεσμα για βιωματική προσέγγιση της Ιστορίας μας. Η Τέχνη, η Γαστρονομία και η Φύση συνάντησαν τα ιστορικά γεγονότα στην Πελοπόννησο δημιουργώντας μία αριστοτεχνική γέφυρα ανάμεσα στο Τότε και το Τώρα. Ο Μοριάς ’21 είναι κάτι περισσότερο από ένα σύγχρονο δείγμα γραφής πολιτιστικού τουρισμού. Είναι μία βέλτιστη πρακτική συνεργατικότητας και συλλογικότητας και κυρίως μία παρακαταθήκη της επετείου των 200 χρόνων στις επόμενες γενιές. 

Πως πραγματοποιήθηκε η συστράτευση 74 δημοσίων και ιδιωτικών φορέων στο άρμα ενός οράματος:;
Πως έφτασε από την ιδέα στην υλοποίηση;
Ποιοι ήταν οι άνθρωποι κλειδιά που επωμίστηκαν το τιτάνιο έργο και πως κατάφεραν να υπερβούν ουσιαστικές  και αντικειμενικές δυσκολίες;
Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν;
Μπορούμε να μάθουμε την Ιστορία του τόπου μας και παράλληλα να απολαύσουμε τη φυσική ομορφιά και τις τοπικές γεύσεις; 
Μπορεί η επιτυχία του Μοριά’21 να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες ιστορικές περιόδους και περιοχές της Ελλάδας;
Πως μπορεί η επιτυχία του Μοριά’21 να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού σε ολόκληρη την Ελλάδα; 
 

Νίκη Παπάζογλου
Δημοσιογράφος

Η Νίκη Παπάζογλου αποφοίτησε από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2004. Ασχολήθηκε από νωρίς με το διεθνές ρεπορτάζ και εργάστηκε σε εφημερίδες, περιοδικά και έγκριτα διαδικτυακά Μέσα. Έκτοτε απασχολείται σταθερά στον τομέα της ενημέρωσης  καλύπτοντας μεταξύ άλλων θέματα τουρισμού και τεχνολογίας, ενώ έχει εκπέμψει από τα διαδικτυακά fm, μέσω πρωινών magazinο και μουσικών εκπομπών.
 

Λευτέρης Λαζάρου
Chef Varoulko Seaside

Η αγάπη για τη μαγειρική ήταν γραμμένη στο dna του Λευτέρη Λαζάρου, ο οποίος ποτέ στη ζωή του δεν σκέφτηκε να ακολουθήσει άλλη διαδρομή από αυτήν της κουζίνας.Γεννημένος στον Πειραιά, μεγάλωσε με παιδικό ήρωα τον καραβομάγειρα πατέρα, στο πλευρό του οποίου έμαθε τα πρώτα μυστικά κι ανακάλυψε την πραγματική αξία του φαγητού.Στη συνέχεια ταξίδεψε σε διαφορετικές χώρες, γνωρίζοντας διαφορετικές κουζίνες, κι απέκτησε πλούσια εμπειρία και γνώσεις εργαζόμενος ως μάγειρας σε σκάφη και κρουαζιερόπλοια.Το 1987 αποφάσισε να ρίξει άγκυρα, ανοίγοντας πάντα στον Πειραιά το δικό του μαγαζί, το Βαρούλκο, στο οποίο λάνσαρε μια νέα μαγειρευτή θαλασσινή κουζίνα. Το Βαρούλκο αγαπήθηκε, επεκτάθηκε και στο κέντρο της Αθήνας και επέστρεψε δίπλα στην θάλασσα του Πειραιά, έχοντας από το 2002 κατακτήσει το πρώτο αστέρι Michelin που δόθηκε ποτέ σε εστιατόριο με ελληνική κουζίνα.Ο Λευτέρης Λαζάρου έχει επανειλημμένως εκπροσωπήσει την ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό, έχει βραβευτεί από διαφορετικούς θεσμούς κι έχει μαγειρέψει σε επίσημες περιστάσεις.Είναι, μάλιστα, ο σεφ που σχεδίασε και εκτέλεσε ένα μενού βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα στο πρόσφατο επίσημο γεύμα, που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821.
 

Θάνος Βερέμης
Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του “Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών” (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Harvard, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και το 1993-94 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης. Από το 1987 ήταν καθηγητής πολιτικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1988 ως το 1994 υπήρξε Διευθυντής του “Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής” (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ως το 2000, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Από το 2001 ως το 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy. Από το 2004-2010 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Έχουν εκδοθεί πάνω από 20 τίτλοι έργων του (βιβλία) και πολλαπλός αριθμός άρθρων στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Σοφία Αντωνιάδου
CEO & Co-founder Discover Greek Culture

Η Σοφία Αντωνιάδου είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών στην αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ενώ διαθέτει πολυετή διδακτική εμπειρία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καθώς και ερευνητικό και συγγραφικό επιστημονικό έργο. Η επαγγελματική της εμπειρία αφορά κυρίως στην πολιτιστική διαχείριση και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την οργάνωση συνεδρίων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και αρχαιολογικών προγραμμάτων στο Μουσείο Πιερίδη Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης. Από το 2009 μέχρι το 2012 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτης σε θέματα  πολιτισμού και παιδείας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στο Υπουργείο Πολιτισμού, και ήταν υπεύθυνη για τη μουσειολογική μελέτη του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου το οποίο εγκαινιάστηκε το 2012. Το 2014 ίδρυσε μαζί με την Αλεξάνδρα Τηλιγάδα την εταιρία πολιτιστικού τουρισμού Discover Greek Culture.

Ξενοφών Κάππας
Γεν. Διευθυντής Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Ο Ξενοφώντας Κάππας από το 2011 εργάζεται ως Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, προωθώντας και υποστηρίζοντας την αειφόρο ανάπτυξη. Έχει μια εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικής συμμετοχής, έχοντας συνεργαστεί με διάφορους φορείς και από διαφορετικές θέσεις σε αυτά τα θέματα. Η προηγούμενη επαγγελματική του εμπειρία ήταν σε αντίστοιχες διοικητικές θέσεις, σχετικές με διαχείριση περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης. Οι σπουδές του είναι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ενώ διαθέτει μεταπτυχιακούς τίτλους σε Ευρωπαϊκές Σπουδές και σε Λατινοαμερικανικές Σπουδές, εξειδικευμένος σε πολιτικά και αναπτυξιακά θέματα.
Από νεαρή ηλικία είναι ενεργός ως εθελοντής στο χώρο των ΜΚΟ και σε θέματα της κοινωνίας των πολιτών και συνεχίζει να ασχολείται εθελοντικά, κυρίως πλέον ως μέλος ΔΣ σε οργανώσεις του ανθρωπιστικού και περιβαλλοντικού χώρου και μέντορας σε οργανώσεις και σχήματα υποστήριξης αειφόρου ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.