Υιοθεσία & Αναδοχή: ένα ταξίδι ζωής

inspired by Mothercare

Σήμερα, παρόλο που γίνεται μια σημαντική προσπάθεια, να μειωθεί η γραφειοκρατική ταλαιπωρία και να εξομαλυνθεί η διαδικασία της αναδοχής και της υιοθεσίας, δεν παύουν να υπάρχουν εμπόδια. Ποια είναι τα πιο σημαντικά;

Συντονιστής: Αλεξάνδρα Καϋμένου, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Πρόνοιας και ΚοινωνικήςΑλληλεγγύης

Βίκυ Βολιώτη, Ηθοποιός

Κατερίνα Παλαιοθόδωρου, Τραγουδίστρια- Τραγουδοποιός, Συγγραφέας παιδικών παραμυθιών

Για να δεις ολόκληρο το επεισόδιο

Υιοθεσία & Αναδοχή: ένα ταξίδι ζωής

Η υιοθεσία, όπως και η αναδοχή ενός παιδιού είναι μια υπόθεση που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων, δένοντάς τους με μια συμφωνία ιερή. Η διαδικασία αυτή όμως, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, επίπονη και χρονοβόρα για τους υποψήφιους γονείς, θετούς ή ανάδοχους, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά. 

Παράλληλα, οι αλλαγές στην δομή της παραδοσιακής οικογένειας (μονογονεϊκότητα, ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, ομόφυλα ζευγάρια) εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με το ζήτημα της υιοθεσίας.

Σήμερα, παρόλο που γίνεται μια σημαντική προσπάθεια, να μειωθεί η γραφειοκρατική ταλαιπωρία και να εξομαλυνθεί η διαδικασία της αναδοχής και της υιοθεσίας, δεν παύουν να υπάρχουν εμπόδια. Ποια είναι τα πιο σημαντικά; Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να αποκτήσει κάποιος παιδί, εκτός από τη διαδικασία μέσω ενός ιδρύματος; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας άνθρωπος, ώστε να κριθεί άξιος να υιοθετήσει ένα παιδί; Πώς ζυγίζεται η έννοια «καλός γονιός»; Πώς μπορούν να επουλωθούν τα τραύματα στην ψυχή ενός παιδιού, που έζησε σε ίδρυμα; Ως κοινωνία έχουμε ξεπεράσει τα ταμπού απέναντι στο μεγάλωμα ενός παιδιού που είναι υιοθετημένο; 

Σε αυτό το ExpertsTalk, η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Καϋμένου υποδέχεται την Υφυπουργό Πρόνοιας και ΚοινωνικήςΑλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, τη θετή μητέρα, ηθοποιό, Βίκυ Βολιώτη και την ανάδοχη μητέρα, τραγουδίστρια και συγγραφέα, Κατερίνα Παλαιοθόδωρου, σε μια συζήτηση για τα δύσκολα και τα μαγικά αυτού του ταξιδιού ζωής.

 

Αλεξάνδρα Καϋμένου
Δημοσιογράφος

Η Αλεξάνδρα Καϋμένου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Γεωγραφίας και παράλληλα αποφοίτησε από το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1. 

Ξεκίνησε τα πρώτα της δειλά βήματα στην δημοσιογραφία, το 2012, κάνοντας μια εκπομπή αφιερωμένη στην ομογένεια, στα Δορυφορικά Κανάλια του ΑΝΤ1.

Από τα τέλη του 2015 εργάστηκε στο Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 αρχικά καλύπτοντας το ελεύθερο ρεπορτάζ κι έπειτα ως διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Εργασίας.

Ακολούθησε η παρουσίαση της εκπομπής “Καλοκαίρι Μαζί” στον ΑΝΤ1, το καλοκαίρι του 2019. 

Το φθινόπωρο του ίδιου έτους και για μία σεζόν ήτανστο πλευρό του Γιώργου Παπαδάκη στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα.

Από τον Οκτώβριο του 2020 ανήκει στο δυναμικό της ΕΡΤ παρουσιάζοντας την καθημερινή ενημερωτική εκπομπή “Συνδέσεις” μαζί με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Δόμνα Μιχαηλίδου
Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η δρ Δόμνα Μιχαηλίδου είναι ακαδημαϊκός οικονομολόγος που ασχολείται με την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική κρίση. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Γιορκ, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και διδακτορικό στην Ανάπτυξη και τις Οικονομικές Κρίσεις επίσης από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Έχει εργαστεί στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι και στην Αθήνα για την Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ ως οικονομολόγος ειδικός στον ανταγωνισμό. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος σε κρατικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς όπως, μεταξύ άλλων, ο ΟΗΕ, ο FAO και το Βρετανικό Συμβούλιο. Ακόμη έχει συντονίσει εθνικά σχέδια κινητροδότησηςεπιχειρηματικής δραστηριότητας, ως επιστημονικός συνεργάτης στο κέντρο Σπουδών Μέσης Ανατολής του Κέιμπριτζ, του εμπορικού επιμελητηρίου του Σουδάν και του Υπουργείου Υγείας του Ιράν.

Υπήρξε σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα τέλη του 2016 έως τις εκλογές του 2019, για μία σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 ανέλαβε χρέη Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , με αρμοδιότητα τα θέματα Πρόνοιας, στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Βίκυ Βολιώτη
Ηθοποιός

Η Βίκυ Βολιώτη είναι ηθοποιός. Έχει γεννηθεί στη Γερμανία, στη Βόννη, είναι απόφοιτος 1991 της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του Παντειου Πανεπιστημίου του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών. Έχει κάνει κλασσικό μπαλέτο και γνωρίζει πολύ καλά Γερμανικά και Αγγλικά. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου EFA, έχει πολλές και σημαντικές συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές παραγωγές και κινηματογραφικές ταινίες. Το 1995 έλαβε το Κρατικό βραβείο Ά Γυναικείου ρόλου από το Υπουργείο Πολιτισμού, με την ταινία "Με μια κραυγή" σε σκηνοθεσία Β.Ηλιοπούλου.

 

 

Κατερίνα Παλαιοθοδώρου
Τραγουδίστρια- Τραγουδοποιός, Συγγραφέας παιδικών παραμυθιών

Είναι επαγγελματίας τραγουδίστρια - τραγουδοποιός και συγγραφέας παιδικών παραμυθιών. Ασχολείται  με το παιδικό θέατρο ανεβάζοντας δικά της θεατρικά έργα σε κείμενο, μουσική και σκηνοθεσία.

Έχει σπουδές στον τομέα της ψυχολογίας με ειδίκευση στην παιδοψυχολογία, στην κλασσική Κιθάρα - Πιάνο – ακορντεόν και θεωρία της μουσικής με πτυχίο στο σύγχρονο τραγούδι και την Μουσικοθεραπεία. 

Διδάσκει επαγγελματικά τα τελευταία 13 χρόνια Φωνητική και Ορθοφωνία σε ωδεία και ΙΕΚ σε ενήλικες καθώς και σε παιδικά τμήματα δουλεύοντας με θεατρικό παιχνίδι και βιωματική μάθηση όπως επίσης και μουσικοθεραπεία σε πολυμελή τμήματα ή σε ατομικές συνεδρίες στο εργαστήριο της «Κρακατούκ».

Είναι ανάδοχη μητέρα ενός 6χρονου αγοριού και θεωρεί πως αυτή είναι η πιο σημαντική και η πιο ευχάριστη δια βίου μάθηση σπουδής στην αγάπη και την κατανόηση.

«Στόχος των μαθημάτων είναι να βρούμε την εσωτερική μας φωνή , χωρίς φόβο, με προστασία και αγάπη προς τον εαυτό μας. Το πολύτιμο εργαλείο των φωνητικών μας χορδών αλλά και ολόκληρου του σώματος  λειτουργεί ως όχημα της ψυχολογίας και της ύπαρξης μας. 

Μαθαίνουμε «να πατάμε γερά» σαν φωνή αλλά και σαν ολόκληρη οντότητα μέσα από μία ολιστική διάθεση αυτοβελτίωσης και επανατοποθέτησης».