Ηθοποιός σε πρώτο πλάνο

inspired by ImpacTalk

Οι ηθοποιοί, πίσω απ’ αυτό που βλέπουμε, πέρα από το συναίσθημα που μπορούν να μας βγάλουν, ποιοι είναι; Τι είναι ηθοποιός για έναν ηθοποιό;

Συντονιστής:

Μάκης Προβατάς, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Ελένη Ράντου, Ηθοποιός

Θοδωρής Αθερίδης, Ηθοποιός

Αλίκη Κακολύρη, Ηθοποιός

Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Ηθοποιός

Για να δεις ολόκληρο το επεισόδιο του Experts Talk

 

Ηθοποιός σε πρώτο πλάνο

Στη σκηνή του θεάτρου, τους βλέπουμε να ζωντανεύουν κόσμους κι εποχές, στη μεγάλη οθόνη μας καθηλώνουν με ένα βλέμμα, μία κίνηση, μέσω της τηλεόρασης μπαίνουν στα σπίτια μας καθημερινά, μας κάνουν να δακρύσουμε, να γελάσουμε, να προβληματιστούμε.

Οι ηθοποιοί, πίσω απ’ θαυτό που βλέπουμε, πέρα από το συναίσθημα που μπορούν να μας βγάλουν, ποιοι είναι; Τι είναι ηθοποιός για έναν ηθοποιό; 

Η υποκριτική δεν είναι, όπως πιστεύουμε, μια τέχνη μόνο του πνεύματος, είναι προπάντων τέχνη του νευρικού συστήματος. Ποιους φόβους πρέπει να υπερνικήσει ένας άνθρωπος, για να τολμήσει να σταθεί επάνω στη θεατρική σκηνή; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει καθημερινά για να μπορέσει να μεταδώσει όλα όσα έρχονται να «λυτρώσουν» την ψυχή του θεατή, αλλά και τη δική του; Πόσο «γερό στομάχι», απαιτεί αυτή η δύσκολη τέχνη, αυτό το επάγγελμα που εξελίσσεται σε δέσμευση προσωπική, ικανή να κρατήσει για πάντα; 

Πώς τελικά “γεννιέται” ένας ηθοποιός και πώς καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα στην τέχνη και στη συχνά σκληρή καθημερινότητα; Για ποιο λόγο αποφασίζει κάποιος να γίνει ηθοποιός; Σε τι βαθμό επηρέασε η πανδημία την ουσία της δουλειάς των ηθοποιών; Θα ξαναγίνουν τα πράγματα, όπως ήταν πριν από τους περιορισμούς και το φόβο που επέβαλε η εξάπλωση του κορωνοϊού ή η επικοινωνία ηθοποιού και κοινού θα αλλάξει; Σταματά ποτέ το καρδιοχτύπι, το άγχος πριν ανοίξει η αυλαία; 

Σε αυτό το ExpertsTalk ο δημοσιογράφος, Μάκης Προβατάς υποδέχεται την Ελένη Ράντου, τον Θοδωρή Αθερίδη, την Αλίκη Κακολύρη και τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη σε μια συζήτηση για την τέχνη, το ταλέντο, το δύσκολο και το μαγικό. Θέατρο, σινεμά, τηλεόραση, θαυμαστές, ένα ασαφές ελληνικό star system και ο ηθοποιός ως οντότητα στο κέντρο τους. 

Μάκης Προβατάς
Δημοσιογράφος

 

Ο Μάκης Προβατάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές (ΕΡΑ, ΒΗΜΑ fm και Athens Voice Radio). Έχει πάρει πάνω από 350 συνεντεύξεις από ξένους και Έλληνες επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, πολιτικούς, συγγραφείς και καλλιτέχνες για το ΒΗΜΑ, το ΒΗΜagazino και την Athens Voice. Mεταξύ αυτών οι Stephen Hawking, Noam Chomsky, Richard Dawkins, Dario Fo, Eric Hobsbawm, Irvin Yalom, Yuval Noah Harari, John Cleese, Eduardo Galeano, Patti Smith, Eric Burdon, John Malcovich, Mikkhail Baryshnikov, Frank Serpico.  Συνεργάζεται με το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ, για το οποίο έχει γράψει άρθρα και έχει πάρει συνεντεύξεις από πολιτικούς όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Έχει συν-γράψει πέντε βιβλία συνομιλώντας με επιστήμονες και πολιτικούς.
'Στον τρίτο βράχο από τον Ηλιο' με τον θεωρητικό φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο.  'Μόνο λίγα χιλιόμετρα, Ιστορίες για την Ιστορία' και 'Ρίζες και θεμελια, Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού' με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου.
'Από το Ντεσεβο στο Drone' με την προεδρο του Δικτύου Άννα Διαμαντοπούλου. 'Ολα σε μια ζωή' με τον διαστημικό επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζη.

Ελένη Ράντου
Ηθοποιός

Γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1965 στο Αιγάλεω Αττικής όπου και μεγάλωσε και κατάγεται από τα Χανιά. Μετά το σχολείο, φοίτησε στο τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα πέρασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από όπου και αποφοίτησε ως αριστούχος.

Το τηλεοπτικό της ντεμπούτο έγινε το 1983, σε ηλικία μόλις 18 ετών, μέσα από την σειρά της ΕΡΤ «Ουράνιο Τόξο», όπου είχε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και στην σειρά «Η Κυρία Ντορεμί», έχοντας τον ρόλο της Ελευθερίας.

Το 1984 συμμετείχε στην σειρά «Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα» και το 1985 στη σειρά «Χαίρε Τάσο Καρατάσο». Το 1987, εμφανίστηκε στην «Απόδραση» και την επόμενη χρονιά, στην σειρά «Σταύρωση Χωρίς Ανάσταση». Τελευταίες της δουλειές για την ΕΡΤ, ήταν οι σειρές «Οδός Ανθέων», «Ποιος ήρθε στο σπίτι μας απόψε;» και «Το συνεργείο» το 1989.

Το 1991, με την ίδρυση των ιδιωτικών καναλιών, παρουσίασε την εκπομπή «Όχι τα νέα του ΑΝΤ1» στο ομώνυμο κανάλι, πρωταγωνίστησε στην σειρά «Το Παιχνίδι του Γάτου» και έναν χρόνο αργότερα, το 1992, πρωταγωνίστησε στην σειρά «Αχ! Ελένη» στο MEGA. Το 1993 είχε guest συμμετοχή στην σειρά «Εσύ αποφασίζεις», και έπαιξε σε δύο επεισόδια της αστυνομικής σειράς «Τμήμα Ηθών», ενώ το 1995 πρωταγωνίστησε στη σειρά «Σαμπουάν» του ΑΝΤ1. Το 1998, έρχεται ο ρόλος που την έκανε ευρύτερα γνωστή και αγαπητή, δηλαδή ο ρόλος της Ελένης Βλαχάκη στην τηλεοπτική σειρά «Κωνσταντίνου και Ελένης» του ΑΝΤ1, όπου πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Χάρη Ρώμα. Στην σειρά έπαιζαν επίσης οι Βασίλης Κούκουρας, Μαρία Λεκάκη, Καλλιρρόη Μυριαγκού και Στέργιος Νένες, ενώ ολοκληρώθηκε σε 68 επεισόδια στις 30 Ιουνίου του 2000. Έπειτα, ακολούθησε άλλος ένας πολύ αγαπημένος ρόλος στην σειρά «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή», η οποία όμως διακόπηκε στα 6 επεισόδια, καθώς και κάποια guests στην αστυνομική σειρά «Κόκκινος Κύκλος». Την σεζόν 2003-2004 συνεργάστηκε με τον Γιώργο Καπουτζίδη για την σειρά «Σαββατογεννημένες», στην οποία πρωταγωνιστούσαν και οι Κατιάνα Μπαλανίκα, Ράνια Σχίζα και Σάκης Μπουλάς. Την περίοδο 2009-2010 πρωταγωνίστησε στη σειρά «Εργαζόμενη Γυναίκα», που προβλήθηκε στον ΑΝΤ1 και διήρκεσε 20 επεισόδια. Το 2021 πρωταγωνίστησε στη σειρά της ΕΡΤ1 «Ζακέτα να πάρεις», με συμπρωταγωνίστριες τις Δάφνη Λαμπρόγιαννη και Φωτεινή Μπαξεβάνη.

Το 1995 ξεκίνησε την καριέρα της σαν θεατρική παραγωγός και θιασάρχης, ανεβάζοντας παραστάσεις στα θέατρα «Ιλίσια» και «Διονύσια», ενώ από το 2000 στεγάζεται θεατρικά στο θέατρο «Διάνα».

Θοδωρής Αθερίδης
Ηθοποιός

Ο Θοδωρής Αθερίδης είναι Έλληνας ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης της τηλεόρασης, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονική στις 3 Μαϊου 1965. Το 1987 αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και στα τέλη της δεκαετίας του '90 μετακόμισε στην Αθήνα αφού δημιούργησε μαζί με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη το μουσικό σχήμα "Άγαμοι Θύται".

Έχει ασχοληθεί με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο τόσο ως ηθοποιός και κειμενογράφος όσο και ως σκηνοθέτης. Έχει γράψει το σενάριο και σκηνοθέτησε την ταινία Μια Μέλισσα τον Αύγουστο, στην οποία πρωταγωνίστησε μαζί με τους Σμαράγδα Καρύδη, Αντώνη Λουδάρο κ.ά. ενώ έχει συγγράψει και θεατρικά έργα : "...από Έρωτα", "Συνέβη κι όποιος θέλει το πιστεύει", "...Από μακριά", "Άγρια Δύση". Συνυπέγραψε μαζί με τον Παντελή Καναράκηκαι τον Θοδωρή Πετρόπουλο το θεατρικό έργο  ''Θέλει η Ελλάδα να κρυφτεί'' .

Έχει μια κόρη από τον πρώτο του γάμο με την Ελένη Γκασούκα, την Φωτεινή, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι ζευγάρι με την επίσης ηθοποιό, Σμαράγδα Καρύδη.

 

Αλίκη Κακολύρη
Ηθοποιός

Από τον Σεπτέμβριο 2006 έως τον Ιούνιο 2013 φοίτησε στο Αρσάκειο Ψυχικού και από το 2013 έως το 2017 στο 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Μαράσλειο) από όπου και αποφοίτησε. Φοιτά από τον Νοέμβρη του 2018 στη Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τρίτο έτος της φοίτησης μου. Ήταν μέλος της θεατρικής ομάδας Grasshopper Youth της Σοφίας Βγενοπούλου και της Κατερίνας Σκουρλή, παίρνοντας μέρος στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου στην Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο Αύγουστος, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην θεατρική της εμπειρία καθώς είχε την τιμή να συμπρωταγωνιστήσει με σπουδαίους ηθοποιούς και καλλιτέχνες, παράλληλα με τη βοήθησε να ωριμάσει καλλιτεχνικά και έτσι το Φθινόπωρο του 2018 αποφάσισε να δώσει εξετάσεις για το Ωδείο Αθηνών που ήταν και ο αρχικός της στόχος. Κάθε Καλοκαίρι μόλις κλείνει η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, από το 2018 κι έπειτα εργάζεται ώς σερβιτόρα (Monsieur Cannibale Cocktail Bar) για να μην επιβαρύνει την οικογένειά της οικονομικά και για να ανεξαρτητοποιείται, ωστόσο ο χώρος της εστίασης της έχει αναπτύξει επιπλέον δεξιότητες όπως η υπομονή, σκληρή δουλειά, ευγένεια, κατανόηση, αντοχή.

Το Καλοκαίρι του 2020 ήταν η πρώτη φορά που ασχολήθηκε με το θεατρικό παιχνίδι σε ηλικίες 4-10, αυτή η ευκαιρία της δόθηκε στο Θεαματικό Πάρκο FARMA MOO (Δημόσιο δάσος Ραπεντόζας, Διόνυσος).

 

Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1982 στην Θεσσαλονίκη όπου και μεγάλωσε. Σε ηλικία 18 ετών πέρασε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ξεκινώντας τις σπουδές του στην υποκριτική, ενώ αποφοίτησε το 2004. Την ίδια χρονιά πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Μη φεύγεις...» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Πανταζούδη και παραγωγή Λάκη Λαζόπουλου, υποδυόμενος έναν φοιτητή που σπουδάζει με την παρέα του στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια χρονιά η ταινία έγινε νεανική τηλεοπτική σειρά στον Alpha με τίτλο «504 χλμ. βόρεια της Αθήνας» όπου και πάλι είχε τον ίδιο, με την ταινία, ρόλο.

Η σειρά στάθηκε αφορμή να εγκατασταθεί στην Αθήνα το 2005. Εκεί ξεκίνησε την πορεία του σε διάφορες τηλεοπτικές, θεατρικές και κινηματογραφικές δουλειές. Τις σεζόν 2005-2007 συμμετείχε στην κωμική σειρά «Έρωτας με επιδότηση ΟΓΑ» ενώ έπαιξε στην ταινία «Μια ζωή σαν άλλη» το 2006. Ακολούθησαν τηλεοπτικές συμμετοχές στις σειρές «Ευτυχισμένοι Μαζί», «Singles 3», «10η εντολή» και «Ου φονεύσεις». Στον κινηματογράφο είχε λάβει μέρος στην ταινία «Στρέλλα» το 2009, «Το γάλα» το 2011 και «ΠέντροΝούλα» το 2016 όπου ερμήνευσε τον ομώνυμο ρόλο.

Στο θέατρο έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις των Κ.Θ.Β.Ε., Εθνικού Θεάτρου, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Χοροθεάτρου ΟΚΤΑΝΑ, Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Angelus Nonus, Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης, Highway productions, Terra Incognita, ΕΛ.ΘΕΑ., και άλλων. Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Κωνσταντίνο Ρήγο (Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα, Τιτανικός, Bossa Nova, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι–Σχεδίασμα Β΄, Πολύ Κακό και τίποτα κ.α.), Δημήτρη Λιγνάδη (Βατρα–Χ, Δόκτωρ Φάουστους), Νίκο Μαστοράκη (Το ξύπνημα της Άνοιξης), Σίμο Κακκάλα (Τα μαξιλάρια της ουρανούπολης), Δημήτρη Μαυρίκιο (Ανδρομάχη), Γιάννη Ιορδανίδη (Ειρήνη), Νίκο Καραθάνο (Ιούλιος Καίσαρας), Έφη Θεοδώρου (Ηλέκτρα), Θέμη Μουμουλίδη (Όρνιθες), Ευτυχία Γιομελά (Νοσταλγία), Αλέξανδρο Ευκλείδη (Η κυρία με τη στρυχνίνη),Νικόλα Στραβοπόδη (Lonely Tunes), Νικόλα Μίχα (Λευκές Νύχτες), Στάθη Λιβαθινό (Βασιλιάς Ληρ, Ο Θάνατος του Δαντόν), Μιχαήλ Μαρμαρινό (Ηρακλής Μαινόμενος), Γιάννη Κακλέα (Η αυλή των θαυμάτων) και Λευτέρη Βογιατζή (Αμφιτρύων).

Ο ίδιος έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: “Η κοκκόναη Μαρώ” με τη Μίνα Αδαμάκη, «Αν αργήσω, κοιμήσου…» του Άκη Δήμου, μαζί με το ΜίνωΘεοχάρη, «Pomodoro superstar» μαζί με τους ΜίνωΘεοχάρη & Νάντια Κοντογεώργη, σε δικά τους κείμενα και «Tageria live show – Οι γάμοι».