Συντονιστής: Νίκος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ
Ομιλητές
Ελίζα Τριανταφύλλου: Δημοσιογράφος, Inside Story
Τάσος Τέλλογλου: Δημοσιογράφος, Inside Story
Ειρήνη Ανδριοπούλου: Επικοινωνιολόγος, Προϊσταμένη Τμήμα Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΕΚΟΜΕ
Για να δεις ολόκληρο το Experts Talk
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ενημέρωσης, η πλειονότητα των πολιτών, δεν έχει μόνο άμεση πρόσβαση στην πληροφορία, αλλά και στην ίδια τη διαμόρφωση της είδησης, καθώς και στον διαμοιρασμό της. Διαδίκτυο, smartphones και social media γίνονται στα χέρια δημοσιογράφων και πολιτών σημαντικά, μα και συνάμα επικίνδυνα εργαλεία, καθώς η διαχείριση του τεράστιου όγκου πληροφορίας είναι ανθρωπίνως αδύνατη.
Ο ρόλος του δημοσιογράφου αλλάζει, το ίδιο και ο τρόπος με τον οποίο εργαζόταν μέχρι πρότινος. Σε μια εποχή που η είδηση πρέπει να «ανεβαίνει» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, η διάδοση ψευδών ειδήσεων, η ελλιπής ή κακή πληροφόρηση και η πληθώρα των πηγών τείνουν να περιπλέκουν όλο και περισσότερο τη δουλειά του δημοσιογράφου. Ετσι, η ενδελεχής έρευνα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και ο ίδιος από κατεξοχήν παραγωγός της είδησης, καλείται πλέον να εντοπίσει την ουσία και κυρίως να λειτουργήσει ως φίλτρο απέναντι στην παραπληροφόρηση.
Οι αλλαγές αυτές στο επικοινωνιακό τοπίο εγείρουν μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με την ποιότητα, την αξιοπιστία και τον αντίκτυπο που έχει η δημοσιογραφία στην κοινωνία, αλλά και το κατά πόσον είναι εν τέλει εφικτός ο έλεγχος του περιεχομένου στην ψηφιακή εποχή. Παράλληλα, στον διαρκή αυτό ζωντανό ψηφιακό διάλογο, ανάμεσα στο δημοσιογράφο και το κοινό, και οι δύο πλευρές θα πρέπει διαρκώς να εκπαιδεύονται προκειμένου να μπορούν να διαχειριστούν το νέο περιβάλλον, αφού οι παγίδες είναι πολλές και η ταχύτητα με την οποία μπορεί να διαδοθεί ευρέως κάτι ανακριβές, ασύλληπτη.
Ο κ. Νίκος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποδέχεται στο ExpertsTalk την Επικοινωνιολόγο και στέλεχος του ΕΚΟΜΕ (Τμήμα Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων) κα. Ειρήνη Ανδριοπούλου και τους δημοσιογράφους του Inside Story, κα. Ελίζα Τριανταφύλλου και κ. Τάσο Τέλλογλου σε μια συζήτηση για την μεγαλύτερη πρόκληση που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η δημοσιογραφία, αυτή της υπερφόρτωσης δεδομένων.
Ο Νίκος Παναγιώτου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Υπήρξε υπότροφος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών (Chevening Scholar of the Foreign and Commonwealth Office UK), υπότροφος της Google, της DAAD στη Deutsche Welle, των Πανεπιστημιών RCAP Scholar του APU University (Ιαπωνία), του Sabanci University, Beijing Foreign Studies University καθώς και διακρατικών υποτροφιών. Έχει σημαντικό ερευνητικό έργο, με το πλέον ξεχωριστό αυτό που χρηματοδότησε η Google (Digital News Initiatives). Είναι επιστημονικά και οργανωτικά υπεύθυνος του Thessaloniki International Media Summer Academy, Επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας στην Ψηφιακή Επικοινωνία.
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 2004. Τα πρώτα βήματα στο οικονομικό και επιχειρηματικό ρεπορτάζ τα έκανε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Ασχολήθηκε από χόμπι και στη συνέχεια επαγγελματικά με την πολιτική σάτιρα (τηλεοπτική εκπομπή "Συντέλεια", ΣΚΑΪ). Μεταξύ άλλων τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί στο capital.gr, ενώ ρεπορτάζ της έχουν δημοσιευθεί και στο VICE. Από το καλοκαίρι του 2019 βρίσκεται στο insidestory.gr και το Παρατηρητήριο για το Μάτι. Μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας Manifold.
Γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1986 έπιασε δουλειά στην εφημερίδα «Η Πρώτη» και το 1989 μπήκε στην σύνταξη της «Καθημερινής», ενώ ταυτόχρονα εντάχθηκε στο πολιτικό τμήμα του Mega Channel. Από το 1990 ως το 1997 ήταν ανταποκριτής στην Γερμανία. Έχει γυρίσει και παρουσιάσει πάνω από 250 μεγάλης διάρκειας ρεπορτάζ στην τηλεόραση. Το 1998 με τον Αλέξη Παπαχελά και τον Παύλο Τσίμα δημιούργησαν την εκπομπή «Το μαύρο κουτί» (Mega), to 2004 έγινε αρχισυντάκτης των «Φακέλων». Από το 2007 ως το 2013 συμπαρουσίασε με τον Αλέξη Παπαχελά και τη Σοφία Παπαιωάννου τους «Νέους Φακέλους» και από το 2016 τις «Ιστορίες»με τον Αλέξη Παπαχελά, τη Σία Κοσσιώνη και τον Παύλο Τσίμα. Τώρα (2020) παρουσιάζει την εκπομπή «Special Report» με τον Αντώνη Φουρλή στον Antenna. Έχει κερδίσει 8 φορές το βραβείο Πρόσωπα και για την εργασία του στην τηλεόραση, καθώς και το βραβείο Μπότση.
Εξειδίκευση στη μιντιακή και ψηφιακή παιδεία με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας και έρευνας. Εκλεγμένη Γενική Γραμματέας της εκπαιδευτικής συμμαχίας UNESCO Media and Information Literacy Alliance και μέλος του EU Media Literacy Expert Group (DG Connect) της Ευρωπαικής Επιτροπής από το 2006. Επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο ΕΚΟΜΕ, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, για το συντονισμό μιας εθνικής στρατηγικής για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία μέσα από μια πολυπρισματική προσέγγιση, όπως αναφέρεται και στην πρώτη Λευκή Βίβλο του ΕΚΟΜΕ. Έχει επιμεληθεί την Ελληνική έκδοση του "Οδηγού Σπουδών των Εκπαιδευτικών για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία" της UNESCO και συγγράψει το βιβλίο "Παιδεία στα Μέσα Επικοινωνίας: Σημεία κλειδιά για την Ερμηνεία των Μηνυμάτων των Μέσων" του διεθνούς έργου DIMLE. Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, κάτοχος MA in Media Studies, University of Sussex και υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.