Δεν είναι λίγοι οι διευθυντές που πηγαίνουν πρώτοι στο γραφείο και φεύγουν τελευταίοι -το φως στο γραφείο τους είναι το μόνο που φαίνεται αναμμένο σε ολόκληρο το κτίριο, αργά το απόγευμα. Για κάποιους, αυτό ίσως φαίνεται υπερβολικό, για εκείνους είναι μάλλον απαραίτητο.

Από τη Μία Κόλλια

Δεν αρέσει σε όλους η μοναξιά. Σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού Science για το θέμα, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες αγχώνονταν και μόνο στη σκέψη ότι θα περάσουν 6 έως 15 λεπτά μόνοι σε ένα δωμάτιο, χωρίς να κάνουν τίποτε άλλο παρά να σκέφτονται. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να προτιμούν να κάνουν κάτι ασήμαντο παρά απολύτως τίποτα.

Ανεξάρτητα από αυτό, αμέτρητες ερευνητικές μελέτες έχουν πλέον αποδείξει ότι η μοναξιά και η ηγεσία πάνε χέρι-χέρι. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα οφέλη της μοναξιάς, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για όσους βρίσκονται σε θέση διαχείρισης ανθρώπων.

1. Ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από μια ομάδα ψυχολόγων στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ήταν «μη κοινωνικοί» (αυτοί που αναζητούσαν τη μοναξιά) σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στη δημιουργικότητα. Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, «οι μη κοινωνικοί άνθρωποι μπορεί να μην ξεκινούν οι ίδιοι την αλληλεπίδραση με άλλους συναδέλφους, αλλά επίσης δεν φαίνεται να απορρίπτουν διάφορες κοινωνικές προσκλήσεις. Επομένως, μπορεί να έχουν την αλληλεπίδραση που τους αρκεί, ώστε όταν είναι μόνοι, να μπορούν να απολαμβάνουν τη μοναξιά τους».

Σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από το περιοδικό Nature Communications, διαπιστώθηκε ότι οι «μοναχικοί άνθρωποι» είναι πιο πιθανό να έχουν αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αναπόληση, τη σκέψη για τους άλλους και τον μελλοντικό σχεδιασμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς τόσο η σκέψη για τους άλλους όσο και ο μελλοντικός σχεδιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικά για όσους βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις.

2. Μειώνει το άγχος

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο η εργασία να αποτελεί πηγή άγχους. Στην πραγματικότητα, από τον Φεβρουάριο του 2021 το Αμερικανικό Ινστιτούτο για το Στρες διαπίστωσε ότι το 40% των εργαζομένων ανέφερε ότι η δουλειά τους ήταν πολύ ή εξαιρετικά αγχωτική και το 25% θεωρούσε τη δουλειά του ως τον υπ' αριθμόν ένα στρεσογόνο παράγοντα στη ζωή του. Είναι όμως μια ανακούφιση το ότι μέρος του The Solitude Project διαπίστωσε ότι η μοναξιά θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση και μειωμένο άγχος, όταν τα άτομα επιλέγουν συνειδητά να είναι μόνα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται στην ηγεσία μπορούν να επωφεληθούν από το διάστημα που μένουν μόνοι για να καταπολεμήσουν το άγχος, να οργανώσουν τη σκέψη τους και να ηρεμήσουν, ώστε στη συνέχεια να βγουν μπροστά και να καθοδηγήσουν τους υπαλλήλους τους στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Leader

3. Αυξάνει την ενσυναίσθηση

Είτε καθόμαστε στο τραπέζι των στελεχών είτε επιβλέπουμε μια ομάδα υψηλών αξιώσεων, το να δείχνουμε ενσυναίσθηση και συμπόνια στους υπαλλήλους μας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Στην πραγματικότητα, το 92% των ερωτηθέντων σε μια μελέτη που διεξήχθη από την Businessolver είπαν ότι θα ήθελαν να μείνουν σε μια εταιρεία, εάν οι διευθυντές τους έδειχναν περισσότερη ενσυναίσθηση. Τα καλά νέα; Μια μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι μια ορισμένη χρονική διάρκεια μοναξιάς καθιστά ένα άτομο πιο ικανό να δείχνει ενσυναίσθηση προς τους άλλους.

4. Παρέχει χρόνο για στρατηγική σκέψη

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 97% των επιχειρηματιών πιστεύει ότι το να αφιερώνει χρόνο στη στρατηγική είναι σημαντικό, ωστόσο το 96% αναφέρει ότι στην πραγματικότητα δεν διαθέτει αυτόν τον χρόνο. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ηγέτες μοιράζουν το χρόνο τους από ραντεβού σε ραντεβού, από παρουσίαση σε παρουσίαση.

Σε αυτή την περίπτωση, ίσως χρειαστεί να βρούμε κάποιους δημιουργικούς τρόπους ώστε να μένουμε και λίγο μόνοι στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, επιλέγουμε τη σιωπή στις καθημερινές μας μετακινήσεις ή στο μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό. Όταν έχουμε ησυχία, το μυαλό μας μπορεί να κάνει πολύτιμες σκέψεις, όπως, «Θα με ήθελα ως ηγέτη, αν ήμουν υπάλληλος;» ή «Πώς θα μπορούσα να είχα τελικά άλλο αποτέλεσμα σε ένα συγκεκριμένο θέμα;». Μπορεί να εκπλαγούμε από τις ιδέες που θα σκεφτούμε ή τα συμπεράσματα που θα οδηγηθούμε, ακόμα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν ο κόσμος γύρω μας είναι σιωπηλός.

Οι πιο επιτυχημένοι ηγέτες επιβεβαιώνουν ότι η μοναξιά είναι σημαντικό εργαλείο εξέλιξης, αλλά απαιτείται ισορροπία και μέτρο. Αν μένουμε μόνοι για πολύ, μπορεί να χάσουμε την επαφή με τον παλμό της ομάδας μας, που είναι το κλειδί για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και της κουλτούρας της.

Πώς επιτυγχάνουμε τη σωστή ισορροπία λοιπόν; Ξεκινάμε προσπαθώντας να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα «Πρόγραμμα αποκλεισμού χρόνου». Πρώτα, γράφουμε όλες τις συναντήσεις μας. Στη συνέχεια, γράφουμε τα προσωπικά ραντεβού μας. Μετά από αυτά, θα ήταν ίσως μια καλή ευκαιρία να επιλέξουμε μια ώρα περίπου, ανάλογα με τον φόρτο εργασίας και την ημέρα, για να μείνουμε μόνοι. Είτε θα κλείσουμε την πόρτα του γραφείου μας, είτε θα πάμε κάπου αλλού, είτε θα βάλουμε τον υπολογιστή μας σε κατάσταση «Μην ενοχλείτε», ώστε να μπορούμε απερίσπαστοι είτε να κάνουμε κάποια δουλειά, είτε να σκεφτούμε, είτε να σχεδιάσουμε μια στρατηγική. Αυτός είναι ένας τρόπος για να κάνουμε τη μοναξιά ένα ωφέλιμο κομμάτι της ημέρας μας.